Sarkisyan, Gül'ü maça davet etti

Ermenistan lideri Sarkisyan makalesinde, Cumhurbaşkanı Gül'ü Ermenistan-Türkiye maçına davet edip, "Bu maç sembolik başlangıç için bulunmaz fırsat. Sportif bağlarımız var" dedi.

İki ay önce göreve gelen Ermenistan'ın yeni Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Wall Street Journal gazetesine yazdığı makalede Türkiye ile "taptaze bir başlangıç" yapmaya hazır olduklarını belirtti. Sarkisyan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü 2010 Dünya Kupası elemeleri için 6 Eylül'de Ermenistan-Türkiye maçına davet ettiğini hatırlattı. "Ermenistan ve Türkiye halklarını da futbol sevgisi birleştiriyor" diyerek Gül'ü Ermenistan- Türkiye karşılaşmasına bu kez gazete aracılığıyla davet etti.

SEMBOLİK BAŞLANGIÇ
Sarkisyan şöyle devam etti: "Cumhurbaşkanı Gül'ü buradan maçı birlikte izlemek üzere Ermenistan'a davet ediyorum. Böylece ilişkilerimize yeni bir sembolik başlangıç yapmış olacağız. Sınırımız kapalı fakat halklarımızın paylaştığı kültürel, insani ve sportif bağlar var. Bu yüzden, sıradan Ermeni ve Türk vatandaşlarının böyle bir jesti memnuniyetle karşılayacağına ve sınır kapılarının açıldığı gün kutlamalar yapacağına gerçekten inanıyorum..."

TARİH KOMİSYONU
Sarkisyan, geçen hafta Kazakistan ziyareti sırasında da Gül'ü futbol karşılaşmasını izlemek üzere Erivan'a davet etmişti. Gül, bu daveti değerlendirdiklerini söylemişti. Erdoğan'ın Ermeni soykırımı iddialarının ortak tarih komisyonu tarafından araştırılması çağrısına da cevap veren Sarkisyan, ilişkilerin normalleşmesi halinde bunun gerçekleşebileceğini ifade etti. Sarkisyan, ilişkiler tesis edilmeden komisyonların elle tutulur bir sonuca ulaşamayacağını savundu. İlişkilerin normalleşmesi açılımının önünde sınırın her iki tarafında da siyasi engellerin bulunabileceğini belirtti.
Ortak komisyona ilk kez uluslararası onay
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Parlamenterler Asamblesi'nden Türk Grubu Başkanı ve AKP İstanbul Milletvekili Alaattin Büyükkaya, Türkiye'nin 1915 olayları için "ortak tarih komisyonları kurulması'' görüşünün ilk kez bir uluslararası kuruluşta kabul gördüğünü söyledi. Kazakistan'daki Asamble toplantısında Türkiye'nin, "geçmiş olaylar için siyasiler değil tarihçi ve uzmanların karar vermesi'' tezi Genel Kurul'da onaylandı. Kararda, "Asamble ülkelerin, ihtilaflı dönemlerine objektif ve bilimsel nitelikte ışık tutmak amacıyla ortak komisyonları kurulmasını teşvik eder'' denildi.

Sabah

Asya Haberleri

Pakistan’da Tekfirci Teröristler Müslümanları Şehid Etti
Putin Onayladı! Nükleer Savaş Kapıda
Pakistan'da tren istasyonunda bombalı saldırı
Rusya'dan İran'a 'saldırı' istihbaratı iddiası!
Kremlin, Seyyid Nasrallah'ın suikastını kınadı: Bu, bölgeyi ciddi şekilde istikrarsızlaştıracak