Saadet, DTP'ye Yaradı

2004 seçimlerine göre oyu 3 puan düşen AK Parti, her bölgeden aldığı oylarla ‘Türkiye partisi’ olduğunu gösterdi. AK Parti Trakya’dan G.Doğu’ya kadar her ilde belediye kazandı.

Kaybettiği yerlerde bile oy oranı yüzde 30'ların altına düşmeyen AK Parti, Kürt nüfusun yoğun olduğu Doğu ve Güneydoğu'da DTP'nin karşısında varlık gösteren tek parti oldu.

29 MART 2009 mahalle seçimlerinde iktidardaki AK Parti'nin oylarında 2 puanlık bir düşüş gözlenmesine rağmen, tek Türkiye partisi olduğu da ortaya çıktı. CHP, MHP ve DTP'li belediyeler belli bölgelerde yoğunlaşırken, AK Parti Türkiye'nin tüm bölgelerinde il belediyesi kazanan tek parti oldu. Kaybettiği yerlerde bile aldığı oy yüzde 30'larda gerçekleşen AK Parti 'Türkiye'nin partisi' söylemini pekiştirdi. AK Parti, il genel meclisi dağılımında yüzde 39 oy oranı ile toplam 15 milyon 294 bin 255 oy aldı. CHP yüzde 23.2 oy oranı ile 9 milyon 112 bin 631 oy aldı. MHP yüzde 16.1 oranı ile 6 milyon 330 bin 32 oy aldı. DTP, yüzde 5.4 ile 2 milyon 130 bin 961 oy aldı.



BÜYÜKŞEHİRLERDE TEK FİRE

28 MART
2004 belediye seçimlerinde yüzde 41.7 oy alan AK Parti, 12 büyükşehir 47 ilde ipi göğüslemişti. Ancak AK Parti seçimlere 11 büyükşehir ve 45 il belediyesine sahip olarak girdi. Antalya'yı kaybeden AK Parti, 10 büyükşehiri korudu. İl belediyelerinde ise AK Parti, Karabük'ün yanı sıra Balıkesir, Siirt, Van, Manisa, Uşak, Isparta, Giresun, Tekirdağ, Zonguldak, Yalova, Şanlıurfa ve Osmaniye'yi kaybetti. BBP lideri Yazıcıoğlu'nun vefatıyla AK Parti'deki Sivas Belediye Başkanlığı da BBP'ye geçti. Buna karşın AK Parti hedef iller olarak belirlediği İzmir, Diyarbakır, Mersin'de ilerleme kaydedemezken, bir diğer hedef il olan Tunceli'de oylarını ikiye katladı. AK Parti ayrıca muhalefette olduğu Trabzon ve Niğde'de belediye başkanlığını kazandı.

REKOR KONYA'DAN

AK PARTİ'NİN
aday gösterdiği belediye başkanları içinde en çok oyu Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek aldı. AK Parti'nin belediye başkanlığında en çok oy aldığı iller şöyle: Konya (67.90), Kahramanmaraş, (65.31), Kütahya (62.02), Kayseri (60.52), Erzurum (55.64), Aksaray (59.07) ve Erzurum (55.64). Yozgat'ta Yusuf Başer, yüzde 56.47 oy oranıyla belediye başkanlığı koltuğuna oturdu. Malatya'da da AK Partili Ahmet Çakır yüzde 53.08 oyla ipi göğüsledi.

TRABZON'U DA ALDI

AK Parti'nin
en çok oy yüzdesiyle kazandığı belediyeler arasında Başbakan'ın memleketi Güneysu Belediyesi de yer aldı. Rize Güneysu'da Ahmet Minder yüzde 68.9 oyla belediye başkanlığı koltuğuna tekrar oturdu. Başbakan Erdoğan'ın İstanbul'daki ikamet ettiği Üsküdar'da AK Partili Mustafa Kara, CHP'ye 9 puan fark atarak kazandı. AK Parti adayı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu 9 bin oy fark atarak yüzde 47.8 oy oranıyla Trabzon Belediye Başkanlığı koltuğuna oturdu.

BİR KEZ DAHA KANITLADI

CHP
kıyı illerinde yoğunlaştı. CHP, Doğu, Güneydoğu ve İç Anadolu'da belediye kazanamadı. MHP ve DTP'li belediyeler de benzer bir tablo gözlenirken, AK Parti, Türkiye'nin her bölgesinde il belediyesi kazanarak, 'Türkiye'nin partisi' söylemini bir kez daha kanıtladı.

