Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Ukrayna için acil toplandı. Ukrayna, ABD, Fransa ve Çin'e, Rusya'nın Budapeşte Momenrendumu'na uyması için müdahaleye acil tepki göstermeye çağırdı.
Rusya Parlamentosu'nun üst kanadı Federasyon Konseyi, Rus ordusunun Ukrayna sınırlarında görev yapmasına onay vermesi üzerine acil bir araya gelen BMGK üyeleri, toplantının formatını eleştiren Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitali Çurkin'in itirazı üzerine toplantıya 10 dakika ara verdi.
Kırım'daki son gelişmelerle ilgili toplanan BMGK öncesinde açıklama yapan Ukrayna'nın BM Daimi Temsilcisi Yuriy Sergeyev, Rus askerlerinin halihazırda Rusça konuşan halkı korumak gibi illegal bir gerekçeyle Ukrayna'nın Kırım'daki topraklarına girdiğini bildirdi.
Rusya'nın Ukrayna'ya karşı bu saldırısının hareketinin uluslararası hukukun ciddi bir şekilde ihlali olduğunu ifade eden Sergeyev, Rusya'nın gerek BMGK'nın daimi üyesi olarak gerekse 5 Aralık 1994’te Budapeşte Memorandumu'nda, Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’nın bağımsızlık, egemenlik ve toprak bütünlüğüne karşı sorumluluklarına uymadığını dile getirdi.
Ülkesinin ABD, Fransa ve Çin'den, Rusya'nın Budapeşte Memorandumu'na uymaları konusunda garantör ülke olarak Ukrayna'ya müdahaleye acil tepki gösterilmesi çağrısı yaptı.
Sergeyev, Rusya'nın BM Sözleşmesini çiğnediğini dile getirerek, BM'ye bütün üye devletlere yaptığı çağrıda ise herhangi bir ülkenin, bir başka ülkenin egemenlik ve toprak bütünlüğüne karşı uyma sorumluluklarının yerine getirilmesini sağlama çağrısında bulundu.
Sergeyev, bugün BMGK'nın konsültasyon toplantısı dışında, Avrupa Komisyonu'yla toplantıları olduğunu dile getirdi.
NATO olağanüstü toplanacak
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, İttifak'ın karar organı Kuzey Atlantik Konseyi'nin Ukrayna'daki son gelişmeler nedeniyle bugün olağanüstü toplanacağını açıkladı.
Rasmussen, Twitter mesajında, "NATO müttefikleri Ukrayna'daki son derece ciddi durum nedeniyle yakın koordinasyon içinde. Kuzey Atlantik Konseyi yarın (bugün) toplanacak ve bunu NATO-UkraynaKomisyonu takip edecek" dedi.
Rasmussen, "Rusya (Kırım'daki) kendi kuvvetlerinin hareketleri dahil Ukrayna'nın egemenliğine, toprak bütünlüğüne, sınırlarına saygı göstermelidir" uyarısında bulundu.
Bu arada Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius, Rusya'nın Ukrayna'ya asker gönderme kararı nedeniyle NATO'nun, bir üyeye yapılmış saldırıya İttifak'ın ortak cevap vermesini öngören 4. maddeyi işletmesi gerektiğini savundu.
NATO anlaşmasının 4'üncü maddesi uyarınca güvenlik tehdidi altında bulunduğunu düşünen İttifak üyeleri Kuzey Atlantik Konseyi'ni olağanüstü toplantıya çağırabiliyor ve karar için oybirliği gerekiyor.
Halen Rusya'da bulunan Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç döneminde NATO üyeliği hedefinden vazgeçse de Ukrayna, 1997'de imzaladığı Özel Ortaklık Anlaşması'yla İttifak'la birçok alanda işbirliği yapıyor.
Acil yardım talebi
Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrey Deşitsa, ülkenin toprak bütünlüğünün korunmasına yönelik tüm imkanların kullanılması meselesini ele almak için AB, ABD ve NATO'ya yardım talebinde bulunduğunu kaydetti.
Deşitsa, bugün Avrupa Birliği ve ABD'li temsilcilerle bir görüşme gerçekleştirildiğini ve bu temsilcilere bununla ilgili yazılı taleplerini ilettiklerini kaydederek, bir de ülkenin toprak bütünlüğü ve halkının, ayrıca yüksek önem arz eden ülkedeki nükleer santrallerinin korunması için tüm imkanların kullanılması meselesini ele almak üzere NATO'ya mektuplarını ilettiklerini başvurduğunu belirtti.
Deşitsa, ayrıca çeşitli devletlerin yöneticileri ve partnerlerinin Ukrayna'ya gelerek, “ülkede milli ve etnik azınlıklara karşı şiddetin olmadığını” görmelerini isteyerek, Ukrayna'nın bu sorunu barışçıl yolla çözülmesinden yana olduğunu ve provokasyon ve güç kullanmaya müsaade etmemeleri gerektiğini vurguladı.