Rusya: Çözüm İhtimali Zayıflıyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "30 Haziran'da Cenevre'de imzalanan mutabakat çerçevesinde Suriye krizinin çözülme ihtimali giderek azalsa da hala bir şans var " dedi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 30 Haziran'da Cenevre'de imzalanan mutabakat çerçevesinde Suriye krizinin çözülme ihtimalinin giderek azaldığını söyledi. Interfax'a özel açıklamada bulunan Lavrov'a göre krizin çözümünde hala bir şans var ve bunun için çalışılması gerekiyor.

"Barışçıl çözümün alternatifi kanlı bir kaos" uyarısı yapan Rusya Dışişleri Bakanı, "Ne kadar uzarsa boyut o kadar büyüyor. Bu da herkes için daha kötü." değerlendirmesinde bulundu.

Cenevre'de Rusya-ABD-BM Özel Temsilcisi Lahdar İbrahimi'nin yer aldığı son görüşmenin Suriye krizinin çözümünde ortak bir zemin bulunabileceğinin işareti olarak görülebileceğini ifade eden Lavrov, "Ortaklarımız dönüyor. Krizin siyasi olarak çözülmesi yönünde açıklamalar yapılsa da, gerçekte Beşşar Esed gidinceye kadar savaşı destekliyorlar" suçlaması yaptı.

Suriye'nin mevcut durumu göz önünde bulundurulduğunda çift yönlü oynamanın çok tehlikeli olduğunu savunan Rusya Dışişleri Bakanı, "Daha fazla militarize olma myili; çatışmanın derinleşmesi, radikal unsurların etkisini artırması ve dini şiddete doğru dönüşebilir." uyarısı yaptı.

Suriye'de yaşamlara neden olan, ülkeyi bölen şiddetin bir an önce durması gerektiğini ifade eden Lavrov, Suriye içinde diyalogun geliştirilerek ülkenin geleceği ile ilgili parametrelerin belirlenmesinde etkin hale getirilmesinin tüm halkın yararına olacağını söyledi.

Geçiş Hükümeti Önerisi

Şam'da temaslarda bulunduktan sonra açıklama yapan Birleşmiş Milletler Suriye özel temsilcisi el-Ahdar el-İbrahimi " Barışın yolu, geçiş hükümeti kurulmasından geçer" dedi.

Şiddetin durdurulması gerektiğini belirten özel temsilci " silahlar sustuktan sonra gerekirse barış gücü görevlendirilebilir " dedi.

Bu arada, Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya'nın "Esad'ın 2014'e kadar görevde kalması" planı tartışmalarına Fransa da katıldı.

Paris yönetimi, Suriye'de siyasi geçiş sürecinde, 45 bin insanın öldürülmesinden sorumlu Esad'a herhangi bir rol verilmesine karşı olduğunu duyurdu.

Öte yandan İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun, Ürdün Kralı Abdullah'la gizli bir "Suriye" görüşmesi yaptığını ileri sürdü. İki liderin, Esad rejiminin elindeki kimyasal silahları ele aldığı iddia edildi. İsrail'in silahların Lübnan'daki Hizbullah'ın eline geçmesinden büyük endişe duyduğu belirtiliyor.

DÜNYABÜLTENİ

Ortadoğu Haberleri

Netanyahu: Elon Musk İsrail'in Dostudur!
Savaş Batı Şeria'ya Sıçradı! Filistin Direnişinden Yeni Operasyon!
Yemen direnişinden Riyad'a: 'Aramco menzilimizde'
İşgalci Siyonistler Batı Şeria'ya Saldırıyor!
Ensarullah, rehin aldıkları gemi mürettebatını serbest bıraktı