Seçimlerde Asker ve İstihbaratçı Hazırılığı

Mısır’da birçok emekli ve muvazzaf subay Mart ayında yapılması beklenen milletvekili seçimlerinde aday olmaya hazırlanıyor. Hazırlık yapanlar arasında Mübarek dönemi istihbarat teşkilatının eski liderleri de var.

İngiltere’de Arapça yayın yapan ‘Arabi Cedid’ gazetesi, bir çok emekli komutanın seçimlerde bağımsız aday olmak için çalışmalara başladığını belirtti. Gazete, emekli askerlerin seçim çalışmaları kapsamında mevlid kandili dolayısıyla seçime girmeyi düşündükleri bölgelerde halkın kandilini kutlamak amacıyla el ilanı dağıttıklarını aktardı.

Seçime girmeye hazırlananlar arasında emekli komutanların yanı sıra istihbarat teşkilatının eski liderleri de var. İsmi geçenlerden bazıları şunlar: General Vaddah Hamzavi, Tuğgeneral Abdulhamid Ferhat, General Muhyi Nuh.

Sızan konuşmalarda da vurgulanıyor

Aralık ayının başında ‘Şark’ Televizyonu Sisi’nin Savunma Bakanlığı döneminde ofisinde geçen konuşmaları sızdırmıştı. Ses kayıtlarında Savunma Bakanı Sisi’nin yardımcısı General Memduh Şahin, Sisi’nin istifa edip meclis seçimlerinde aday olmak isteyen askerlere izin veren kanunu imzalamasını sabırsızlıkla beklediğini söylüyor.

Askerlerin  hayatın bir çok alanında etkin konumda olduğu Mısır’da 16 emekli komutan valilik koltuğunda oturuyor.

'Garanti altına almadan istifa etmezler'

Arabi Cedid gazetesine konuşan bir kaynak, istifa edip aday olma hazırlığı yapan subayların meclis’teki koltuklarını garanti altına almaksızın bunu yapmayacaklarını ve bunun da gelecek seçimlerin nasıl geçeceğine dair fikir verdiğini ifade etti.

İsmini vermek istemeyen bir araştırmacı, ‘Gelecek mecliste askerlere sığınma durumu, Mısır rejimi koridorlarında yaşanan tedirginliğin bir yansıması. Onlar siyasal kimlikli kişilere itimat edemeyeceklerini iyi biliyor.’

'İnsan hakları ve özgürlükler tehlikede'

Siyaset bilimci Emced Cebbas, askerlerin gelecek seçimlere ilgisine ilişkin olarak, ‘Bu durum Mısır’da seçimlerin akabinde, insan hakları ve özgürlükler üzerinde büyük bir tehlike oluşturuyor’ dedi.

Cebbas, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘İnsan hakları ve özgürlük dosyaları askerlerin önem sıralamasında aşağılarda yer alıyor. Çünkü silahlı kuvvetlerde uzun süre aldıkları eğitim, uluslararası kabul gören bu kavramlara yer vermiyor. Bu seçilmeleri durumunda Mısırın gelecek dönemde daha fazla baskılara maruz kalacağı anlamına geliyor.’

Siyaset bilimci Cebbas, Mısır siyasetinin adeta ölü durumda olduğunu ve askerlerin etkin olduğu yönetimin tüm ağızları kapattığını vurguladı.

Cabbas’a göre, Mübarek döneminin son 10 yılında Cemal Mübarek ve çevresi askerlerin özellikle ekonomik zeminini zayıflattı ve 3 Temmuz 1013’de darbeyle yönetimi ele geçiren askerler, bu fırsatı iyi kullanarak daha da güçlenmek isteyecekler.

Al Jazeera

Afrika Haberleri

Arap Baharı değil; Siyonizm Baharı(!)
Mısırlı Askeri Uzman: İran Demir Kubbeyi Şaşırttı
Darbeci Sisi, iade-i ziyarete geliyor
Mısır'dan İsrail-ABD önerisine ret
Dünya Ekonomik Forumu: Afrika'nın yarı iletkenlerde parlama zamanı geldi