RUSYA VE ORTA ASYA"DAKİ MÜTTEFİKLERİ ABD TEHDİDİNE KARŞI SAVAŞ TATBİKATLARI YAPIYORLAR
Batı medyası tarafından açıkça kabul edildiği gibi, 24 Ağustos"ta Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan Ortak Güvenlik Birliği Anlaşması"nı (OGBA) oluşturdular. Bu savaş tatbikatı resmi olarak ABD"nin askeri tehdidine cevap vermek amacıyla kontra terörist programının bir parçası olarak adlandırıldı. ABD"nin savaş tehdidinin İran"a planlanan muhtemel bir savaşı da içerdiğini belirtmek gerekiyor.
IPWR (Orta Asya Haber Ajansı)"nın haberinde şöyle deniyordu: "Ortak Güvenlik Birliği Anlaşması"na (OGBA) dahil yaklaşık 2500 askerin katıldığı ve tarihte ilk kez gerçekleşen bir askeri tatbikat olacak. Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan bu tatbikata katılacaklardır. OGBA"ya geçenlerde katılan Özbekistan tatbikata gözlemcilerini gönderecek, öte yandan diğer üyeler Beyaz Rusya ve Ermenistan bu tatbikatta yer almayacaklardır."
Bölge basını bu savaş tatbikatının ABD"nin askeri varlığına ve Orta Asya"daki isteklerine cevaben organize edildiğini belirtiyorlar. Şu yorum ilginç. Analizciler büyüyen militarizmin karşılıklı olarak bölgede güvensizliği körüklediğini belirtiyorlar. İran medyasına göre ABD güvenliği dengeleyebilmek adına Azerbaycan"ı Hazar bölgesinde kullanıyor. Rusya"nın başını çektiği OGBA"nın askeri tatbikatı ABD"nin Kazakistan deniz kuvvetleri içindeki varlığına muhtemelen cevap niteliği taşımaktadır. Gözlemciler Rusya"nın gitgide İran"a yakınlaştığını ve Hazar Bölgesi dışındaki ülkelerin bu bölgede asker bulundurmamaları gerektiği fikrine sıcak baktığını düşünmeye başladığını belirtiyorlar.
Uzmanlar ABD"nin İran"a baskıyı arttırmaya çalıştığını ve Azerbaycan ve Kazakistandaki kendi çıkarlarını savunmak istediğini söylüyorlar. ABD aynı zamanda stratejik öneme sahip Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı projesini de sağlama almak istiyor.
Hazar"da ABD"nin askeri varlığını sürdürmesi Orta Asya üzerindeki azalan etkisini en azından dengelemek için bir fırsat sunacaktır ABD"ye. ABD'nin Özbekistan"daki hava üssünün kapanmasını, Kırgızistan"daki Mana üssünün kirası için korkunç rakamlar ödemek zorunda olmasını ve Kırgızistan"dan iki Amerikan askerinin kovulması skandalını hepimiz hatırlıyoruz.
Analizciler Hazar bölgesinde gerçek bir güvenliğin sağlanabilmesinin bölgedeki beş ülkenin karşılıklı askeri çıkarlarının dikkate alınarak kurulacak bir işbirliği ile mümkün olabileceğini düşünüyorlar. Temmuz 2005"te Rusya, Hazar donanma koordinasyon grubu oluşturulmasını teklif etmişti ama bugüne kadar konuyla ilgili kayda değer bir adım atılamadı.
İran"ın savaş tatbikatının OGBA"nınkiyle (Ortak Güvenlik Birliği Anlaşması) aynı zamana denk gelmesi
Rejimin bütünü sürekli bir savaş hali hazırlığındadır. OGBA"nın savaş tatbikatı, bana göre, ABD"nin savaş tehdidine karşılık vermek amacıyla yapılan İran"ın da yaptığı tatbikatla ilintilidir. Bu tatbikatların BM Güvenlik Konseyinde İran aleyhine nükleer faaliyetlerinden dolayı daimi üyeler tarafından bir yaptırım kararının alınmasının sağlanmaya çalışıldığı zamanlara denk gelmesi ayrıca oldukça anlamlıdır. " Onlar da zamanın penceresinde kendilerine yer açmak istiyorlar, ABD"nin veya ABD güdümlü bir saldırının İran"a yönelmesinin analizciler tarafından tahmin edildiği şu zamanda." (bkz. Mahdi Darius Nazemroaya, Global Research, 21 Ağustos 2006 tarihli yazısı)
Savaş oyunları ve tatbikatları İran"da ve bölgede kendisine uygun bir yol bulmuştur. 19 Ağustos 2006"ta İran Silahlı Kuvvetleri, Düzenli Ordular ve Devrim Muhafızları Birlikleri geniş çaplı, ulusal boyutta, Sistan ve Belucistan bölgesinde, İran"ın güneydoğu sınırı olan Umman, Pakistan ve NATO birliklerinin konuşlanmış olduğu Afganistan sınırına yakın bir yerde tatbikatın ilk safhasını gerçekleştirmiştir. Bu savaş tatbikatı açıktır ki beş haftalık bir periyoda derin bir şekilde yayılacak, yani Eylülün sonuna kadar devam edecektir, belki de Ekim 2006"ya sarkabilecektir.
