Sahte cep telefonlarına dikkat

MOBİSAD Yönetim Kurulu Üyesi Caner Özgül, "Sahte cep telefonu Türkiye'ye yağmur gibi yağıyor, her ilde satılmakta...

MOBİSAD Yönetim Kurulu Üyesi Caner Özgül, "Sahte cep telefonu Türkiye'ye yağmur gibi yağıyor, her ilde satılmakta... Tahminim, satış birkaç yüz bini geçmiştir. İhbarsa ihbar, haykırıyoruz! İş çığırından çıkmış durumda... Müdahale etmek için birinin elinde patlaması, yaralanması mı lazım?" dedi.


MOBİSAD Yönetim Kurulu Üyesi Caner Özgül, sahte cep telefonlarının satışının yaygınlaştığını ifade ederek, "Her ilde bu cihazlar satılmakta. Tahminim şu anda Türkiye'de sahte cep telefonu satışı birkaç yüz bini geçmiştir" dedi.
Sahte cep telefonlarına ilişkin soruları cevaplayan Özgül, Uzakdoğu'da özellikle Çin'de, standartlara uygun olmayan, kullanıcı sağlığını tehdit eden, hatta bazı uluslararası markaların taklitlerini yaparak birtakım cep telefonları üretildiğini ve dünya genelinde gelişmekte olan ve gelişmemiş ülkelerde uygun zemin bulunarak satıldığını söyledi.
Özgül, "Sanki Çin'de ilgili otoriteler tarafından, hatta bazı tarafların iddiaları ile teşvik edilen bir süreç var. Kayıtlı düzene geçildikten sonra sektörümüzde artık kaçak cihazla uğraşamayan bir kesim, bu sahte cep telefonu işine yöneldi" dedi.
Kendilerinin bile bu telefonları asıllarından ayırt etmekte güçlük çektiğini ve tüketicinin bunu ayırt etmesinin zor olduğunu ifade eden Özgül, "Maalesef sahte cep telefonu cihazları Türkiye'ye yağmur gibi yağıyor. Tahminim şu anda Türkiye'de sahte cep telefonu satışı bir kaç yüz bini geçmiştir" diye konuştu.
Özgül, bu sahte cep telefonlarının Türkiye'ye ya kaçak olarak sokulduğunu, ya 1994 yılından bu yana resmi yollarla ithal edilen ve çoğu kullanılmaz hale gelen cep telefonlarının elektronik kimlik numarasının (IMEI) bu cihazlara yükleyerek sanki ithal edilmiş cihazmış gibi sisteme gösterildiğini ya da adı sanı duyulmayan bir marka adı ile ülkeye sokulduğunu, Telekomünikasyon Kurumu'nun mobil cihaz kayıt sisteminin elektronik ortamda takip etmesi nedeniyle bunu denetlemesinin mümkün olmadığını kaydetti. Özgül, şu anda Türkiye'de her ilde bu cihazların satıldığını, tüketicinin bir şekilde kandırıldığını, halk arasında "çakma" olarak da tabir edilen cihazların 200 YTL civarında satıldığını kaydetti. Özgül, bu telefonların şarjda patlayabileceğini de söyledi.

Ekonomi Haberleri

Asgari Ücret açıklandı!
Büyük yatırımcılar "İsrail"deki emlak piyasasını terk ediyor
Moody's İsrail'in kredi notunu iki kademe düşürdü
Enflasyon, yüksek fiyatlar ve onlarca doktorun işten ayrılması..
Fitch Ratings, İsrail'in kredi notunu düşürdü