Selefi Nur Partisi'nin İbretlik Hâli

Askeri cunta anayasa komisyonu bugün Selefilerin ısrarı üzerinde daha anayasaya konulan ikinci madde dışındaki ‘islam hukuku’ ile ilgili maddeleri iptal etti...

Askeri cunta anayasa komisyonu bugün Selefilerin ısrarı üzerinde daha anayasaya konulan ikinci madde dışındaki 'islam hukuku' ile ilgili maddeleri iptal etti. Ancak, bu maddeler için İhvan'ı Meclis'te zor durumda bırakan Selefi Nur Partisi, şimdi darbeyi desteklediği için suskun kalmayı tercih etti. Yani İhvan döneminde hazırlanan ve halkın oyuyla kabul edilen anayasa, şimdi de Nur Partisi'ni zor durumda bıraktı.

Cuntaya ve askeri müdahaleye destek veren Nur Partisi, bütün ısrarlara rağmen Rabiatul Adaviyye'ye destek vermemişti.

İHVAN DÖNEMİNDE YÜZDE 50 - 50 OLAN KONTENJAN ŞİMDİ SADECE İKİ İSLAMCI!

Darbecilerin getirdiği Mısır'ın geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur, yönetime el koyan ordunun belirlediği yol haritası gereği yeni anayasanın yazımı için 10 hukukçunun bulunduğu bir komisyon oluşturulmasına karar vermişti. Söz konusu komisyon tarafından oluşturulan anayasa taslağı, toplumun tüm kesimlerini kapsayan 50 kişilik komiteye sunulmak üzere Mansur'a teslim edilecek ve tüm aşamaların ardından yeni anayasa için referandum yapılacak. Bu 50 kişinin içine sadece iki İslamcı atandı.

Askeri yönetimin şeriat ile ilgili maddelerin yeni anayasada çıkarılmayacağı sözünden sonra Nur Partisi Cunta'ya destek vermişti.

İÇİNDE İSLAM HUKUKU SÖZÜ GEÇEN 32 MADDEYİ İPTAL ETTİLER

Basında "Uzmanlar Komisyonu" olarak bilinen Mısır Anayasasını Değiştirme Hukuk Komisyonu, bugün, Mısır ordusunun 3 Temmuz'da gerçekleştirdiği darbe sonrası askıya alınan 2012 anayasasının, aralarında 2'inci maddesindeki "Şeriat" kelimesini açıklayan 219'uncu maddesinin de bulunduğu toplam 32 maddesini iptal etmişti.

Mısır resmi haber ajansı MENA'da yer alan habere göre komisyon, 2012 anayasasındaki bazı maddeleri iptal ederken, devletin dininin İslam, resmi dilinin ise Arapça olduğunu belirten 2'nci madde ile yasamanın ana kaynağının İslam Şeriatıolduğunu belirten 3'üncü maddelerine benzer önemli maddeleri olduğu gibi bıraktı.

Mısır anayasasının 2'nci maddesinde yer alan "Şeriat" kelimesinin maksadını açıklayan ve ilga edilen 219'uncu maddesinde, "İslam Şeriatı" teriminin, "İslam'ın külli delilleri, fıkıh ile usul-i fıkıh kaideleri ve Ehl-i Sünnet mezheplerince muteber sayılan kaynaklarını kapsadığı" belirtiliyor.

Anayasanın ilga edilen maddeleri arasında yer alan 44'üncü maddesi ise peygamberlere hakaret edilmesini yasaklarken, 102'nci maddesi, Temsilciler Meclisi ile Şura Meclisi üyelerinin hiçbirinin, Anayasa Yüksek Mahkemesi'nden görüş almadan hiçbir kanun tasarısını onaylayamayacağını içeriyor.

NUR PARTİSİ ŞİMDİ KONUŞMUYOR

Mursi'nin ısrarına rağmen, darbeye doğru giden dönemde İhvan ile masaya oturmayı sürekli reddeden Selefi Nur Partisi lideri Yunus Mahyun, Sisi Cuntasıyla ilk günden aynı masa etrafında çok samimi pozlar vermişti.

Mursi dönemindeki ilk Anayasa Komisyonu'nda sandalye dağılımı, İslami partiler yüzde 70 diğerleri yüzde 30 şeklindeydi. İdari Mahkeme bunun üzerine Anayasa Komisyonu'nu feshetmişti. İkinci dağılımda ise koltuklar yüzde 50'şer paylaştırılmış ona da itiraz gelmişti.

Selefi Nur Partisi 50 kişilik halk komitesine sadece iki üyenin alınması ve şeriatın kaynaklarının açıklandığı maddelerin iptali konusunda ise şimdi suskun.

dunyabulteni

Afrika Haberleri

Arap Baharı değil; Siyonizm Baharı(!)
Mısırlı Askeri Uzman: İran Demir Kubbeyi Şaşırttı
Darbeci Sisi, iade-i ziyarete geliyor
Mısır'dan İsrail-ABD önerisine ret
Dünya Ekonomik Forumu: Afrika'nın yarı iletkenlerde parlama zamanı geldi