TSK'nın Irak'ın kuzeyinde terör örgütünün hedeflerine yönelik düzenlediği harekata geniş yer veren İngiliz basınından The Daily Telegraph, "operasyonun Irak lideri Saddam Hüseyin'in düşürülmesinden bu yana en büyük askeri müdahale olduğu" değerlendirmesinde bulundu.
Gazetenin haberinde, "harekatın hedefinin Irak'ın kuzeyindeki PKK varlığı olduğu" ifade edildi.
"Ankara'nın, harekatın başlamasından sonra çok dikkatli kaleme alınmış bir açıklama yaparak, ordunun en kısa sürede kuzey Irak'tan çıkacağına dair garanti verdiğini" yazan Telegraph, "operasyonun, Irak ve Washington'da memnuniyetle karşılanmadığı" görüşünü dile getirdi.
"Türk askerinin Saddam döneminde de büyük sınır ötesi operasyonlar yaptığı" ifade edilen haberde, "bu kez 10 bin askerle sınırın geçildiği, Türkiye'de kamuoyunun, geçen yıl çok sayıda saldırı düzenleyen ve onlarca asker ve polisin ölümüne yol açan terör örgütü PKK'ya karşı harekete geçilmesi için hükümete baskı yaptığı" belirtildi.
"ABD'nin PKK hedeflerine yönelik saldırılar konusunda Ankara'yı cesaretlendirdiğini ve Irak'taki Amerikan güçlerinin de Türkiye ile istihbarat paylaşımı yaptığını" yazan Telegraph, Amerikalı yetkililerin, kara harekatıyla yeni bir aşamaya geçildiğine dair açıklamalarına dikkat çekti.
-ABD'NİN TAKTİK DESTEĞİ-
The Times da Türk askerinin beyaz kamuflajlarla çekilmiş fotoğraflarına yer verirken, harekatın karlı coğrafyada başlatıldığına dikkati çekti. Habere tam sayfa ayıran gazete, "harekatın PKK'ya yönelik beklenmedik kış baskını olduğunu" yazdı.
"Harekatın, PKK teröristlerinin bahardan önce yeniden gruplaşmasını ve Türkiye'ye yönelik saldırılara başlamasını engellemeye yönelik olduğu" kaydedilen haberde, "batı başkentlerinden gelen, tonu iyi ayarlanmış açıklamaların, Türkiye'nin ABD'nin taktik desteğini aldığının göstergesi olarak kabul edildiği" belirtildi.
Financial Times gazetesi de gelişmelere geniş biçimde yer verirken, "Türkiye'nin sınır ötesi operasyonunun Irak'ın tek istikrarlı bölgesinde rahatsızlık yaratacağından korkan ABD ve AB'nin harekatın sınırlı tutulması çağrılarında bulunduklarını" yazdı.
"Operasyonun boyutları ve süresi konusunda henüz kimsenin fikir sahibi olmadığı" kaydedilen haberde, "Bush yönetiminin harekat konusunda önceden haberdar edildiği, ancak yine de Washington ve Brüksel'de alarma geçildiği" görüşü savunuldu.
-YEŞİL IŞIK-
The Guardian gazetesi de "topçu birlikleri ve savaş uçaklarıyla desteklenen binlerce Türk askerinin PKK'ya karşı mücadele vermek üzere kuzey Irak'a geçtiğini, Türkiye ile Irak arasındaki sınır kapılarında ise normal geçişlerin sürdüğünü" bildirdi.
"İngiltere, Avrupa ve ABD'nin Türkiye'ye itidal çağrısında bulunduğunu" yazan Guardian, ''ABD Türklere kuzeyde sınırlı bir operasyon için yeşil ışık yaktı ve zaten uzun süredir Türkiye ile istihbarat paylaşımı yapıyordu'' ifadesini kullandı.
"Türk askerinin kuzeydeki faaliyetlerinin genişlemesine ve bunun da Iraklı Kürtlerle Türkiye arasındaki tansiyonu yükseltmesine ilişkin korkular bulunduğunu" savunan Guardian, "Irak'ın tek istikrarlı bölgesinde durumun değişmesinden ve Irak'ın toprak bütünlüğünün zarar görmesinden çekinildiğini" yazdı.
The Independent gazetesi ise haberi ilk sayfasının manşetine taşıdı ve TSK'nın sınır ötesi operasyonunun ''Irak'a yönelik yeni bir işgal'' olduğunu iddia etti.
"10 bin Türk askerinin başlattığı operasyonun, Irak'ın tek istikrarlı bölgesinin istikrarsızlaştırılması ihtimalini ortaya çıkardığını" öne süren gazete, "operasyonun başlamasının yeni bir krizin ortaya çıkmasına yol açtığını" iddia etti.