Selçuk, " 'Değiştirilmeli' demiyorum, kaldırılmalı. Ama bu Türkiye'de başarılamadı." dedi.
İstanbul Aydın Üniversitesi'nin düzenlediği "1. Uluslararası Müzakereci Demokrasi" sempozyumunun kapanış oturumunu Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk yönetti. Oturumda 'Müzakereci demokrasi' tartışıldı.
Yeni Anayasa tartışmalarına değinen Sami Selçuk, mevcut Anayasa'nın demokrasi ilkeleriyle bağdaşmadığını söyledi. Selçuk, " Mevcut Anayasa mutlaka kaldırılmalıdır. 'Değiştirilmelidir' demiyorum, kaldırılmalıdır. Ama bu konu Türkiye'de başarılamadı." dedi. Anayasa değişikliğinin halk tarafından istenmesi gerektiğini ifade eden Selçuk, "Ülkeme baktığım zaman hukuk bilincinin her kademede tam anlamıyla yerleşmediği kanısındayım." şeklinde konuştu.
Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkilerini de değerlendiren Sami Selçuk, Türkiye'nin AB'ye gireceğine inandığını dile getirdi. Selçuk, "Türkiye AB'ye İslam kültürü ile girecektir, ancak Türkiye yanlışlarını düzeltmeden AB'ye giremez. Türkiye AB'ye demokrasi anlayışıyla girmeli. AB'ye ancak AB'nin değerlerini sindirebilirseniz girebilirsiniz." diye konuştu. AB, konusunda duygusal düşünmeyi bir kenara bırakmak gerektiğinin altını çizen Selçuk, "AB'ye insan hakları ihlali konusunda 50 dava geliyor. Bunun 39'unun bize ait olduğunu söylüyorlar. Mutlaka kendimizi düzeltmemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı.
Ergenekon soruşturmasına ilişkin basında haberlerin yer almasının yanlış olduğunu da sözlerine ekleyen Selçuk, "Basında bazı davalar konuşuluyor. Bu konuda görüş bildirilmesi yasaktır ama basın dinliyor mu?" dedi.
Kapanış oturumuna katılan Prof. Dr. Atilla Özer de, Anayasa'nın yeniden yazılması gerektiğini ancak bunun oluşturulacak "Kurucu Meclis" tarafından yapılması gerektiğini savundu. Özer, "Bu Meclis, bu Parlamento Anayasa yapamaz, ancak değiştirir. Kurulacak Kurucu Meclis'te herkesimden temsilcinin mutlaka bulunması şarttır. Yeni Anayasa bu şekilde yazılmalı." diye konuştu.