Moskova'daki Bölgesel Güvenlik Grubu Genel Sekreteri Nikolay Bordyuja İnterfaks ajansına yaptığı açıklamada, ''Rusya ve Belarus'un birleşik hava savunma sistemi, Ortak Güvenlik Anlaşması Örgütünün (OGAÖ) hava savunma sisteminin bir parçası haline gelecek'' dedi.
Bordyuja Ermenistan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Tacikistan'ın da üyesi olduğu OGAÖ çerçevesinde, Rusya-Belarus, Rusya-Ermenistan ve Orta Asya olmak üzere üç bölgesel hava savunma sistemi oluşturmayı düşündüklerini söyledi.
Projenin ne zaman yürürlüğe gireceği konusunda bilgi vermeyen Bordyuja, ortak füze kalkanı projesine dahil ülkelerin erken uyarı sistemine sahip olacağını ve kalkanın tek bir kontrol merkezinin bulunacağını kaydetti.
OGAÖ'ye üye 7 ülke içinde uçakları tespit ve imha edebilen modern hava sistemleri sadece Rusya'da bulunuyor. Rusya'nın eski Sovyet ülkelerinde bir kaç radar istasyonu hala faaliyet gösteriyor.
Rusya ve Belarus salı günü, OGAÖ liderler zirvesinden bir gün önce ortak füze kalkanı oluşturma konusunda anlaşmaya varmıştı.
Batılı analistler, Rusya'nın eski Sovyet Cumhuriyetleriyle Polonya sınırından Çin sınırına kadar olan bölgede füze kalkanı kurma planının, ABD'nin doğu Avrupa'daki füze kalkanı planına misilleme amacı taşıyor olabileceğini belirtiyorlar.
Moskova, yeni ABD Başkanı Barack Obama'nın, füze kalkanı projesini gözden geçirmesini istiyor.
Rusya'nın bu hamlesinin füze kalkanı konusunda ABD ile görüşmelerde elini daha da güçlendireceği belirtilirken, Kırgızistan geçen salı günü, başkent Bişkek yakınındaki Amerikan üssünün kapatılacağını açıklamıştı.
NATO ve AB ülkelerinden küresel güvenlik düzenlemelerini yeniden gözden geçirmesini isteyen Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, ''batılı partnerle'' OGAÖ adına da kendisinin konuşacağını açıklamıştı.