Rusya'ya Nükleer Saldırı Planlanmış

Sovyetler Birliği ile ilgili gizli arşivlerin açılmasının ardından soğuk savaş yıllarında yaşanan ilginç pazarlıklar gün ışığına çıkmaya başladı.

Sovyetler Birliği lideri Josef Stalin'in Nazi Almanyası lideri Adolf Hitler'le anlaşarak boğazları ele geçirmek istediği ile ilgili gizli belgelerin yayınlanmasının ardından, Fransa'nın 1961 yılında NATO'nun Sovyetler Birliği'ne nükleer saldırı gerçekleştirmeyi planladığı ile ilgili gizli bilgileri KGB'ye verdiği iddia edildi.

Soğuk Savaş yıllarında Fransa'da yaşayan ve gizli servisler arasında arabulucu olarak görev alan siyaset uzmanı Konstantin Melnik Rusya'nın resmi gazetesi 'Rosiskaya Gazete'ye verdiği röportajında, Fransa Cumhurbaşkanı Charles Degol'ün dönemin Sovyetler Birliği Paris büyükelçisini çağırarak ittifakın nükleer saldırı hazırlığında olduğu bilgisini ilettiğini söyledi.

Melnik'e göre bu saldırı Sovyetlerin batı Berlin'e yönelik kuşatmayı kaldırmaması durumunda gerçekleşecekti. O yıllarda doğu Berlin'i işgal eden Sovyetler Birliği bölgeden batıya kaçışları durdurmak için daha sonra Berlin Duvarı'na dönüşecek sıkı güvenlik noktaları oluşturmuştu. Melnik 1962 yılında gerçekleşen Küba krizinden daha ciddi bir nükleer savaş riskinin bu dönemde oluştuğunu, ancak bazı gerekçelerle bu krizin gündeme taşınmadığını söyledi.

RUS ELÇİ 'HEP BİRLİKTE ÖLECEĞİZ' DİYE TEPKİ GÖSTERDİ
Berlin kuşatması sırasında Degol'ün ilk önce kendisini çağırtarak nükleer saldırı ile ilgili bilgileri Rus gizli servisi KGB'ye iletmesini istediğini ifade eden Melnik, "Degol üzerine aldığı görevin ne kadar tehlikeli olduğunu biliyordu. İlk önce benim aracılığım ile KGB'ye ulaşmaya çalıştı. Başarılı olamayınca Sovyetlerin Paris büyükelçisini çağırarak bilgi verdi. Aldığı bilgilerden endişelenen büyükelçi de 'hep birlikte öleceğiz' şeklinde tepki vermişti" dedi.

NATO'nun nükleer saldırı ile ilgili planlarının Kruşçev'e ulaşmasının ardından Sovyet liderin Fransız gizli servisine güvenmemesine karşın kendisinin batı Berlin'i bloke etmek yerine 'Berlin Duvarı'nı inşa ederek bu krizden kurtulmaya çalıştığını söyledi.

Degol'un dış politikada tarafsız kalmaya çalıştığına dikkat çeken Melnik, NATO'nun karar mekanizmasından Fransa'nın çıkmasını sağladığını, Vietnam savaşında da bölge halkının bağımsızlığını ABD'ye karşı desteklediğini söyledi.

Degol'ün 1960'lı yıllarda Fransa için büyük ekonomik açılımlar sağladığına değinen Melnik "Kendisi şu an Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Rusya için yaptıklarını Fransa için yapıyordu. Bir çok şirket ve basın yayın organları devletleştiriliş, ekonomi sosyalleşmeye doğru kaymıştı" diye konuştu.

Yeni Fransa Cumhurbaşkanı Nikolai Sarkozi'nin de akıllı bir cumhurbaşkanı olduğuna değinen Melnik, bunu Rusya ile iyi ilişkiler kurma çabası ile gerekçelendirdi.

1944 yılında Degol'ün Sovyetler Birliği'ne bir ziyaret gerçekleştirerek Josef Stalin'le de yakın temas kurmaya çalıştığına değinen Rus siyaset uzmanı, "Anglo-Amerikan hegemonyasi ve Nazi Almanyasına karşı Sovyetler Birliği ile ittifak kurmak istedi. Degol'ün kafasında oluşturduğu Avrupa Birliği düşüncesinde Londra, Paris ve Moskova vardı" şeklinde konuştu.

Asya Haberleri

Pakistan’da Tekfirci Teröristler Müslümanları Şehid Etti
Putin Onayladı! Nükleer Savaş Kapıda
Pakistan'da tren istasyonunda bombalı saldırı
Rusya'dan İran'a 'saldırı' istihbaratı iddiası!
Kremlin, Seyyid Nasrallah'ın suikastını kınadı: Bu, bölgeyi ciddi şekilde istikrarsızlaştıracak