Rusya ve Çin'den Uzayı Silahsızlandırma Tasarısı

Putin'in 'Bizi silahlanma yarışına çekemezler' çıkışının ardından Rusya, Çin'le birlikte uzayı silahsızlandırma tasarısı sundu.

Lavrov, Soğuk Savaş'ın nükleer silahlanmadan çıktığını hatırlatıp 'Tarihi tekerrüre değer mi' dedi. ABD ise Rus uçaklarını USS Nimitz'i taciz etmekle suçladı.

CENEVRE - Sovyetlerin çöküşünde ABD'nin 'Yıldız Savaşları' projesiyle masraflı rekabete girmesinin büyük payı olduğu hafızalardayken, Rusya 'Yeni Soğuk Savaş devrinde aynı oyuna gelmem' mesajı veriyor. ABD'nin 'Yıldız Savaşları'nın kalıntısı olan füze kalkanını Doğu Avrupa'ya konuşlandırma çabası gerilimi tırmandırırken, Moskova ile Pekin uzayda silahlanma yasağı için uluslararası anlaşma tasarısı sundu.
Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, dün 65 ülkenin katıldığı BM'nin silahsızlanma konferansında, ABD'ye atıfla "Bir devletin uzaya silah konuşlandırması kaçınılmaz olarak zincirleme tepki yaratır. Hem uzayda hem de yeryüzünde yeni bir silah yarışı sarmalı olarak geri döner. Uzayda silahlanma yarışı önlenmeden uluslarası güvenlik sağlanamaz. Artık ciddi eyleme geçmenin zamanı" dedi. "Geçmişte bir ülke nükleer silahların tekelini elinde tutabileceğini sanmıştı. Ama tekel dört yıl sürebilmiş, nükleer silahlanma yarışı Soğuk Savaş'a yol açmıştı" hatırlatması yapan Lavrov, şöyle konuştu: "Soğuk Savaş 40 yıl devam etti ve silah geliştirme sorununu çözme uğruna devasa miktarda malzeme ve kaynak boşa harcandı. Tarihi tekerrür ettirmeye değer mi?" Lavrov, füze kalkanı planına değinmeden geçmedi: "ABD'nin küresel anti balistik füze sistemini konuşlandırma çabalarını artırmasından endişeliyiz. Hem nükleer kılıcın kılıfını çıkartıp hem füze kalkanı edinmeye çalışmak olağanüstü tehlikeli."

Putin: Füzeleri Ukrayna'ya çeviririz
Nisan başındaki NATO zirvesine katılacağı açıklanan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Moskova'da Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko ile görüşmesi sonrası Kiev'in ABD'nin Polonya ve Çekya'ya kurmayı planladığı füze kalkanına ev sahipliği yapması halinde füzelerini bu ülkeye çevirmek zorunda kalabileceği uyarısında bulundu. Nükleer silahların kontrolünü öngeren Anti Balistik Füze Anlaşması'ndan (ABMT) füze kalkanı için 2002'de çekilen ABD, İran'ın füze tehdidi gerekçesiyle 2012'de Polonya'ya 10 önleyici füze, Çekya'ya radar istasyonları kurmak için iki ülkeyle müzakere yürütüyor.

1967 tarihli Uzay Anlaşması, nükleer dahil kitle imha silahlarının yörünge ve uzaya konuşlanması ile depolanmasını yasaklıyor, uyduların vurulmasına ise yasak getirmiyor. Tüm silahlara yasak öngören Uzayın Korunması Anlaşması ise ABD muhalefeti yüzünden ilerlemedi. Bugün uzaydaki silahlanma, füzeli modern savaşların olmazsa olmazı olan casus uydu, küresel konumlandırma (GPS) ve 'gerçek zamanlı teknolojiyle savaş alanındakilere çok hızlı iletişim ulaştıran' şebeke merkezli savaş sistemine odaklı. Moskova ile Pekin'in önerisini kabul etmeyen Washington'ın elindeki koz ise, geçen yıl Çin'in köhne bir uydusunu balistik füzeyle vurması. Bu deneme, Çin'in büyüyen askeri gücünün uzaydaki gösterisi olarak yorumlanmıştı. ABD'de lazer topu ve uydu yıkıcı füze gibi anti uydu programlarından geçilmezken, Ekim 2006'da Başkan George W. Bush 'ABD'nin uzay silahlarına sahip olmaya ve bunu kısıtlayan anlaşmalara karşı çıkmaya hakkı vardır' emrini imzalamıştı.

Moskova: Yaygaraya şaştık
ABD-Rusya geriliminin son tezahürü ise, Pentagon'un Japonya'nın güneyinde seyreden uçak gemisi Nimitz'in 610 metre üzerinden Rus bombardıman uçaklarının uçması üzerine Amerikan savaş uçaklarının havalandığını duyurması oldu. Bir Amerikalı yetkili, olayı şöyle nakletti: "Cumartesi sabahı Rusya'nın iki TU-95 (füze taşıyabilen stratejik bombardıman) uçağı yön değiştirip Nimitz'e yöneldi. Biri doğrudan Nimitz'in 610 metre üzerinden iki kez uçtu, diğeri aynı irtifada ama 93 km çapta daireler çizerek seyretti. Bunun üzerine dört F-18 savaş uçağı yollarını kestiği Rus uçaklarına bölgeyi terk edene dek eşlik etti. Mürettebat arasında sözlü iletişim olmadı." Birkaç saat önce de NATO'nun 'ayı' kodunu taktığı TU-95'lerin bir başka çifti Japon F-15'ları tarafından bölgeden çıkarılmış, Tokyo nota vermiş, Moskova ise ihlali reddetmişti.

Yetkili müdahaleyi 'standart operasyon prosedürü' diye niterken, Moskova şaşkınlık belirtti. Rus hava kuvvetleri Pasifik, Atlantik, Arktik okyanusları ile Karadeniz'deki uzun menzilli devriye uçuşları kapsamında cumartesi havalanan dört TU-95'nin tarafsız sular üzerinde uçtuğunu, uluslararası sınırları ihlal etmediğini ve önceden ilgili tarafların bilgilendirildiğini duyurdu. Hava kuvveleri sözcüsü Aleksandır Drobişevski "Koparılan yaygaraya şaştık" dedi.

Radikal

Asya Haberleri

Rusya ve İran'dan stratejik ortaklık Anlaşması İmzaladı!
Katar'dan Suriye ve Türkiye Açıklaması!
İki Ülkenin Askerleri Sınır Bölgesinde Çatıştı
ABD, Rus Askeri Üssünü Vurmaya Hazırlanıyor!
Rusya Devlet Başkanı Putin: Suriye'de asıl kazanan İsrail oldu