Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşanan Katrina kasırgasının tam 7 katı şiddetindeki Haiyan tayfununun sonuçları yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Tayfunun en büyük hasara yol açtığı Samar ve Leyte'den sonra 500 bin kişinin yaşadığı Tacloban tam anlamıyla bir ölüler şehrine döndü. 6 ile 15 metre yükseklikteki dev dalgaların yerle bir ettiği şehirde ayakta kalan birkaç beton yapıın dışında sağlam kalan bina yok.
KÖPEKLER CESETLERE SALDIRIYOR
Ağır koku altında dolaştığımız Tacloban şehrinin sokakları ceset kaynıyor. Felaketin ardından bir hafta geçmiş olmasına rağmen hala cesetler toplanmamış ve köpekler tarafından parçalanıyor. Rıhtımın durumu ise daha da içler acısı. Dev dalgaların sürüklediği sahipsiz cesetler kıyıya vurmuş durumda. Birçok evin hatta mahallenin bütünüyle yok olması sonucu yetkililer afet sonrası kaç kişinin öldüğünü net olarak bilemiyor.
HALK KAMU BİNALARINA SIĞINDI
Olası bir tayfudan korkan Taclobanlılar kasırgadan pek etkilenmeyen kamu binalarına akın etti. Burada barınan halk ne var ki temiz su ve yiyecek sıkıntısıyla karşı karşıya. Salgın hastalıkların başlamasından korkan flaketzedeler acil olarak ilaç ve doktor yardıımı almak istedikelrini belirtiyorlar. Halk sokaklarda duvarlara 'Açız, yardım istiyoruz' şeklinde yazılar yazarak yardım çağrısı yapıyor. Yetkililer ise yağma olaylarının önüne geçebilmek iiçin akşam 17.00 ile sabah 08.00 arasında sokağa çıkma yasağı ilan etmiş durumda.
Evlerin çatıları havada uçuştu
Birleşmiş Milletler (BM) tahminlerine göre, Filipinler'i vuran Haiyan Tayfunu'ndan 11,8 milyon insan etkilendi. Bunlardan 920 bini, tayfunda yerle bir olan evlerini terk etmek zorunda kaldı. BM tarafından açıklanan son rakamlara göre, ülke tarihinin gördüğü en büyük tayfun felaketinde 4 bin 400'den fazla kişi hayatını kaybetti. Tayfundan en çok etkilenen Tacloban ve Samar, dahil bölgelerde yaşayan binlerce felaketzede Cebu Adası'na tahliye ediliyor. Ada, felaketzedelerin farklı noktalara sevki için transit bir merkez olarak kullanılıyor. Burada kayıt işlemlerinden geçen felaketzedelere barınma, gıda ve giyecek hizmeti veriliyor.
YARDIMLAR DEVAM EDİYOR
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), tayfundan büyük bir yıkımla çıkan felaketzedeler için Cebu'daki yardım faaliyetlerini koordine ediyor. Adaya şu ana kadar, 80 bin kişilik çadır ve temel ihtiyaç malzemesi sevkedildiğini ifade eden BM, önümüzdeki günlerde 50 bin güneş lambasının da bölgeye gönderileceğini bildirdi. Tayfundan kurtulmayı başaran Walter Alvarez isimli felaketzede, 'Gece 04.30'da işten eve dönerken, Yağmur ve rüzgar orta derecedeydi ancak gittikçe şiddetleniyordu. Bunun üzerine ailemi yakınlarımın evine bıraktım. Ben etrafı temizlemek için eve döndüm. Rüzgar birden şiddetini artırmaya başladı. Hindistan cevizi ağaçları devrilecek gibiydi. Evlerin çatılarından saclar havada uçuşuyordu' dedi.
Havaalanına akın ettiler
Şehirde barınma ve yaşama şansı kalmayan ve felaketin tekrarlanacağından endişe eden Taclobanlılar 2 gündür havaalanında konaklıyorlar. Sayıları yaklaşık bin 500'ü bulan afetzede, başta başkent Manilu olmak üzere başka bölgelere ulaşmak için bekliyorlar. Kore, Malezya, Avusturalya ve Amerika'dan gelen yardım ve yardım ekiplerini taşıyan uçaklar, dün itibariyle havaalanını mesken tutan halkı şehirden taşımaya başladı.
Kuru yük gemileri karaya çıktı
Tacloban'nın kıyı şeritlerinde denizden sürüklenip yaklaşık 200 metreye kadar karaya çıkan dev gemiler, afet mağduru halk için barınma alanı olmuş durumda. Neredeyse bütün evi yıkılmış Cristophe, dev dalgaların ve rüzgarın kuru yük gemilerini evlerinin yakınına kadar getirdiğini belirtiyor.