Kılıçdaroğlu ve Yavaş'ın oyları partilerini solladı!

CHP'NİN İstanbul Belediye Başkan Adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile MHP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş'ın partilerinin üzerinde oy alması, Baykal ve Bahçeli'nin koltuklarında rahat oturamayacakları yorumlarına neden oldu. Seçimin iki yıldız ismi olarak görülen CHP'li Kılıçdaroğlu ile MHP'li Yavaş'ın partinin başına geçmesini isteyenlerin sayısı artıyor. CHP Türkiye genelinde yüzde 23.18 oy alırken, Kılıçdaroğlu'nun İstanbul'da aldığı oy yüzde 36.88'e çıktı. Baykal'ın kendisine rakip olmasını engellemek için Kılıçdaroğlu'nu İstanbul'dan aday yaparak harcayacağı uyarısında bulunan bazı partililer, şimdi de Kılıçdaroğlu'nu partinin başında görmek istediklerini açıkça ifade ediyor. CHP içinde Kılıçdaroğlu'na artan sempati ve seçimlerdeki başarısının Baykal'ı rahatsız ettiği iddia ediliyor.

PARTİ İÇİNDE ÇATIŞMA İSTEMEM

BAYKAL'A alternatif arayanların umudu olan Kılıçdaroğlu hakkındaki yorumları şöyle değerlendirdi: 'Başımızda saygıdeğer, olgun birikimiyle bize yol gösteren bir lider var. Ben parti içi çatışma istemem.' Ancak ileri ki süreçte Kılıçdaroğlu'nun genel başkan olması için girişimlerin artması bekleniyor. İktidar alternatifi olmayan CHP'de muhalefet sonuçtan memnun olmadı. Özellikle partinin iddialı olduğu Ankara, Trabzon gibi illerde seçimlerin açık ara kaybedilmesi, İç Anadolu, Karadeniz ve Marmara'da beklenen sıçramanın yaşanmaması sıkıntıya neden oldu.

BAHÇELİ DE RAHAT DEĞİL

BEYPAZARI
Belediye Başkanı olarak duyuran, Ankara siyasetinde yeni bir isim olan MHP'li Mansur Yavaş için de benzer beklentiler söz konusu. Yavaş'ın son seçimlerde MHP'nin üzerinde oy alması da bu beklentileri artırıyor. MHP Türkiye genelinde yüzde 16.14 oy alırken, Yavaş'ın Ankara'daki oyu yüzde 26.09 oldu. MHP, 3 dönemdir aldığı Niğde, yine 25 yıldır partili olan Elbistan gibi kalelerini kaybetti. MHP lideri Devlet Bahçeli, partisinin ülke genelinde oy oranını ve belediye başkanlığı sayısını yükseltip bu demokratik sınavdan güçlenerek çıktığını söyledive seçim sonuçlarının doğru okunması gerektiğini kaydetti.

ÇOK İYİ BİR LİDER ADAYI

SİYASET
bilimci Prof. Dr. Mümtazer Türköne ise bu konuda şunları söyledi: 'Kılıçdaroğlu çok iyi bir lider adayı gibi görünüyor. CHP'li seçmenin arzu ettiği değişimin istikametini de gösteriyor. CHP'nin örgütsel değişimine de Kılıçdaroğlu'nun başarısının yol göstereceğini düşünüyorum. Bu seçimler Baykal'ın CHP önünde ne kadar büyük bir engel olduğunu ortaya koydu.

MHP'nin, CHP'den çok farklı bir parti yapısı var. Mansur Yavaş çok parlak bir politikacı. Fakat partinin yapısı farklı olduğu için yerel ölçekte Yavaş'ın kazandığı performansı genel ölçekte kazanması çok zor.'

