Duruşmada savcıların, Enfal askeri harekatı sırasında cezaevinde tecavüze uğrayan bir Kürt kadından söz etmesi üzerine sinirlenen ve önündeki kürsüye vuran Saddam, ''Iraklı bir kadının Saddam devlet başkanıyken tecavüze uğradığı iddiasını asla kabul edemem. Başım dik nasıl yürürüm?'' diye bağırdı ve ''Saddam liderken Iraklı bir kadın tecavüze uğramış'' diye söylendi.
Saddam Irak'ın 1990 yılında Kuveyt'i işgali sırasında Iraklı bir askerin Arap bir kadına tecavüz ettiğini duyduğunu, daha sonra bu askerin yargılanması emrini verdiğini ve askerin üç gün sonra suçu işlediği yerde idam edildiğini söyledi.
Enfal davasında başsavcı olan Münkit El Farun da yaptığı açılış konuşmasında, insanlığın Kürtlere karşı işlenen suçların büyüklüğünü öğrenmesinin zamanının geldiğini belirterek, mahkemeye harekatta ölen anne ve çocukların fotoğraflarını gösterdi.
El Farun, harekat sırasında tutuklanan yüzlerce Kürt kadınının muhafızların tecavüzüne uğradığını, cezaevlerinde ölen tutuklularının 'hayvanların kolayca
açabileceği' sığ mezarlara gömüldüklerini söyledi.
Saddam Hüseyin'in, Başyargıç El Emiri'nin 'masum mu, yoksa suçlu musun' sorusuna, "bu ciltlerce kitapla anlatılabilir" cevabını üzerine başsavcı, bu ifadeyi kayıtlara "suçsuzum" olarak işletti.
'Kimyasal Ali' de yargılanıyor
Davada yargılanan sanıklardan 'Kimyasal Ali' lakaplı eski Iraklı yetkili Ali Hasan Mecid de kendini, "savaşçı yoldaş tümgeneral pilot Ali Hasan El Mecid" sözleriyle tanıttı.
Baston kullandığı ve kırmızı bir başörtüsü taktığı görülen El Mecid'in savunma yapmayı reddetmesi üzerine kayıtlara suçsuz olduğunu söylediği geçirildi.
Diğer sanıklar da duruşmada suçsuz olduklarını söyledi.
Bugünkü duruşması sona eren davanın görülmesine yarın devam edilecek.
Saddam ile birlikte yargılanan sanıklar arasında devrik liderin kuzeni 'Kimyasal Ali' lakaplı Ali Hasan Mecid'in yanı sıra eski askeri istihbarat başkanı Sabir El Duri, Enfal harekatını yürüten birliğin başkanı Sultan Haşim Ahmed El Tay, dönemin Musul valisi Tahir Tevfik El Ani, askeri operasyonlar başkan yardımcısı Hüseyin Raşid Muhammed ve askeri istihbaratın doğu bürosu başkanı Ferhan Mutlak Salih bulunuyor.
Saddam ve diğer altı sanık hakkında, askeri operasyon düzenleyerek onbinlerce kişiyi öldürdükleri iddiasıyla açılan davada ölüm cezası isteniyor.
Kimyasal Ali, Irak'ın kuzeyindeki ayaklanmayı bastırmak amacıyla toplama kampları kurmak, insanları kitleler halinde idam etmek ve zehirli gaz kullanmakla itham ediliyor.
1988 yılında başlayan ve 'savaş zamanında bir ayaklanmanın bastırılması' olarak sunulan 'enfal (savaş ganimeti) operasyonu' çerçevesinde, 100 bin kadar Iraklının öldüğü sanılıyor.
Askeri harekat, Saddam'ın Irak-İran savaşı sırasında İran'a yardım etmekle suçladığı, bağımsızlık yanlısı Iraklı Kürtleri ezmeyi ve ülkenin kuzeydoğusundaki İran sınırından atmayı amaçlıyordu.
1987 ile 1989 arasında, ülkenin kuzeyinde Kürtlere yönelik çok sayıda baskın düzenlendiği, bunlar arasında en çok bilineninin 1988'de 5 bin kadar kişinin gazla öldüğü Halepçe katliamı olduğu belirtiliyor.
Saddam Hüseyin, o dönemde Kürtlere karşı düzenlenen operasyonun meşru olduğunu savunmuştu.
Saddam Hüseyin ve 7 yardımcısının Duceyl katliamıyla ilgili yargılandığı davanın görülmesine ise 16 ekimde devam edilecek.