Çeçenya ve Beslan olayı konusunda yapılan anketler, savaş suçlusu Vladimir Putin ve Rus Gizli Servisi' nce idare edilen Rusya' da, Rusya halkının büyük bir bölümünün herşeye rağmen gerçeklerin farkında olduğunu gösterdi.
Beslan olayının üçüncü yıldönümünün yaklaştığı şu günlerde, bir internet sitesinde Mikhail Vinogradov imzası ile yayınlanan bir anket değerlendirmesi, Rusya halkının büyük bir bölümünün Kremlin' in Beslan Olayı hakkındaki görüşlerine ve açıklamalarına inanmadığını gösterdi. Hatırlanacağı üzere, 1 Eylül 2004 tarihinde Kuzey Osetya' nın Beslan kentinde bir numaralı okulda çocukların rehine alınmasıyla başlayan kriz 300 çocuğun hayatını kaybetmesi ile son bulmuştu. Moskova yönetimi ise suçlu olarak Çeçenleri göstermişti. Ancak geçtiğimiz günlerde yapılan bir anket, Beslan olayındaki gerçek sorumluların cezalandırılmasını isteyen Beslan Anneleri gibi, Rus halkının da bu açıklamalara itimat etmediğini ortaya çıkardı. Ankete verilen yanıtların %81' i Kremlin' in versiyonuna inanmadığını, Duma Meclisi üyesi Gosduma Yuri Savelyev tarafından hazırlanan, ancak, Rus yönetimi ve mahkemeleri tarafından kabul görmeyen rapora itimat edildiğini gösteriyor. Ortaya çıkan son video görüntülerinin bu görüşün oluşmasında etkili olduğu tahmin ediliyor.
Yapılan bir diğer ankette, Moskova yönetiminin tüm dünyada muazzam kaynaklar harcayarak Çeçenya' da savaşın bittiği propogandası yapmasına rağmen, henüz kendi halkını savaşın bittiği yalanına inandıramadığını ortaya çıkardı. Levada Merkezi isimli oluşumca, sosyologlar tarafından yapılan bir ankette katılımcılara Çeçenya' da savaşın devam edip etmediği, Çeçenya' daki mevcut durum ve bu durumun medyaya yansıması hakkında sorular soruldu. Anket katılımcılarının %41' i Çeçenya' da savaşın devam ettiğini ifade ederken, katılımcıların %38' i bölgede barışın hüküm sürdüğünü belirtti. Anket katılımcılarının %21' i ise bu soruya cevap vermenin çok güç olduğu şeklinde yanıt verdi. Medya konusunda sorulan soruya ise, Rus halkının %49' u Çeçenya' daki gerçekleri aktaran medya kuruluşlarının baskıya maruz kalmadığına inandığını, %51' inin ise Çeçenya' daki gerçek durumu aktaran medya kuruluşlarının baskı gördüğüne kesinlikle inandığını ortaya çıkardı.
Kafdağı