DTP barajı aşamıyor

YEREL seçimlerde oyunu arttırmasına karşın Güneydoğu Anadolu dışına çıkamayan parti DTP oldu. DTP 2 milyon 146 bin 677 kişinin oyunu alarak yüzde 5.46'lık oy dilimine oturdu. 2004 seçimlerinde 32 ilçe, 3 il, 1 büyükşehir belediyesi alan DTP, bu seçimlerde 51 ilçe, 7 il ve 1 büyükşehir belediyesi almayı başardı. DTP, İstanbul, Ankara, İzmir gibi metropollerde ise başarı gösteremedi. AK Parti'nin ele geçirmeye çalıştığı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ni kaybetmeyen DTP, Hakkari de rekor kırarak ipi göğüsledi. Hakkari'nin yanı sıra Batman, Şırnak ve Tunceli'deki belediyelerini koruyan DTP, 2004 yılında AK Parti'ye kaptırdığı Iğdır, Van ve Siirt'i yeniden ele geçirdi. DTP'nin üç yeni belediye daha kazanmış olmasına rağmen oy oranlarında artış gerçekleştirememesi dikkat çekti.

SAADET, DTP'YE YARADI

DTP'nin
bazı bölgelerde seçimi kazanması Saadet Partisi'nin oyları bölmesi sayesinde gerçekleşti. AK Parti dışındaki bütün partilerin Doğu ve Güneydoğu'da iddiasız olması, DTP'ye geniş bir siyaset alanı bıraktı. Şırnak, Siirt ve Mardin'de AK Parti ile DTP arasında kıyasıya bir yarış yaşandı. DTP, üç büyük şehirden İstanbul'da yüzde 3'lük bir oy alırken Ankara ve İzmir'de yüzde 1'in altında kaldı. 2004'te yüzde 53'lük oranla Van'ı alan AK Parti, bu seçimlerde yüzde 40'a düştü. DTP geçen seçimlerdeki yüzde 41'lik oyunu yüzde 50'nin üzerine çıkardı. DTP lideri Ahmet Türk 'Kürtler, 22 Temmuz'da AK Parti'ye verdikleri emanet oylarını geri almıştır' dedi.

 

 

CHP+MHP= AK PARTi

29 Mart'ta belediye dağılımı

AK Parti: 10 35 448

CHP: 3 10 169

MHP: 1 9 128

DTP: 1 7 51

DSP: 1 1 10

DP: - 1 39 BBP: - 1 3

SP: - 1 3


AK Parti'nin alternatifi yok

Türkiye genelinde sadece AK Parti'nin oy aldığı, DTP, CHP ve MHP ile diğer partilerin bazı dar bölgelerle sınırlandığı görüldü. Uzmanlar, oy dağılımı nedeniyle CHP 'sahil' partisi olması ve DTP'nin ise 'etnik köken'in öne çıktığı Güneydoğu partisi görüntüsünü verdiğini belirtti. CHP'nin Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da bir önceki seçime göre daha az oy almasının ve sadece kıyı illerde görünmesinin Türkiye için büyük bir tehlike yarattığını belirten gazeteci Taha Akyol, Türkiye'nin İspanyol Sosyalist Partisi gibi Güneydoğu ve Doğu Anadolu da dahil tüm Türkiye'den oy alabilecek bir sol partiye ihtiyacı olduğunu belirtti. Seçimler öncesinde en doğru tahminde bulanan kişi olarak öne çıkan A & G Araştırma Şirketi Sahibi Adil Gür ise seçimlerin Türkiye geneli için AK Parti'nin alternatifinin olmadığını ortaya koyduğunu söyledi. Gür, şunları söyledi: 'Seçimin en ilginç özelliği şudur: Madem Türkiye'de insanlar ekonomik gerekçelerle oy veriyorsa neden 2002 seçimine benzer bir sonuç yaşanmadı. Bunun birkaç nedeni var. Birincisi AK Parti'nin bir alternatifi yok. Şu anda AK Parti'ye benzer bir parti yok. 'Ben AK Parti'ye oy vermem diyenler gidip oylarını MHP ve CHP'ye de vermiyor, çünkü bu partiler de AK Parti'nin alternatifi değil. AK Parti'nin alternafi, onun gibi bir parti olması lazım. Bu nedenle parti gücünü muhafaza ediyor.'

KRİZ, SP VE DP

ARAŞTIRMACI
Tarhan Erdem, AK Parti'nin oylarındaki gerilemenin 2004'e göre 'kayda değer olmadığına' dikkati çekerek, seçim sonuçlarını şöyle yorumladı: 'İşsizlik ve üretim darlığından etkilenenlerin bir kesimi ile AK Parti'nin inanç politikalarından kuşku duyanlar CHP'nin oranını 5 puan artırdılar. AK Parti'nin kaybettiklerinin bir kısmı da, SP ve DP'ye gitti. Doğu ve Güneydoğu'da AK Parti'nin İl Genel Meclisi'nde önemli oy aldığı görülüyor.

