Arakan'da inceleme ve gözlemlerde bulunan Saadet Partisi heyeti, bölgede yaşanan katliamı ve insalık dramını raporlaştırdı.
Saadet Partisi Genel Sekreter Yardımcısı Necati Eroğlu başkanlığındaki heyet, Arakan’da yaşanan insanlık dramını yerinde gözlemledi ve yaşananları raporlaştırdı. Soykırımlara varan katliamların yaşandığı Arakan için çözüm önerilerinin yer aldığı raporda, İslam ülkelerine Myanmar Hükümeti’ne baskı yapılması çağrısında bulunuldu.
Geçtiğimiz günlerde Saadet Partisi Genel Sekreter Yardımcısı Necati Eroğlu başkanlığındaki heyet Arakan’a giderek bir hafta boyunca bölgeyi gözlemledi, notlar aldı ve yaşananları bir bir raporlaştırdı. Myanmar Hükümeti ve Budist güçlerin yaptığı zulümlerin not edildiği raporda, katliamların durdurulması için dikkat çeken öneriler de yer aldı.
BİN 200 YILDIR BÖLGEDE MÜSLÜMANLAR YAŞIYOR
Myanmar’ın tarihçesine yer verilen raporda, bölgenin beş ilden ibaret olduğu ve stratejik olarak komşu ülkeler açısından söz konusu Arakan’ın hassan bir noktada yer aldığı ifade edildi. Müslümanların çoğunlukla yaşadığı Arakan’ın yer altı ve yer üstü zenginlikleri ile ön plana çıktığının aktarıldığı raporda bölgede bin 200 yıldır Müslümanların yaşadığı belirtildi.
BUDİST REJİM 70’Lİ YILLARDA ZULME BAŞLADI
Arakan’ın etnik olarak nüfus yapısının değiştirilmesi için başta bölgedeki bazı büyük devletler olmak üzere Myanmar rejiminin 1970’li yıllardan itibaren baskı kurmaya çalışıldığının da ifade edildiği raporda, ilk katliam girişiminin 1980’li yıllarda yaşandığına dikkat çekildi. Bu katliam ile birlikte bölgede Müslümanların göçe zorlandığının da kaydedildiği raporda, 1990’lı yıllarda bazı Müslümanların yapılan anlaşmalar neticesinde ülkelerine geri döndüğü belirtildi. Raporda, 2012 yılına kadar saldırıların ara ara sürdürüldüğü, bu tarihten sonra Budist zulmün artık soykırım boyutuna ulaştığı ifade edildi.
3 MİLYON KİŞİ GÖÇMEN OLDU
Özellikle son yıllarda Myanmar Hükümeti ve Budist Çeteler tarafından Arakan’daki Rohingyalı Müslümanlara yönelik artan şiddet olaylarının temelinde Arakanlıları topyekün sürgün etme çabası da rapora yansıdı. Raporda, “Yaşanan katliamlar yüzünden Müslüman Rohingyalar insan hakları ihlalleri sebebiyle ülkelerini terk etmek zorunda kalmaktadır. Tahmini olarak, 3 milyon Müslüman Myanmar’ın baskılarından kaçarak geldikleri Bangladeş gibi komşu ülkelerde yaşam mücadelesi vermektedir. Birçok Arakanlı ise kaçış yolunda hayatını kaybetmektedir” ifadelerine yer verildi.
