Putin: Kırım'da Referandum Uluslararası Hukuka Uygun

Rusya lideri Putin, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'la yaptığı telefon görüşmesinde, Kırım'da 16 Mart'ta yapılacak referandumun uluslararası hukuka ve BM Sözleşmesine uygun olduğunu söyledi.

Kremlin'den açıklamaya göre; Putin, Ban'la yaptığı görüşmede, Ukrayna'da yaşanan gelişmeler ve Kırım'da yapılacak referandumu ele aldı. Putin, BM Genel Sekreterine, "Referandum uluslararası hukuka ve BM Sözleşmesine uygun" dedi. Ban ise Ukrayna'da siyasi bir çözüm ihtimalinin olduğunu savunuyor.
 
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry arasında dün gerçekleşen ve 5 saat kadar süren görüşmelerden de herhangi bir sonuç alınamadı. 
 
Batılı ülkeler Moskova'yı Kırım'ı ilhak etmesi durumunda sonuçlarına katlanmakla tehdit ediyor. Rusya ise muhtemel yaptırımlardan sadece Rusya'nın değil, tüm tarafların zarar göreceği tezini ileri sürüyor.
 
Batılı ülkeler Ukrayna Anayasası'na göre herhangi bir bölgenin ayrılığına ülke genelinde yapılacak referandumla karar verilebileceğini belirtirken, Kırım yönetimi ve Moskova, Kiev'de meşru yollarla iktidara gelmiş bir hükümet bulunmamasını gerekçe gösteriyor.
 
PUTİN'İN ONAYI 25 MAYIS SONRASINA KALABİLİR
 
11 Mart'ta bağımsızlık kararı alan Kırım Özerk Cumhuriyeti, yarın yapılacak referandum sonrasında da Rusya'ya bağlanacak. Kararın Rusya parlamentosundan geçmesi ve Putin'in de onaylaması gerekiyor. Uluslar arası toplum Moskova'nın Kırım'ı ilhak kararını reddediyor ve referandumun yasal olmadığını savunuyor. Putin'in onay sürecinin Ukrayna'da 25 Mayıs'ta yapılması planlanan Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar erteleyebileceği tahmin ediliyor. Kiev'de Rusya'nın da razı olacağı bir yönetim üzerinde anlaşma sağlanırsa Rusya geri adım atabilir.
 
Sıcak bir çatışma ihtimalini de dikkate alan Moskova, Ukrayna sınırında askeri birlikleri teyakkuza geçirirken, Kırım'da bulunan askeri üslerini de güçlendirdi. Ukrayna ordusu da Rusya sınırına birlikleri yığmış durumda. Kiev'in Kırım'a yönelik milis gruplarla bir hamle yapması durumunda, Moskova da doğu Ukrayna'da Rus etnik topluluğunu korumaya yönelik adım atabilir. Bölgede tansiyon giderek yükselirken küçük çaplı çatışma ve yaralanma haberleri de geliyor. Nitekim Putin, Rusya parlamentosundan aldığı Ukrayna'ya asker gönderme yetkisini de elinde bulunduruyor.
 
RUSYA İLE BİRLEŞMEYE YÜZDE 80'NİN ÜZERİNDE DESTEK ÇIKABİLİR
 
2 milyon nüfusun yaşadığı Kırım'ın yüzde 60'ını Ruslar ve yüzde 15'ini de Kırım tatarları oluşturuyor. Referandum sakin bir atmosferde geçmesi bekleniyor.
 
Referandum komisyonu başkanı Mihail Malişev Interfax'a verdiği bilgide 23 ülkeden 69 gözlemcinin bölgeye geldiği ve referandumu gözlemleyeceğini açıkladı. ABD, Polonya, Belçika, İspanya, Kıbrıs, Yunanistan, Çin ve Rusya gibi ülkeler referandum sürecini takip ediyor.
 
Referandum sonuçları ise 17 Mart'ta açıklanacak. Yapılan anket çalışmalarına göre vatandaşın Rusya ile birleşme ve 1992 Anayasası'na dönüş yönündeki iki soruya yüzde 80'inin üzerinde destek vermesi bekleniyor.

Asya Haberleri

Rusya ve İran'dan stratejik ortaklık Anlaşması İmzaladı!
Katar'dan Suriye ve Türkiye Açıklaması!
İki Ülkenin Askerleri Sınır Bölgesinde Çatıştı
ABD, Rus Askeri Üssünü Vurmaya Hazırlanıyor!
Rusya Devlet Başkanı Putin: Suriye'de asıl kazanan İsrail oldu