Bilim ve teknolojide insanlığa ufuk açan dönemlerin ardından Türkiye son asırda eğitim sisteminde yaşadığı alaboradan sonra bir türlü kendi mecrasına oturamıyor. Temel eğitim, dini eğitim, yüksek öğrenim ve yabancı dil eğitiminde özellikle son yıllara kadar çok gerilerde bir performans sergileyen Türkiye, el yordamı ile eğitim sisteminde yol almaya çalışıyor.
5 yıllık temel zorunlu eğitimin önce 8 yıla çıkarılması, bu arada eğitim çağındaki 14 milyon öğrenciden, çok azına hitap eden İmam Hatip ortaokullarının kapatılması, liselerinin ise katsayı engeli ile önünün kesilmesi 28 Şubat süreci ile Türk Eğitim Sisteminin kimyasını bozmuştu.
Her gelen hükümetin ve hatta aynı hükümetler içinde her atanan yeni Milli Eğitim Bakanının kendine göre bir eğitim sistemi kurma çalışmasıyla yap boz tahtasına dönen Eğitim Sistemi, bu yıl daha radikal değişiklikler ve belirsizlikler ile başlıyor.
Türkiye bu yıl eğitim sistemine, kamuoyunda sesi gür çıkan çok küçük bir azınlık dışında geniş kesimlerde heyecan ve destek uyandıran 4 4 4 kesintili eğitim modeliyle giriyor. Geçtiğimiz yasama yılı sonunda Mecliste yaşanan sert tartışmalar eşliğinde mecburi eğitim 12 yıla çıkarılarak kesintili hale getirilmiş,
Yeni açılacak olan İmam Hatip Ortaokullarının dışında 5.ve 9. Sınıfta velilerin talebiyle seçmeli din dersi alabilme imkanı sağlanmıştı. Ancak sistemin altyapısı hazırlanmadan ve veliler yeterince bilgilendirilmeden apar topar geçilmesi tepki çekiyor. Özellikle çocuklarına seçmeli din dersi aldıracak velilerin 12 Eylül tarihine kadar okul müdürlüklerine başvurması bu sıkıntıların başında geliyor.
MEMUR-SEN İL BAŞKANI KIR: SEÇMELİ DERS BAŞVURU SÜRESİ UZATILSIN!
Seçmeli din dersleri başvuru süresinin kısalığından yakınan Memur-Sen Ankara İl Başkanı ve Eğitim-Bir-Sen 1 No'lu Şube Başkanı Mustafa Kır, 31 Ağustos 2012 tarihli MEB Genelgesi gereği bu yıl ortaokul 5. Sınıf ile her türlü lise, Anadolu, fen, sosyal bilimler, mesleki ve akademik liselerin 9. Sınıfındaki öğrenci velilerinin verecekleri dilekçeler ile Kur'an, Siyer ve Temel Dini Bilgiler dersleri için sınıf oluşturulacağını söyledi.
Öğrenci velileri tarafından, MEB'in www.meb.gov.tr adresindeki matbu dilekçe ile okul müdürlüklerine başvurularak 12 Eylül tarihine kadar yapılacak olması bilgisini veren Eğitim-Bir-Sen 1 No'lu Şube Başkanı Mustafa Kır, seçmeli temel din dersleri konusunda öğrenci ve velilerin istekli olmasına karşın, sürecin kısa oluşu ve bilgilenmenin yeterli olmamasından kaynaklanan sebeplerle öngörülen talep düzeyine ulaşılamaması ve mağduriyetlerin yaşanabileceğine dikkat çekti.
Kır, Milli Eğitim Bakanına seslenerek "Bir defaya mahsus olmak üzere, süre Eylül ayının sonuna kadar uzatılmalıdır. Aksi takdirde yapılan hayırlı bir hizmet, sürecin kısa tutulması ve zamanında yeterli duyuru yapılamaması sebebiyle baltalanmış olacaktır" diye uyarıda bulundu.
Kaynak: Milli Gazete