YÜZDE 60’I GIDA SIKINTISI ÇEKİYOR
Saadet Partisi’nin Arakan Raporu’nda Arakan’da yaşamaya çalışan Müslümanların baskı ve zorla göçe zorlandığı şu cümlelerle ifade edildi: “Myanmar hükümeti tarafından uygulanan politikalar sonucu Arakanlılar için kendi topraklarında yaşamak tam bir çileye dönüşmüştür. Günümüzde Myanmar’daki Arakanlıların yüzde 60’ı gıda yetersizliği sebebiyle zor şartlar altında yaşamakta ve alt yapıdan yoksun olarak hayatlarını sürdürmektedir. Myanmar hükümeti, Rohingya bölgesini ele geçirdikleri dönemden bugüne, Arakanlıların kendi ülkeleri üzerinde hak talep etmesini engellemeye, Müslümanları güç kullanarak topraklarından çıkarmaya çalışmakta ya da ölüme terk etmektedir”
SON 3 AYDA 30 BİN MÜSLÜMAN KATLEDİLDİ
Raporda, son birkaç aydır bölgede yaşananlara da özel bir yer ayrılırken, katliamlara ilişkin şu bilgi verildi: “Myanmar hükümeti özellikle 2017’nin Ağustos sonunda yeni katliamlara giriştiği görülüyor. Bu katliamlar neticesinde yaklaşık 5 bin evin yıkıldığı tespit edilirken, 30 bin Müslüman’ın ise katledildiği ifade edilmektedir. Öte yandan 3 aylık süre zarfında yaklaşık 600 bin Arakanlı’nın Bangladeş ve diğer komşu ülkelere sığındığı kaydedilmiştir”
ULUSLARARASI GÖZLEMCİLER BÖLGEYE SOKULMUYOR
Myanmar Hükümeti’nin baskı ve zulümleri karşısında Arakan halkının ağır insan hakları ihlallerine maruz kaldığının yer verildiği raporda, gönderilen uluslararası yardımların Arakan’a girişine izin verilmediği ve uluslararası gözlemci, insan hakları savunucuları, basın mensuplarının bölgeye gitmesinin Myanmar Hükümeti tarafından engellendiği belirtildi.
ARAKAN'DAKİ İNSANLIK DIŞI UYGULAMALAR ŞUNLAR:
Köylerin ve Müslümanların ibadet mekânlarının yakılması,
Sivil halkın işkence görmesi ve öldürülmesi,
Siyasi tutuklamalar,
Kadınların istismarı,
Seyahat yasağı uygulanması,
Oy kullanma hakkından mahrum bırakılma
Sağlık hizmetlerinden yoksunluk,
Devlet dairelerinde çalışma yasağı,
Eğitim hakkının engellenmesi,
Özel mülkiyet hakkının engellenmesi,
Evlenmeleri halinde mali kısıtlama uygulanması, evliliklerin engellenmesi,
Askeri kamplarda ve yol yapımlarında zorunlu işçi olarak çalıştırılmalar,
Müslümanların nüfus sayımına dâhil edilmemesi,
Ağır vergiler uygulanması, haraç istenmesi, taşınır ve taşınmaz mallara el konulması,
İnanç özgürlüğünün ihlali gibi birçok hak ihlali uygulanmaktadır.
RAPORDA İSLAM ÜLKELERİNE ÇAĞRIDA BULUNULARAK ŞU ÖNERİLER GÜNDEME TAŞINDI
Müslüman ülkelerin Myanmar Cunta Hükümeti’ne baskı yapması
BM ve uluslar arası kuruluşlar tarafından ambargo uygulanması
Bölgenin güvenliğinin sağlanması için uluslar arası bir örgütün Arakan’da yer alması
En kısa zamanda ülkeyi terk etmek zorunda kalan Müslümanların tekrar geri döndürülmesinin sağlanması
Bölgedeki Müslüman ülkelerin bir araya getirip, ortak karar vermesinin sağlanması
Bangladeş’in Arakan’daki olumlu tavrından dolayı desteklenerek, diğer ülkelere de örnek olmasını sağlamak
Çin, Hindistan, Rusya ve İsrail gibi ülkelerin Myanmar’a silah satışını durdurmak
Bölgeye sadece gıda-giyim yardımı değil; okul, hastane, yetimhane vs ihtiyaçlarının giderilmesi için de yardımlar yapılmalı.