Saakaşvili, Koltuğu İçin Popçuları Seferber Etti

Gürcistan lideri Mihail Saakaşvili yeniden Cumhurbaşkanı seçilebilmek için pop sanatçılarını devreye soktu.

Saakaşvili hükümetinin geçen ay muhalefet gösterilerini kuvvet kullanarak bastırması ardından doğan siyasi bunalımı gidermek amacıyla öne alınan Cumhurbaşkanlığı seçimleri Ocak ayında yapılacak.

Saakaşvili'nin Batı tarzı, kusursuz düzenlenmiş seçim kampanyasında liderin görüntülerine, pop videoları ve kendisi için özel olarak bestelenmiş parçalar eşlik ediyor.

Saakaşvili'nin kampanyasını yöneten David Bakradze, siyasi liderlerin yeniden seçilebilmek için ünlü isimlerden destek aramasının, yeni birşey olmadığını vurguluyor.

"Toplumun çok iyi tanıdığı çehrelerin seçim mitinglerine katılmasından halk hoşlanıyor" diyen Bakradze, birçok Avrupa ülkesinde ve ABD'deki siyasi kampanyalarda sık sık ünlü isimlerin de yeraldığına işaret ediyor.

BAŞKAN 'MİŞA'
Kampanya şarkılarında adından 'Mişa' olarak sözedilen Mihail Saakaşvili, rock'n'roll kuşağından olan bir politikacı ve pop müziği, birçok defalar propaganda aracı olarak kullandı.

Saakaşvili'yi iktidara taşıyan 'Gül Devrimi' sırasında rock grupları, parlamento dışında toplanan göstericiler için aralıksız konser vermişlerdi.

Saakaşvili hükümetinin Gürcistan'dan bağımsızlık isteyen ayrılıkçılara karşı yürüttüğü kampanyanın bir parçası olarak düzenlenecek konsere de, 1970'lerin disko grubu Boney M'in bir solisti davet edildi.

Saakaşvili bu seçimlerde ilk kez muhalefetin zorlu rekabetiyle yüzyüze.

ŞEVARDNADZE'DEN ELEŞTİRİ
Bu arada Gürcistan'ın eski Devlet Başkanı Eduard Şevardnadze, halkın sandık başına gitmek için hazır olmadığını belirterek, iktidarın cumhurbaşkanı seçimini erkene almakta hata ettiğini kaydetti.

Şevardnadze, yaptığı açıklamada, 5 Ocak'ta yapılacak cumhurbaşkanı seçiminde aday olan Milliyetçi Hareket Partisi'nin lideri Saakaşvili'nin yeniden devlet başkanı seçilmesinin kolay olmayacağını belirterek, Kasım'daki muhalefet gösterileri ve ülkedeki siyasi gerginliklerin iktidarı güç durumda bıraktığını kaydetti.

Saakaşvili'nin muhalefet gösterileri sırasında cesur bir davranış sergileyip halkın karşısına çıkması gerektiğini, ancak bunu başaramadığını anlatan Şevardnadze, "İktidar, siyasi gerginliğin bulunduğu bir ortamda erken seçim kararı almakta ciddi hata etti" dedi.

Gürcistan'da 1992'de iktidara geldiği dönemde iç savaş olduğunu ve halkın ağır yaşam koşulları altında ezildiğini kaydeden Şevardnadze, tüm bu zor koşullar altında ülke tarihindeki en adaletli seçimlerin yapıldığını ve 13 siyasi partinin parlamentoya girdiğini ifade etti.

Açıklamasında ayrıca, Gürcistan'dan bağımsızlığını ilan eden Abhazya ve Güney Osetya'daki sorunlara değinen Şevardnadze, Rusya'nın Abhazya'nın bağımsızlığını tanımasının bölgedeki diğer etnik azınlıklar için kötü örnek teşkil edeceğini belirterek, "Rusya büyük hata eder. Çeçenler, Tatarlar, Dağıstanlılar da bağımsızlık ister" diye konuştu.

Şevardnadze, eski Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev ile yaptığı sohbetlere Ermenistan'ın eski Parlamento Başkanı Karen Demirçiyan'ın da katıldığını belirterek, Aliyev ve Demirçiyan'ın Yukarı Karabağ sorununun çözümü konusunda büyük ölçüde anlaşmaya vardığını, ancak sorun çözüm bulmadan Demirçiyan'ın suikasta kurban gittiğini ifade etti.

bbc / ajanslar

Kafkasya Haberleri

Hamas 3 İsrailli Esiri serbest bıraktı İşgalci İsrail Henüz Anlaşamaya Uymadı!
Bosnalı Sırplar Yeniden Ordu Kuruyor
İran Yer Altı Füzelerini Tanıttı
Hizbullah'tan İsrail'e Tehdit
Moskova'da Kundaklama: 12 Müslüman Yanarak Şehid Oldu