Referandum göründü

Anayasa değişiklik paketinin maddeleri 333 ile 337 oy aralığında kabul ediliyor. Bu da anayasa değişikliğinin halkın önüne gideceğini gösteriyor

Değişiklik paketinin maddeleri 333 ile 337 oy aralığında kabul ediliyor. Bu da anayasa değişikliğinin halkın önüne gideceğini gösteriyor. Dün sabah teklifin ilk iki maddesi kabul edilirken, akşam saatlerinde ancak geçilebilen ikinci gün görüşmelerinde de teklifin 3, 4 ve 5. maddeleri Genel Kurul'da ele alındı.

TBMM Genel Kurulu'nda Anayasa değişikliği teklifinin ilk gün görüşmeleri, MHP ve CHP'nin 6 saat sürdürdüğü "usûl" tartışmaları ile birlikte toplam 18 saat devam etti ve görüşmeler dün sabah 07.00'de sona erdi. Dün saat 15.00'te ise anayasa değişik teklifinin ikinci gün görüşmelerine başlandı. Muhalefet yine oyalama taktiklerine başvurdu ve üst üste meclis araştırma önergeleri Genel Kurul gündemine getirildi. Bu nedenle Genel Kurul'da anayasa değişiklik teklifinin görüşülmesine ancak akşam saatlerinde başlanabildi. Dün sabah teklifin ilk iki maddesi kabul edilirken, akşam saatlerinde ancak geçilebilen ikinci gün görüşmelerde de teklifin 3, 4 ve 5. maddeleri ele alındı.
REFERANDUM YOLU GÖRÜNDÜ
Muhalefetin blok olarak karşı çıktığı teklif, AK Parti milletvekillerinin oylarıyla maddelerine geçilmesi yönünde kabul edildi. CHP, BDP ve DSP'nin katılmadığı, MHP'nin red oyu verdiği, teklifin maddelerine geçilmesine ilişkin ilk yapılan gizli oylamada 333 'kabul' oyu çıktı. Ardından 1. maddeye 336 kabul oyu, 2. maddeye ise 337 kabul oyu çıktı. Ret oyu verenlerin sayısı ise teklifin maddelerine geçilmesinde 73 olurken, 1. maddede 70'e, 2. maddede ise 68'e düştü. Böylece haftalardır yapılan "referandum için gerekli sayı bulunamayabilir" şeklindeki spekülasyonlar asılsız çıkmış oldu. Pakete, bütün engelleme çabalarına rağmen referandum yolu göründü.
MAHELEFET BLOK OLDU
Muhalefet partileri, TBMM içtüzük yetkisini kullanarak sık sık Genel Kurul'u kilitleme yöntemlerini denedi. CHP'nin tam 4 kez başlattığı "usûl" tartışmasına MHP de tam destek verdi ve ardı ardına alınan taktik sözlerle görüşmeler uzatıldı. CHP, DSP ve BDP ortak hareket ederek oylamalara katılmazken, MHP lideri Bahçeli görüşmeleri bizzat takip etti ve grubuyla birlikte red oyu kullandığı bildirildi.
ŞAHİN İLE MUHALEFET ARASINDA SÜRTÜŞMELER
TBMM Genel Kurulu'nda, anayasa değişikliği teklifinin görüşmeleri güç şartlarda sürüyor. Muhalefet partileri, içtüzük yetkisini kullanarak, Genel Kurul'u kilitleme taktiğine gittiler. CHP, her oylama öncesi yoklama talebinde bulundu. Birleşimi yöneten TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, yoklama süresini 2, bazen bir dakika ile sınırlı tutarak, toplantı yeter sayısına ulaşılmasıyla sürenin sonunu beklemeden görüşmelere devam etti.
BAŞBAKAN MECLİS'TEN AYRILMADI
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, teklifin geneli üzerindeki görüşmeler ile maddeler üzerindeki görüşmeler sırasında Meclis'ten ayrılmadı. Teklifin geneli ve maddeler üzerindeki oylamalara katılan Erdoğan'ın, milletvekillerini sık sık kontrol ettiği kaydedildi.
BAHÇELİ TAKİPTE
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise teklifin geneli ve maddeler üzerindeki oylamalara katıldı. Bahçeli de anayasa değişikliği teklifinin görüşmelerini en fazla izleyen lider oldu. Bahçeli'nin zaman zaman partisinin milletvekilleriyle görüştüğü de gözlendi.
CHP, DSP VE BDP'DEN ORTAK HAREKET
Anayasa değişikliği teklifinin görüşmeleri sırasında Genel Kurul'u kilitlemeyi sürdürmeyi planlayan CHP, oylamalarda oy kullanmadı. DSP'li milletvekilleri de CHP ile ortak hareket ederken, BDP de aynı tutumu takındı. Teklifin oylamaları sırasında Genel Kurul salonundan çıkan BDP'li milletvekillerinin, görüşmelerin sonuna kadar aynı taktiği uygulayacağı tahmin ediliyor.
143 SAYFA GÖRÜŞME TUTANAĞI
TBMM Genel Kurul tutanaklarına anayasa değişikliği teklifinin görüşmeleri 143 sayfa olarak yansıdı. Meclis Genel Kurulu, anayasa değişikliği teklifinde mesai olarak rekor kırmaya hazırlanırken, anayasa değişikliğinin bütçe görüşmelerini de geride bırakacağı kaydedildi.

Politika Haberleri

HÜDA PAR'dan "asgari ücret ve yıl başı eğlenceleri" açıklaması! Hayal kırıklığı...
HÜDA PAR'dan Bahçeli'nin çıkışına ilişkin ilk açıklama
HÜDA PAR'dan çok sert açıklama! İpini koparmış haysiyetsizler...
HÜDA PAR Milletvekilleri Meclis'te Şehid Heniyye ve Yahya Sinvar posterlerini açtı
HÜDA PAR'dan soykırım davası açıklaması: Gecikmiş de olsa önemli bir adım