Günlerdir hükümet karşıtı protestoların sürdüğü Suriye'de halk bugün Cuma namazının ardından bir kez daha ayaklandı. Şam'ın kuzeyinde protestolarda güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu 10 kişinin öldüğü ve onlarca kişinin yaralandığı belirtildi.
Şam'da bulunan Duma mahallesinde yaşayanlar polisin göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale ettiğini aktardı. Görgü tanıkları, Duma'daki olaylarda güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu en az dört kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. AFP'ye konuşan bir görgü tanığı ölü sayısının 10'dan fazla olabileceğini öne sürdü.
Başkent Şam'da Rıfai Camii'nde toplanan göstericiler geçtiğimiz haftalarda çatışmaların yaşandığı Dera kentine destek sloganları attı.
Cami çıkışında güvenlik güçlerinin göstericilere copla müdahale ettiği, altı kişinin gözaltına alındığı belirtiliyor. Bugün ülke çapındaki gösterilerde 10 kişinin öldüğü iddia edildi.
Banyas, Lazkiye ve Dera'da da gösteriler var. Ülkeye yabancı gazeteciler alınmıyor. Sağlıklı bilgiye erişim zor.
Lazkiye Sünni ve Alevilerin içiçe yaşadığı bir kent. Daha önce iki günde 12 kişinin öldüğü gösteriler sonrası kentte mezhep çatışmasına ilişkin kaygılar tırmanmıştı.
Çarşamba günü meclisten halka seslenen Cumhurbaşkanı Esad yaşananları bir komplo olarak nitelemiş, uluslararası basına da yüklenmişti.
18 Mart'tan bu yana gösterilerde güvenlik güçlerinin müdahelesi sonucu 150 kişi hayatını kaybetti.
GÖSTERİLERDE BİR İLK
Ülkenin kuzeydoğusunda yaşayan Kürtlerin de ilk kez bugünkü gösterilere katıldığı bildirildi. Kürt göstericilerin vatandaşlık hakkı talep ettiği ifade edildi.
Kürt hakları aktivisti Redif Mustafa, "Kamışlı ve Amuda şehirlerinde yüzlerce kişi barışçıl gösteriler yaptı, 'Sadece vatandaşlık değil, özgürlük de istiyoruz' şeklinde sloganlar attı" dedi.
Suriye'deki isyanların ilk patladığı şehir olan Deraa'da da görgü tanıkları, 5 bin civarında kişinin "Özgürlük istiyoruz!" ve "Şehitlerin kanı ucuz değildir!" şeklinde sloganlar atarak sokaklarda ilerlediğini aktardı.
Kaynaklar güvenlik güçlerinin şehrin önemli noktalarına konuşlandırıldığını ancak ilk etapta göstericilere müdahale etmediğini belirtti.
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, 18 Mart'ta başlayan olayların ardından ilk kez, Çarşamba günü kürsüye çıkarak vatandaşlarına seslendi.
Esad'ın konuşmasında reform programını açıklaması yönünde bir beklenti söz konusuydu. Ancak Esad protestoları "yabancıların komplosu" olarak nitelendirerek "Karışıklık zamanı reform olmaz" mesajı verdi.
Ajanslar