İran OGBA"ya üye değildir, ama Çin"in üye olduğu Şanghay İşbirliği Örgütünde (ŞİB) temsilcileri ve gözlemcileri vardır.
Şanghay İşbirliği Örgütü ile OGBA"nın yakın temasları bulunmaktadır. Askeri ittifak yapısı hayati öneme haizdir. İran"a saldırılması halinde, Rusya ve OGBA üyesi ülkeler bu durum karşısında nötr kalmayacak ve cevap vereceklerdir.
Nisan ayında İran Şanghay İşbirliği Örgütüne katılması için davet edilmişti. Şu ana kadar Şanghay İşbirliği Örgütü"ne İran"ın dahil olması yönünde somut bir adım atılmadı. Hindistan, Pakistan ve Moğolistan"ın ABD"nin geniş manada stratejik çıkarlarına ters olmasına rağmen Şanghay İşbirliği Örgütü"nde gözlemci statüsünde olduğunu belirtelim. Dahası, Şanghay İşbirliği Örgütü"nde birlikte olan Çin ve Rusya Ağustos 2005"te beraberce askeri bir tatbikat yapmıştı.
OGBA"nın savaş tatbikatları Amerika"ya açık bir mesaj niteliği taşımaktadır. Yani, denmektedir ki, ABD İran"a saldıracak olursa karşısında Rusya ve OGBA"nın diğer üye ülkelerini bulacak ve bölgede umulundan daha beter bir askeri karmaşa çıkabilecektir. Bir diğer ifadeyle OGBA potansiyel olarak İran ve Suriye"nin yanında yer alabilecektir.
Bir diğer mühim nokta da karşılıklı askeri dayanışma esasından hareketle Rusya ve Çin"in İran ve Suriye"nin savunma sistemlerine destek olması ve gelişmesine katkı sağlıyor olmasıdır. Rusya bu aralar doğu Akdeniz sahiline yakın bir bölgede, Suriye"de bir donanma üssü kurmayı planlamaktadır. Buna mukabil ABD"nin İsrail ve Gürcistan"la askeri anlaşmalar içeren bir işbirliği içinde olduğunu biliyoruz.
Çin"in Savaş Tatbikatları
Yakın zamandaki gelişmelere bakarak Çin ve Kazakistan"ın 24 Ağustos tarihinde savaş tatbikatı yaptığını görüyoruz. Bunu Şanghay İşbirliği Örgütü"nün himayesinde gerçekleştirdiklerini söylemeliyiz. Bu tatbikatlar Kazakistan"da OGBA bünyesinde süren savaş tatbikatlarına paralel bir şekilde gerçekleşmiştir.
Hindistan Rusya Askeri İşbirliği
20 Ağustos 2006"da Hindistan ve Rusya geniş kapsamlı bir askeri işbirliği anlaşması imzaladılar. Resmi olarak ABD"yi hedef almasa da bu anlaşmanın amacı çok nettir. Bu iki ülkenin üzerinde mutabık kaldığı şey ülkelerin birlik içerisinde askeri tatbikatlar yapması, hizmet değişimi ve etkileşimi, karşılıklı silah modernizasyonu ve silahların geliştirilmesi ve Hintli askerlerin eğitilmesidir.
----------
Michel Chossudovsky "The Globalization of Poverty" (Yoksulluğun Küreselleşmesi) adlı onbir dile tercüme edilmiş kitabın yazarıdır ve aynı zamanda Ottawa Üniversitesinde Ekonomi dersleri vermektedir.
globalresearch.ca