Bugüne dek İran'a kalkan olan Rusya, Ahmedinecad'ın dün yaptığı eleştirilere sert cevap verdi.
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, konseyin daimi üyesi Rus lider Dimitri Medvedev'e "Dost musun, düşman mısın?" diye sorunca, Rusya'dan "Tahran siyasi demagoji yapmasın" cevabı geldi.
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad Türkiye ve Brezilya ile vardıkları nükleer yakıt takası anlaşmasına dair bildiriyi ABD'nin de kabul etmesi çağrısı yaparken, yeni yaptırımı destekleyen Rusya'ya açıkça çatması Moskova'dan sert bir karşılık almasına yol açtı. Böylece İran, nükleer teknolojisine katkısı büyük olan Rusya ile ilk kez sıradışı bir biçimde karşı karşıya gelmiş oldu.
Dün bir yurt gezisi sırasında Rusya'nın, 30 yıldır İran'ın karşısında yer alanlarla birlikte hareket etmesini eleştiren ve Medvedev'in muhtemel yeni yaptırıma destek veren açıklamalarının İran açısından sorun oluşturduğunu söyleyen Ahmedinecad, "Rus başkanı olsaydım, medeniyet sahibi ve büyük İran halkıyla ilgili konularda görüş belirtip karar alırken daha dikkatli olurdum" dedi.
"RUSYA ÇIKARLARINA GÖRE HAREKET EDER"
İran lideri, "Rus liderleri, İran halkının onları da tarihi düşmanlar listesine almasına izin vermemeli. Halk bilmek istiyor: Onlar dostumuz mu, yoksa başka şeylerin peşinde mi? Bu kabul edilemez bir durum" diye çıkışmıştı.
Ahmedinecad'ın bu çıkışına, Kremlin'den bir kaç saat içinde, çok sert bir cevap geldi. Medvedev'in dış politika danışmanı, "Tahran siyasi demagoji yapmasın" dedi.
Başdanışman Sergey Prihodko "Karar mekanizmasında her tür öngörülemezlik, siyasi aşırılık, şeffaflıktan yoksunluk ve tutarsızlık Rusya için kabul edilemez. Bugüne dek kimse siyasi demagoglukla yetkilerini elde tutmayı başaramamıştır. İran'ın bin yıllık tarihi bunun en bariz kanıtı. İran'ın bilge halkı adına konuşanların bunu unutmamalarında fayda var" açıklaması geldi.
Prihodko ekledi, "Rusya ne İran ne de Amerikan yanlısıdır. Rusya uzun vadeli ulusla çıkarlarına göre hareket eder. Hiçbir ülke otoritesini siyasi demagoji yaparak sağlayamaz. İran'ın binlerce yıllık tarihi de bunun in açık kanıtıdır. Rusya dünya meselelerinde hiçbir tutarsızlığı ve belirsizliği kabul edemez. İran halkı adına konuşanlar bunu bir yerlere yazsın."
Uzmanlar, günümüzde dünyanın en büyük enerji üreticileri olan iki ülke arasında yıllardır böyle bir atışma görülmediğine dikkat çekti. Sovyetler'in 1991'de çöküşüyle Rusya ile İran arasında ticari ilişkiler derinleşirken, geçen yıl 3 milyar dolara ulaştı.
İran'ın Buşehr'deki ilk nükleer santralının inşasını ağustosta tamamlaması beklenen Rusya, bu ülkeye milyarlarca dolarlık silah sattı. En son yaptırımların gündeme gelmesinin ardından S-300 füzelerinin teslimi ise tartışmalı.
dünyabülteni