Tunceli'de oyunu ikiye katladı

CHP, MHP ve DTP'nin kazandığı belediyeler, belli bölgelerde yoğunlaşırken, AK Parti tüm Türkiye'de belediye kazandı. 2007 seçiminde milletvekili çıkaramadığı Tunceli'de yüzde 14 oy alan AK Parti bu seçimde oyunu İl Genel Meclisi'nde yüzde 28.90'a çıkardı. Çemişgezek İlçesi'nde de AK Parti adayı yüzde Metin Levent Yıldız yüzde 50.06 ile seçildi.

Seçimi etkileyecekbir durum yok

YÜKSEK Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muammer Aydın, seçimler üzerindeki 'şaibe' iddialarının kesinlikle gerçeği yansıtmadığını söyledi. Aydın seçim akşamı yaşanan sıkıntının yoğun veri girişindeki yığılmadan kaynaklanan tıkanıklıktan meydana geldiğini söyledi. Akşam saatlerinde Ankara başta olmak üzere bazı illerde elektriklerin kesildiği ve YSK bilgisayarlarının kilitlenmesinin 'dışarıdan veri girişi' olduğu yönünde değerlendirildiğine ilişkin bir soruya Aydın, şu yanıtı verdi:

'VERİ TABANIMIZ KORUMALI'

'KESİNLİKLE böyle bir şey söz konusu değil. Bizim veri tabanımız korumalı, herhangi bir giriş de olmadı. Sıkıntımız, dışarıdan veri girişi çok yoğun olduğu için yollarda tıkanma oldu. Yoksa bizim burada ne elektrik kesintisi oldu ne de veri tabanında bir sorun oldu. Dışarıdan veri girenler giremediler. Niye? Çok yoğun giriş olduğu için. Biz bunun için 1 saatlik durdurma ile yeniden düzenleme yaptık. Girişe sınırlama getirdik. 4 bin 500 PC'lik giriş sınırlaması getirdik. Şu anda öyle bir sorun yok.'

Aydın, YSK'da herhangi bir elektrik kesintisinin yaşanmadığının altını çizdi. Aydın, 'Türkiye'nin her yerinden yoğun bir giriş olunca bir tıkanma, durma oldu. Yoksa bizim buradaki ana merkezde hiçbir sorunumuz yok. Dışarıdaki girişten sıkıntı vardı. Biz kısa bir sürede, bir saate yakın bir sürede, bu işi düzelttik' dedi. Muammer Aydın, 'Seçimi etkileyecek bir durum söz konusu değil' diye konuştu.

Rekor katılım yüzde 83

YEREL seçimlere Türkiye genelinde rekor katılım gerçekleşti. Açılan sandıkların yüzde 99'una ve resmi olmayan sonuçlara göre, 48 milyon seçmenden 40 milyonu sandık başına gitti. 29 Mart mahalli seçimlerine katılım yüzde 83 olarak gerçekleşti. 29 Mart seçimlerine katılım, 28 Mart 2004 mahalli seçimlerine katılıma oranla yüzde 7'lik bir artış sağlandı. 28 Mart seçimlerine 43 milyon 552 bin 931 seçmenden 33 milyon 211 bin 457'si katıldı. 28 Mart seçimlerine katılım yüzde 76.2 olarak gerçekleşti.

SP Kurtulmuş ile oyunu ikiye katladı

YEREL seçimlerde oyunu katlayan partilerden birisi Saadet Partisi oldu. SP'nin yeni Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, ilk girdiği yarışta oylarını ikiye katladı. SP, 2004 yerel seçimlerinde yüzde 4, 2007 genel seçimlerinde ise yüzde 2.3'e kadar düşen oylarını yüzde 6'ya çıkardı. Yüzde 6'lık oy oranına partiyi çıkaran Kurtulmuş'la birlikte partide toparlanma eğiliminin ortaya çıktığı görüldü. SP, Sakarya, Adapazarı, Mardin, Adıyaman, Malatya, Bingöl'de başa baş bir yarış ortaya koydu.

G.DOĞU'DA AK PARTİ'Yİ VURDU

SP
, Güneydoğu'da özellikle AK Parti'nin bazı yerlerde seçimi kaybetmesinde etkili oldu. Şanlıurfa'da ise bağımsız aday Ahmet Fakıbaba, seçimi kazanarak SP'ye katılmaya karar verdi. 'Fark var' sloganıyla 29 Mart yerel seçimlerine giren SP, büyükşehir belediye başkanlığı kazanamasa da, Türkiye genelinde oy oranını artırarak AK Parti'nin oylarını indirmeyi başardı.

