Rüşvet, Haraç, Faiz, Hediye

Mehmet GÖKTAŞ

Yıllar önceydi, uzaktan polis çevirme noktasını fark edince otomobili hemen sağa çekti, indi ve; “hocam siz geçin direksiyona” dedi. Meğer ehliyeti yokmuş. Polis noktasını geçtikten sonra niçin ehliyet almadığını sordum, halbuki gördüğüm kadarıyla güzel bir sürücüydü.

“Rüşvet almadan ehliyet vermiyorlardı ben de rüşvet haramdır diye ehliyeti almadım...” dedi.

Bir başka hikaye.. Beklediğimiz vakitten saatler sonra gelmişti Almancı dostumuz. Gecikme sebebini sorduğumuzda arkadaş gümrük kapısında rüşvet vermediği için sabah gelmesi gerekirken öğleye kadar bekletildiğini söyledi. Oldukça öfkeliydi, sıcakta çoluk çocukla birlikte epeyce sıkıntı çektiklerini anlattı.

Benim bu anlattıklarım mutlaka sizin de aklınıza benzer hikayeler getirmiş olmalıdır.

Rüşvettir diye ehliyet almayana dedim ki o zaman; “Arkadaşım, şoförlüğü hak etmediğin halde ehliyet sahibi olmak istedin ve onlar da para vermediğin için ehliyet vermediler öyle mi?”

“Ne demek, ben çekirdekten yetişmeyim, çocuk yaştan itibaren araba kullanırım, ehliyet bal gibi benim hakkımdır”

Peki, rüşvet nedir biliyor musun? Haklıyı haksız çıkarmak veya haksızı haklı çıkarmak için alınan verilen şeye rüşvet denir, Efendimiz Aleyhisselam’ın buyurduğu gibi; alan da veren de cehennemdedir.

“Peki, ne yapmalıydım?” dedi.

“Alın, zehir ve zıkkım olsun, dizinize gözünüze dursun” diyecektin ve istedikleri parayı verecektin, hakkın olan ehliyetini alacaktın. Unutma bu rüşvet değildir, haraçtır, gasptır, eşkıyalıktır, sadece alana haramdır.

Gümrükte zulme uğrayan arkadaşa da söyledim: “Otomobilinde yurda sokulması yasak veya kaçak bir şey var mıydı?” “Hayır.” “Peki, kuyrukta beklememek için birilerinin önüne geçmek istediğinden mi para istediler.” “Hayır, kasıtlı olarak bekletiyorlardı.”

Aynı tavsiyemi ona da söyledim; “Alın, zehir ve zıkkım olsun diyecektin, verecektin istedikleri 50 Markı, çekmeyecektin o zulmü. Çünkü bu rüşvet değil, haraçtır, soygunculuktur, eşkıyalıktır, sadece alana haramdır.”

Şunu demek istiyoruz; isimlendirmelere dikkat edelim. Bir şey mahiyet itibariyle anlaşılmalıdır, isimlendirmeler yanıltıcı olabilir.

Patronunuz size hakkınız olan maaşınızı verirken zarfın üzerine “rüşvettir” veya “faizdir” diye yazsa bu para rüşvet veya faiz olur mu?

Veya siz yetkili bir konumdasınız, birisi işini yaptırmak için, yani hak etmediği bir şeyi elde etmek için size bir paket sunmuş olsa, üzerinde de “hediyedir” yazıyor olsa bu hediye midir?