Acele etmemek lazım. Daha adaylar belli değil.. Seçim sonuçlarını oransal olarak doğru tahmin edebilirsiniz belki, ama hangi parti kaç milletvekili çıkartacak bu ayrı bir hesap.
AK Parti’nin mecliste anayasal çoğunluğa ulaşması çok mümkün gözükmese de diğer partilerin alacakları oy dağılımı sonucunda AK Parti’nin parlamentodaki koltuğun sayısı o çoğunluğa ulaşabilir.
Geçen seçimler gözönüne alındığında; % 1-2 farkla AK Parti % 50, CHP % 25, MHP % 12,5, BDP % 6.3..
Bu veriler üzerinde asimetrik bir sorgulama yapacak olursak başka sonuçlara da ulaşabiliriz..
En çok merak edilen konu, BDP’nin barajı aşıp aşamayacağı. Eeee BDP barajı aşmak istiyorsa adaylarının en az yarısının liberal, demokrat, popüler isimlerden oluşması gerek. O zaman BDP eski BDP olmayacak demektir.. Nevruz deklarasyonu gölgesinde bir “Türkiye Partisi” olarak kendine yeni vizyon, yeni bir misyon, yeni bir imajı gerek..
Tabi bu konuda HAK-PAR ve HÜDA-PAR’ın performansı da bu sonuç üzerinde etkili olacak.. Diyarbakır’da düzenlenen Kürt sorunu ile ilgili, İslami çözüm arayışı ile ilgili olarak gündeme gelen konular da Kürt seçmenin siyasi davranışı üzerinde etkili olacaktır diye düşünüyorum.
Şunu da görelim ki, en fazla Kürt oyu AK Parti’de.. Kürtler dini refleksleri çok güçlü bir halk. Yani Kürt halkının tek siyasi temsilcisi BDP değil.
BDP barajı aşabilirse, Anayasa değişikliği ve başkanlık için, yeni aday profili ile güçlü bir demokratik destek söz konusu olacak. BDP barajı aşamazsa bölgedeki en güçlü parti olarak Kürt adaylar AK Parti listesinden meclise girecek. Hatta bu şekilde AK Parti’nin, Genç Parti örneğinde olduğu gibi, anayasal çoğunluğa ulaşması mümkün.
Merak edilen bir diğer konu CHP’nin hali. CHP bu seçimden de oy kaybı ile çıkacak.. Ne kadar oy kaybedeceği, biraz aday profili, biraz da ulusalcıların destek verdiği Perinçek’in Vatan Partisi ile Emine Ülker Tarhan’ın desteklediği DSP’nin alacağı oya bağlı. Onların alacakları oy da aday profillerine bağlı. Bunların alacakları oy, doğrudan CHP’den gidecek. Hatta BDP de CHP’den oy alacak.. BDP de barajı aşarsa CHP % 20’nin altına da inebilir..
Paralel oylar hiç kimsenin derdine deva olmayacak. Onların sosyolojik bir tabanları yok, özgül ağırlıkları var.
BBP ve SP’nin % 1.1’lik oyları da blok olarak bir yere gitmez. Eğer BBP MHP ile seçim ittifakına giderse, BBP seçmeni MHP’den çok AK Parti’ye gider.. Erbakan AK Parti’den aday olur mu, SP seçim ittifakına gider mi, SP bağımsız adayla seçime girer mi, hangi adayla girer bilmem.
MHP küçülmeye devam edecek gibi gözüküyor. Zaten başka da iddiası olan kimse yok.. HAK-PAR ve HÜDA-PAR’a bakmak gerek. Belki onlar bölgede bağımsız adaylar göstererek sürpriz yapabilirler..
Paralelciler kendini gizleyerek bir yerlerden meclise girebilir belki ama, paralel parti ve adayların hiç bir yerde, hiç bir şansı olmadığını söyleyebilirim.
AK Parti’yi anayasal çoğunluğa ulaştıracak olan, AK Parti’nin kendi performansının yanında, BDP, Vatan Partisi ve E. Ü. Tarhan’ın desteklediği DSP olacaktır. Ve tabi Paralelciler ve Kılıçdaroğlu’nun zekâ ve performansının bu süreçteki belirleyici rolünü de bir köşeye not etmek gerek..
AK Parti’nin bu süreçte asla yapmaması gereken üç şey, tefrikaya düşmeyeceksiniz, sonra rüzgârınız kesilir; dürüst, bilgili ve cesur bir aday profili ile çıkacaksınız ve fahiş bir hata yapmayacaksınız.
Unutmayalım ki, her topluluk layık olduğu gibi idare olunur. Biz kendi hakkımızdaki hükmü değiştirmeden Allah bizim hakkımızdaki hükmünü değiştirmeyecektir. Allah (cc) bizi mallarımız, canlarımız, sevdiklerimizle, kimi zaman artırarak, kimi zaman eksilterek imtihan edecektir. Sonuçta tencere yuvarlanacak ve kapağını bulacak. Dilerim gelecek günler geçen günlerimizi aratmaz. Selam ve dua ile..
yeniakit