Ramazan'a susuz girmeyecekler

Osmanlının çeşme kültürü Türkiyeli hayırseverler tarafından Afrika'ya taşındı.

Türkiyeli hayırseverlerin bağışlarıyla Afrika ülkelerinde yüzlerce su kuyusu açıldı. Çad, Sudan ve Burkina Faso'daki son projeler de Ramazan öncesi bitirildi. Yüzler gülmeye başladı.

Dünyada susuzluk oranının en yüksek oranda yaşandığı Afrika'da son yıllarda Türkiyeli hayırseverlerin çalışmalarıyla yüzler gülmeye başladı. Türkiyeli hayırseverlerin bağışlarıyla Afrika ülkelerinde yüzlerce su kuyusu açıldı.

Daha önce cami, okul, hastane, poliklinik vs. gibi projelere destek veren hayırseverler bu projelerin yanı sıra Afrika'nın hayat damarı olan su kuyuları projesine de destek olmaya başladı.

Osmanlı'nın çeşme kültürü Afrika'ya taşındı

Afrika'da ilk su kuyusu projesini başlatan kurumlardan olan İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, bugüne kadar hayırseverlerin bağışlarıyla Somali, Çad, Cibuti, Sierra Leone, Gine, Etiyopya, Burkina Faso, Sudan ve Nijer ülkelerinde toplam 392 su kuyusu açtı.

İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Dünyada 1.4 milyar kişi susuz. Afrika'da 250 milyon insan susuzluktan etkileniyor. İklim değişikliği en çok Afrika'yı etkiliyor. Afrika'da her yıl binlerce insan, sağlıksız sulardan kaynaklanan hastalıklardan hayatını kaybediyor. Bu ölümlerin başında çocuk ölümleri geliyor. Afrikalı kadınlar da çok çile çekiyor bu konuda.

Bazıları onlarca kilometre uzaktaki kuyulardan kovalarla su taşımak zorunda kalıyorlar. Çünkü her köyde su kuyusu yok. Biz açtığımız su kuyuları ile iki problemi birden çözüyoruz. Birincisi suyu insanların ayağına götürüyoruz, ikincisi sağlıksız sulardan kaynaklanan hastalıkların önüne geçmiş oluyoruz" dedi.

Projelerine zengin, fakir her kesimden destek gördüklerini ifade eden Yıldırım, "Osmanlının Anadolu'nun çeşitli yerlerinde yaygınlaştırdığı çeşme kültürü bugün su kuyuları adı altında hayırsever insanlarımız tarafından Afrika'da devam ettiriliyor. İnsanlar kendileri için veya anne babaları için su kuyusu hayratı açıyorlar. Bu çok büyük bir hayır. Çünkü binlerce insanın su problemini çözmüş oluyorsunuz, insanların en temel ihtiyaçlarını karşılamış oluyorsunuz. Dinimizde su rahmet ve bereketin bir sembolü olarak görülüyor. Biz bu rahmet ve bereketi Afrika'ya taşımak istiyoruz. Bu kıtanın herhangi bir ülkesinde su kuyusu açmak isteyen bütün hayırsever insanlarımıza yardımcı olmaya hazırız" şeklinde konuştu.

Afrika Haberleri

Fas Halkı İşgalci İsrail'e Normalleşmeyi Reddediyor!
Atvan: Trump Hamas’la ilgili tehdidini hayata geçirmeye cesaret edemez
Arap Baharı değil; Siyonizm Baharı(!)
Mısırlı Askeri Uzman: İran Demir Kubbeyi Şaşırttı
Darbeci Sisi, iade-i ziyarete geliyor