Le Monde gazetesine özel röportaj veren Putin uluslararası sorunlar, enerji, İran nükleer sorunu ve Gürcistan krizi ile ilgili sorulara cevap verdi. Putin Rusya'nın Sakhalin bölgesinde faaliyette bulunan Shell petrol şirketinin Rusya yasalarına saygılı olmadığını, bu yüzden kendisine daha fazla izin verilmediğini kaydederek, "Rusya Shell'le sorununu çözdü. Kimseye sömürge anlayışı içinde Rusya kaynaklarını kullanmasına izin vermeyiz. Gelecekte benzer problemlerin olmamasını ümit ediyoruz." dedi.
Dünyanın ikinci büyük petrol ihracatçısı olan Rusya petrol ihracatını artıracak yeni yatırım projelerini uygulamaya hazırlanıyor. Enerji alanında yatırım yapacak yabancı şirketler için önemli oranda vergi indirimine gideceklerini kaydeden Putin, bunun önümüzdeki yıllarda Rusya'nın ihracatında önemli bir artışa neden olacağını umduklarını kaydetti.
"BP YANLIŞ OLUŞUMA GİRDİ"
Rusya Başbakanı, İngiliz BP şirketi ile Rus ortağı TNK arasında yaşanan sorunlarla ilgili bir açıklama yaparak, kendisinin yıllar önce bu ortaklıkla ilgili sorun oluşabileceği konusunda uyardığını hatırlattı. Yaklaşık 40 milyar dolar değerindeki BP-TNK ortaklığı Rusya'da yatırımları ile tanınıyor. Ancak şirket ortaklarının arasında yaşanan sorunlar nedeni ile şirketin Gazprom ya da Lukoil firmalarından birine satışının gündemde olduğu belirtiliyor.
Putin tarafların yüzde 50 eşit hakka sahip olmalarının işletme açısından sorun oluşturduğuna dikkat çekerek, "Kendilerin 2003 yılında bunu böyle yapmayın dedim. İşletme yapısında karar işleyişi sorunlu. İşletme kendi içinde bu sorununu çözmesi gerekir." temennisinde bulundu. BP'nin Moskova ofisi Gazprom'un stratejik belgelerine ulaşarak endüstriyel ajanlık suçlaması ile iki kez Rus istihbarat servisi FSB tarafından incelemeye alınmıştı.
"İRAN'IN NÜKLEER BOMBA YAPMAYA ÇALIŞTIĞINI DÜŞÜNMÜYORUM."
Rusya Başbakanı Vladimir Putin, İran'ın nükleer bomba yapmaya çalıştığı konusunda endişe edilmesini gerektirecek bir neden olmadığını da kaydederek, "İranlıların nükleer bomba yapmaya çalıştıklarını sanmıyorum. Bunun için bir neden yok." dedi. İran'ın komşularının öfkesine neden olma gibi bir durumdan kaçınmaya çalıştığına işaret eden Rusya Başbakanı, "İran'lılar gururlu insanlar. Bağımsızlıklarını kullanarak sivil nükleer enerji haklarını elde etmek istiyorlar. Bu konuda ciddiyim. Uluslararası Atom Enerji Ajansı tüm programlarla ilgili sorundan bahsetmiyor. Bu sorun çözülmeli." dedi. Rusya'nın İran'ın nükleer bir güç olmasını kabul etmesinin de mümkün olmadığının altını çizdi.
"ABHAZYA'NIN BAĞIMSIZLIĞINI DESTEKLEMİYORUZ."
Rusya ile Gürcistan arasında kronik sorun haline gelen Abhazya özerk bölgesi ile ilgili açıklamada bulunan Putin Abhazya'nın bağımsızlığını desteklemediklerini, otonom statüsünün kuvvetlendirilmesinden yana olduklarını söyledi. Putin Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin önerdiği Abhazya'nın otonom statüsü ile ilgili teklifin sağlıklı bir çözüm getirmesini ümit ettiklerini belirtti.
Gürcistan'ın Abhazya üzerinden keşif uçaklarının görev yapmasını eleştiren Putin, "Gürcü casus uçakları neden uçuyor? Niçin burada keşif yapıyorlar? Askeri bir operasyonu desteklemek için. Birileri bölgede kan akması için hazırlık yapıyor. Biz bunu engellemek istiyoruz." eleştirisi getirdi.