Rus Ordusu Botlarına Kadar Değişecek

Rusya'da Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 12 Haziran 2006'da imzaladığı 1 Ocak 2008'den itibaren geçerli olmak üzere askerlik görevinin bir yıla indirilmesi uygulamaya başlandı.

 Yasa 1 Ocak 2007'den itibaren bir buçuk yıla, 1 Ocak 2008'den itibaren de 12 aya indirilmesini öngörüyordu. Bir yıllık süre ile Rus ordusundaki dayak ve kötü mumale sonucu oluşan intihar ve firar eylemlerinde de azalma bekleniyor. 2 milyon civarında muvazzaf askeri bulunan kızıl ordu açığı profesyonel asker uygulaması ile kapatacak.

Rusya Savunma Bakanı Anatoli Serdyukov, orduda reform ve modernizasyon programı çerçevesinde yasanın uygulanacağını söyledi. Serdyukov daha önceki açıklamalarında da 2007 yılında 18 aya indirilen sürenin başarı ile uygulandığına dikkat çekmişti. Serdyukov Aralık başında Rus ordusunun ayağından ağırlıkları üç kg bulan domuz derisinden yapılma botları çıkararak daha sağlıklı çizmelerle değiştirdi. Rus ordusunda yüz yıllık 'partyanka' adı verilen çorap yerine bir bez parçası dolayarak çizmelerin giyilmesi uygulaması da rafa kaldırıldı. Serdyukov partyanka ile ilgili açıklamasında, "Askerlikte en büyük sorunum bu bez parçalarını ayağıma dolamaktı. Kendime günün birinde Rus askerini şu bez parçalarından kurtaracağıma söz vermiştim." ifadelerini kullandı.

Başbakan Viktor Zubkov'un damadı olan ve Putin'in beklenmedik bir şekilde eski Savunma Bakanı Sergey İvanov'u başbakan birinci yardımcılığına getirerek, yerine atadığı Serdyukov ikinci önemli değişiklik olarak ordunun kullandığı alüminyum mutfak araç ve gereçlerini paslanmaz çelikle değiştirdi. Askerlik süresinin azaltılması ile birlikte uygulamaya yönelik yapılan değişiklik tüm dünyayı onlarca kez yok edebilecek nükleer silahlara sahip Rus ordusu için devrim niteliğinde uygulamalar olarak görülüyor. Tüm bu önlemlere rağmen uzmanlar kızıl ordudaki şiddet ve sorunların çözümü konusunda endişeli.

Dedovşina'ya acemiler dayanamıyor

Rus ordusunda 'dedovşina' denilen kıdemli erlerin acemi erleri 'döverek adam etme' geleneği ordunun en büyük sorunu olarak görülüyor. 2007 yılının ilk altı ayında resmi rakamlara göre 262 asker öldü. Bunların yarısı kıdemli erlerin baskısına dayanamayarak intihar etti. En son Ağustos ayında Arkhangelsk bölgesi uzay üssünde bulunan iki komutan iki eri öldüresiye dövdükten sonra köpek kulübesine atmış ve sabahleyin hastaneye kaldırılan erlerden biri hayatını kaybetmişti. Sibirya bölgesi askeri birliğinde de acemi bir eri sandalyeye bağlayan 6 kıdemli asker 4 saat boyunca dövmüşlerdi. Üreme organlarını ve ayaklarını kaybeden er Andrei Sychev Rus ordusundaki şiddetin sembolü haline gelmişti. Kötü muameleye dayanamayan erlerin çoğu çareyi firarda buluyor. Firari askerler komutanlarından düzenli olarak dayak yedikleri, rüşvete zorlandıkları ve kötü muameleye tabi tutulduklarını iddia ediyor.

Savunma Bakanlığı'nın verilerine göre 2006 yılında 12 bin kişi askerden kaçtı. Bu rakam 2007 yılında 12 bin 500 olarak gerçekleşti. Ancak askerlik süresinin 24 ay olduğu 2002 yılında ise bu rakam 30 bin idi. Serdyukov Rus gazetelerine verdiği demeçte bir yıllık sürenin ordudan kaçma eylemlerinin azalmasına neden olacağını belirterek, "Bir yıl içinde gerekli eğitimin alınarak görevin tamamlanacağına inanıyorum. Diğer taraftan orduda yaşanan diğer problemlerde de önemli bir azalma bekliyorum." dedi.

Asya Haberleri

Rusya ve İran'dan stratejik ortaklık Anlaşması İmzaladı!
Katar'dan Suriye ve Türkiye Açıklaması!
İki Ülkenin Askerleri Sınır Bölgesinde Çatıştı
ABD, Rus Askeri Üssünü Vurmaya Hazırlanıyor!
Rusya Devlet Başkanı Putin: Suriye'de asıl kazanan İsrail oldu