AK Parti'nin, 22 Temmuz genel seçimlerine göre, yaklaşık yüzde 8'lik bir oy kaybına uğradığı 29 Mart yerel seçim sonuçları, ekonomi yönetiminde de büyük yankı buldu. Son dönemde küresel krizin yaralarını sarmak için, art arda paket hazırlayan ekonomi yönetimi, AK Parti'nin oy kaybetmesinde küresel krizin etkisinin büyük olduğuna ilişkin değerlendirmeler üzerine 'krizin yönetimini' masaya yatırarak 'nerede hata yapıldı' sorusunun cevabını arıyor.
ATILAN ADIMLAR ANLATILAMADI
KÜRESEL krizin yerel seçimler üzerindeki etkisini star'a değerlendiren ekonomi bürokratlarının büyük kısmı, küresel krizin etkilerinin ve kriz için atılan adımların 'vatandaşlara' iyi anlatılmadığından şikayet etti. Yine bazı bürokratlar da, son dönemde özellikle otomotivi sektöründe büyük bir canlanma sağlayan, 4. ve 5. paketlerin uygulamaya konulmasının gecikmesinin, seçimler üzerinde etkisi olduğunu öne sürdü. Bürokratların değerlendirmelerine göre, yerel seçimler üzerinde etkili olan ekonomideki 8 aksaklık şöyle:
1-) PAKETLER GEÇ KALDI
4. ve 5. ekonomik önlem paketleri piyasanın canlanmasında büyük rol oynadı. Özellikle, otomotiv sektöründe adeta rekor kırıldı. Söz konusu paket, aralık ve ocak ayında açıklanmış olsaydı, otomotiv sektöründe işçi çıkarma yaşanmayacaktı. Son olarak geçtiğimiz hafta açıklanan içinde mobilya ve bilgisayar malzemelerinde vergi indirimi olan 5. paket ise 30 Mart'ta yürürlüğe girdi. Dolaysıyla, piyasanın canlanması konusunda bir etkisi olmadı.
2-) KRİZ İYİ ANLATILAMADI
Küresel krizin büyüklüğü ve kriz için alınan tedbirler, iyi anlatılmadı. Örneğin, dünyada krizden bankacılık sektörü etkilenmeyen sadece iki ülke var. Bunlardan birisi Kanada birisi de Türkiye. Buna rağmen, dünya ülkelerinin tamamı, Kanada'nın bankacılık sistemini örnek alıyor. Türkiye'de ise bankacılık kesiminin hala sorunlu olduğu sanılıyor. IMF raporunda da, sektörle ilgili olumsuz değerlendirmeye yer verilmiş ancak daha sonra düzeltilmişti.
3-) REEL SEKTÖRDE İŞSİZLİK ARTTI
FİRMALAR küresel krizin etkilerini en aza indirmek için aralık ve acak aylarında yoğun bir şekilde işçi çıkarttılar. Hükümet, işçi çıkarmaların önüne geçecek paketi uygulamaya koydu. Ancak, paketin yürürlüğe girdiği tarihte bir çok firma işçisini çıkartmıştı.
4-) IMF İLE YAPILAN GÖRÜŞMELER
IMF ile yapılacak olan stand-by anlaşması, gereksiz yere uzadı. Görüşmeler Ağustos ayından bu yana devam ediyor. Görüşmelerin uzaması, belirsizlik ortamının doğmasına neden oldu.
5-) DOĞALGAZ FİYATLARINA ZAM
Doğalgaza, Kasım ayında yapılan yüzde 22'lik zam, kriz ortamında vatandaşa ağır geldi. Gaz fiyatlarında indirim yapılsa da, zam hafızalardan silinmedi. Kış ayları süresince en fazla şikayet edilen konu doğalgaz zammı oldu.
6-) DÖVİZ KURLARI
Son dönemde döviz kurlarında suni olarak meydana gelen yükselme, vatandaşların endişelerinin daha da artmasına neden oldu. Döviz kurlarının yükselmesi nedeniyle, döviz üzerinden kredi kullanan vatandaşlar zor durumda kaldı.
7-) TARIM REFORMU
Son dönemde, küresel krizin yaralarını sarmaya yoğunlaşan ekonomi yönetimi, tarım alanında yapılacak reformları geri plana atmak zorunda kaldı. Bu durumda, başta Manisa gibi tarım nüfusunun ağırlıklı olduğu illerdeki seçmenleri olumsuz etkiledi.
MAKRO GÖSTERGELER
Küresel kriz nedeniyle, büyüme rakamlarında, işsizlik rakamlarında ve bütçe açığında kötüleşme yaşandı. Makro hedeflerdeki sapmalar, yatırımcıları tedirgin etti. Ayrıca, kredi kartlarındaki takip oranlarının artması da vatandaşları zor durumda bıraktı.
Star