Geçen yıl değişen Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Sistemi'yle (OGES) ilköğretim 6., 7. ve 8. sınıf öğrencileri yeni bir sınav sisteminin içerisine girdiler. Sistemde birçok açıdan daha verimli olmasına rağmen birkaç noktada bazı problemler olduğu söylenebilir. Bunlardan en önemlisi artık 6. sınıftan itibaren çocukların sınav maratonuna başlıyor olmalarıdır.
Öğrenciler gidecekleri liseyi 6., 7., 8. sınıflardan sonra olacakları üç adet SBS'yle belirliyorlar. Hal böyle olunca çocukları her sene sınavlara motive etmek, yüksek performansta sınavlara hazırlanmalarını sağlamak oldukça güçleşiyor. Bu noktada çocukların hem sosyal gelişimlerini aksatmamak hem de sınavlarda üstün performans göstermelerini sağlamak için bazı noktalara dikkat etmemiz gerekiyor.
Eğlenmeye de vakit ayırın
Çocuğun haftalık okul, dershane, özel ders vs. programı son derece özenli bir şekilde oluşturulmalıdır. Çocuğun bu yoğunluğu kaldırabilmesi için çocuğa dinlenme, eğlenme, aile ve arkadaşla zaman geçirme süreleri mutlaka ayrılmalıdır.
Bazı sınavlar kötü olabilir
Sınava hazırlanma aşamasında çocuk okulda veya dershanede girdiği sınavlarda zaman zaman kötü sonuçlar alabilir, bu noktada hemen kızma, azarlama yoluna gidilmemeli, 'Ne yapabiliriz?' sorusuna cevap aranmalıdır.
Ders programı beraber yapın
Çocuğunuzun ders çalışma programını çocuğunuzla beraber belirleyin, programı onun şekillendirmesine imkân verin. Fakat çalışma programına uyup uymadığını çok iyi takip edin.
İlgilendiğinizi hissettirin
Sınava hazırlık sürecinde çocuğunuzun yanında olduğunuzu ve onunla ilgilendiğinizi ona hissettirin. Çocuğunuzun başarılarını takdir edin, maddi hediyelerden çok manevi hediyeler verin.
6. sınıflar isteksiz olabilir
8. sınıf öğrencileri 6. sınıf öğrencilerine göre sınava hazırlanma konusunda daha isteklidirler. Fakat 6. sınıf öğrencileri bunu sağlamada zorluk çekebilir. 6. sınıf ailelerinin bu konuda çocuklarına daha fazla yardımcı olmaları gerekir.
Ergenlik sorunları yaşayabilir
Bu dönemdeki çocuklar ergenlik problemleri yaşayabileceği için öğretmen-aile diyaloğu son derece önemlidir. Sık sık çocuğunuzun öğretmeninden durumuyla ilgili bilgiler alın.
Osman Algın, Özel Bakırköy Fatih İlk. O. Psikolojik Danışmanı