Demokratik Sol Parti ise Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ile Ordu Belediyesini korurken, Bartın Belediyesini MHP'ye kaptırdı. Demokrat Parti bir tek Yalova'dan seçimi kazanabildi.

BAYKAL'A GiT MESAJI

KÖŞE yazarları Kemal Kılıçdaroğlu'nun İstanbul'daki performansını değerlendirirken Baykal'ın yerine Genel Başkan olması gerektiğini vurguladı. Kılıçdaroğlu'nun kişiliği nedeniyle partinin oylarının arttığını düşünen köşe yazarları Baykal ve ekibinin CHP'nin başından gitmesi gerektiğini savundular. Sabah yazarı Nazlı Ilıcak, lider değiştiren SP'nin oylarını katladığını belirterek CHP'nin bundan ders çıkartması gerektiğini ve Deniz Baykal'ın değişmesi gerektiğini ifade etti. İşte yazarların görüşleri:

GÜNERİ CİVAOĞLU (Milliyet):... Gene de Deniz Baykal ve CHP için satırlarımda frene basıyorum. Kılıçdaroğlu, partisinin Türkiye genelinden çok daha fazlasını İstanbul'dan aldı. Kılıçdaroğlu örneğine daha geniş açılı bakılmalı ve taze rüzgárların toplumda sağlanan güvenin, sağlam çizginin CHP'yi bir yerlere taşıyabileceği algılanmalı.

FATİH ÇEKİRGE (Hürriyet): Bir çok evde ya da iki kişinin bir araya geldiği her yerde şu söz mutlaka geçiyordur: - Kılıçdaroğlu genel başkan, Gürsel Tekin genel sekreter olmalı... Kılıçdaroğlu'nun Baykal'ın yerine geçmesi gibi bir alternatif şu anda söz konusu değildir. Ancak Kılıçdaroğlu ile Baykal karşı karşıya geldiklerinde birbirlerinin yüzüne bakarken içlerinden bu söz mutlaka geçecektir...

FATİH ALTAYLI (Habertürk): ...Halk CHP Genel Başkanlık koltuğunun sahibini net bir şekilde söylemiştir: Kemal Kılıçdaroğlu.

Ergenekoncuları DP'den tasfiye edemedim koltuğu bırakıyorum

DEMOKRAT Parti (DP) Genel Başkanı Süleyman Soylu, genel başkanlık görevinden istifa etme kararı aldı. Seçimlerden önce 'Yüzde 5.4'ün altına düşersem istifa edeceğim' diyen Soylu, önceki günkü seçimlerden yüzde 3.7 oy alınması üzerine sözünü tutarak görevinden ayrılacağını açıkladı. Soylu, 'Ergenekoncuları tasfiye etmeye çalıştım ama onlar galip geldi' dedi. star'a konuşan Soylu 'Bana kal diyenler çok oldu ama bitti o iş. Ben sözümün arkasında duruyorum. Yüzde 5-6 oy bekliyorduk ama olmadı. Benim tavrım siyaset yapmak isteyen gençlere de örnek olacaktır' diye konuştu. Ergenekon soruşturmasını destekleyen ve başta 28 Şubat süreci olmak üzere darbeler ve 367 şartı aranan cumhurbaşkanlığı seçimlerine dönük ilginç açıklamalarıyla gündeme gelen Soylu, 'Ben Ergenekoncuları tasfiye etmeye çalıştım ama onlar galip geldi' dedi. Soylu, 'Ergenekon'la örtüşen isimlerin önemli bir bölümü ile parti içinde ayrı cephelerde olduk' dedi. Kongre kararı alacaklarını kaydeden Soylu, 20-25 gün içinde de olağanüstü kongreyi toplayarak görevi resmen bırakmış olacağını ifade etti. Tansu Çiller'in partinin başına geçmesi konusunda ise Soylu, 'Varsın geçsin, işte boşaltıyoruz'derken, Çiller'in, partinin başına geçebileceği de iddia ediliyor.

Halkın yararına açılımları aynen devam ettireceğiz

Seçimin ardından bir değerlendirme yapan Diyarbakır milletvekili Arslan reformların hız kesmeyeceğini vurguladı.

AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Ahmet Öcal, seçimlerin demokratik bir ortamda gerçekleştiğini ancak vatandaşların oyunu özgürce kullanmadığını öne sürdü.

Partisinin il merkezinde Diyarbakır milletvekilleri İhsan Arslan, Büyükşehir Belediye Başkan adayı Kutbettin Arzu ve Abdurrahman Kurt ile birlikte seçim sonuçlarını değerlendiren Öcal seçimlere gölge düşürüldüğünü ifade ederek, 'Sonuç ne olursa olsun halkımızın tercihine saygılıyız. Halkımızın tüm antidemokratik uygulamalara rağmen bizlere gösterdiği teveccühe teşekkür ederiz' şeklinde konuştu.

ARTARAK DEVAM

BÜYÜKŞEHİR
Belediye Başkan Adayı Kutbettin Arzu da seçimi sandık başında kaybettiklerini belirterek ayrıntılı değerlendirmeleri daha sonra yapacaklarını vurguladı. AK Parti Diyarbakır Milletvekili İhsan Arslan'da, 'Halkın yararına olan tüm açılımların artarak devam edeceğini belirtmek isteriz. Reformlara kesinlikle ara verilmeyecek' açıklamasını yaptı.

Durup, düşünüp yola devam edeceğiz

AK PARTİ Grup Başkanvekili Nihat Ergün, seçimlerde seçmenin reformcu ve yenilikçi bir kimliğe dönülmesi mesajı verdiğine dikkat çekerek, 'Durup düşünüp yola devam edeceğiz' dedi. Ergün, seçim sonuçlarının daha iyi bir analiz yapılması gerektiğini ortaya koyduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

AB REFORMLARINA DEVAM

'Biz,
'durmak yok' diyoruz, ama seçmen, 'Düşünmek için dur, politikalarını gözden geçir. Yola ve hizmete devam et' mesajı verdi. Seçmen AK Parti'nin reformcu kimliğini daha bir öne çıkarmasını istedi. Bu sonuçlar, daha iyi analizler yapılması gerektiğini gösteriyor. Aday tespitlerini de bu analizlere göre yapmak lazımdı. Muhalefetin toplam oyu, ancak bizim oy oranımız kadar. Halk iktidar görevini kimseye verecek durumda olmadığını söylüyor. Yola ve hizmete devam etmesi gereken bir parti, ama politikalarını da gözden geçirmesi gereken partisin mesajı var. Ekonomik politikalar, sosyal politikalar, siyaset üslubu, eskimiş kadrolar, hep gözden geçirilecek. Bir yenilenme ihtiyacı görülüyor. Yetkili kurullarımız hangi iç değişimlerinin gerektiğini görüşecek.' Seçim sonuçlarının AB sürecini olumlu etkileyeceğini kaydeden Ergün, 'Seçmen, AB istikametinde daha güçlü bir ilerleme istiyor. AK Parti reformcu kimliğini daha bir öne çıkarması gerektiğini söylüyor. Durup düşüneceğimiz konulardan biri budur. Anayasa değişikliklerine de ihtiyaç var. Anayasanın sıfırdan yapılması için büyük bir konsensus sağlanamazsa bile AB sürecindeki reformlar için gerekli Anayasa değişikliklerini yapmamız gerekiyor' dedi.

KİMLİK SİYASETİNE DİKKAT

ERGÜN
, seçimlerde kimlik siyaseti izlemenin etkili olduğunu da vurgulayarak, 'DTP'nin belirli bir ivme kazanmış olması, MHP ye de ivme kazandıran sonuç doğuruyor. Güneydoğu'daki seçmen tavrı, Batıda da karşı kimlik siyaseti oluşturuyor. Böyle bir tablo var' diye konuştu.

Star

Politika Haberleri

HÜDA PAR'dan "asgari ücret ve yıl başı eğlenceleri" açıklaması! Hayal kırıklığı...
HÜDA PAR'dan Bahçeli'nin çıkışına ilişkin ilk açıklama
HÜDA PAR'dan çok sert açıklama! İpini koparmış haysiyetsizler...
HÜDA PAR Milletvekilleri Meclis'te Şehid Heniyye ve Yahya Sinvar posterlerini açtı
HÜDA PAR'dan soykırım davası açıklaması: Gecikmiş de olsa önemli bir adım