İsminin açıklanmasını istemeyen bir kaynak, İran İslam Cumhuriyeti Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı General İsmail Kani ile Necef-i Eşref'teki Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr arasındaki görüşmenin ayrıntılarını verdi.
Bu kaynak, Bağdat el Yevm haber sitesine şunları söyledi: ‘General Kani, dün gece geç saatlerde, Necef-i Eşref ve Kerbela'yı ziyaret ettikten sonra, Sadr Hareketi liderinin el Hannana bölgesindeki evinde Mukteda es-Sadr ile özel olarak bir araya geldi.
General Kani ve Mukteda es-Sadr, Sadr Hareketinin “el-Attar el-Tansiki” olarak adlandırılan Şii Koordinasyon Komitesi ile parlamento içinde bir parti oluşturmasını değerlendirdi.’
Bu partiyi kurmanın amacının Irak hükümetini kurmak olduğunu söyleyen bu kaynak, Sadr’ın bu görüşmede, Kanun Devleti Koalisyonu Lideri Nuri el-Maliki’nin yeni hükümette bulunmamasında ısrar ettiğini belirtti.
Bu kaynağın ifadesine göre, Mukteda es-Sadr, Nuri el-Maliki’nin katılmaması durumunda Sadr Hareketinin ve Koordinasyon Çerçevesinin bir parti oluşturacağını söyledi.
Koordinasyon Kurulu üyeleri 2 Aralık'ta Sadr Hareketinin lideriyle görüştü. Görüşmenin ardından iki taraf şu açıklamalarda bulundu: ‘Bu toplantının amacı, bu ülkenin evlatları arasındaki birlik ve kardeşlik bağını ve bütün tarafların önceliği olan Irak'ın çıkarlarını güçlendirmek için çözülmemiş sorunları ve içinde bulunduğumuz dönemdeki son gelişmeleri değerlendirmektir.’
Bu toplantıda ayrıca aşağıdaki konular görüşüldü:
1.Yolsuzlukla mücadele ve yolsuzluğa karışanlardan hesap sorulması ve aynı zamanda kamu mallarının kasıtlı olarak suistimal edilmesini durdurmak için gerekli pratik adımların atılması.
2.Açıklanan takvime göre yabancı güçlerin geri çekilmesi ve hükümetin elindeki silah tekeli için bir garanti mekanizması oluşturulması.
3.Haşdi Şabi’yi korumak ve bu adımın bu teşkilatın rolünü güçlendirecek ve Irak'ın güvenliğini sağlayacak şekilde desteklenmesi ve organize edilmesi.
4.Siyonist rejimle ilişkilerin normalleştirilmesinin ve bu eylemle ilgili her şeyin suç sayılması.
5.Irak halkının temellerini ahlaki ve sosyal sapmalara karşı yasal çerçeveye uygun olarak korumak için ortak eylemde bulunulması.
6.Yoksul bölgelerin ekonomik düzeyinin yükseltilmesi ve siyasi rekabetin tüm hizmet planlarından ayrılması ve bu bölgelerde yoksulluğun ortadan kaldırılması için harekete geçilmesi.
Irak’taki son parlamento seçimlerinde Sadr Hareketi 329 sandalyenin 73'ünü kazanırken, onu 37 sandalyeyle Sünni koalisyonu “Takaddüm” ve 33 sandalyeyle Kanun Devleti koalisyonu izledi.
Sadr Hareketi’nin bu seçimde mecliste en fazla sandalyeyi kazandığı doğru, ancak bu sandalyeler hükümet kurmaya yetmiyor ve seçimi kazanan diğer siyasi gruplarla koalisyon kurması gerekiyor.(Ajanslar)