Şeyh Zakzaki'ye Destek Eylemi

Nijerya’da Zakzaki’ye Özgürlük sloganı ile başlayan barışçı eylemler sürüyor. Federal Mahkeme yine İslami Hareket lehine karar verdi. Ayrıca Amnesty Inetarnational Boko Haram ile mücadelede işlenen savaş suçları raporunu yayınladı.

Nijerya’da Zakzaki’ye Özgürlük sloganı ile başlayan barışçı eylemler sürüyor. Federal Mahkeme yine İslami Hareket lehine karar verdi. Ayrıca Amnesty Inetarnational Boko Haram ile mücadelede işlenen savaş suçları raporunu yayınladı.

Nijerya’da Şeyh İbrahim Zakzaki’nin serbest bırakılması için başlatılan oturma eylemleri devam ediyor. Son olarak çoğunluğunu üniformalı öğrencilerden oluşan bir topluluk bir gösteri düzenledi.

Zakzaki’ye ve diğer tutuklulara özgürlük sloganları atan ve pankart taşıyan grup, Federal Yüksek Mahkeme binasına kadar yürüyüş yaptı. Eyleme katılanlar ayrıca Nijerya Devlet Başkanı Muhammedu Buhari’ye mahkeme kararına uyma çağrısında bulundu.

Eylem sırasında Şeyh Abdullahi Zango ve Şeyh Abdülhamif Bello gibi isimler birer konuşma yaptı. Konuşmacılar eylemi düzenleyenlere teşekkür etti, cesaretlerinden dolayı tebrik etti ve yönetimin çağrılara kulak vermesini talep etti.

Diğer yandan Zakzaki’ye özgürlük eylemleri Nijerya dışında da devam ediyor. Buna göre 10 Şubat’ta Güney Afrika’daki Nijerya Büyükelçiliği önünde bir protesto gösterisi yapılacağı duyuruldu.

Öte yandan Nijerya’daki bir mahkeme, İslami Hareket üyelerinin lehine karar verdi. Sokoto’daki Federal Yüksek Mahkeme’de görülen davada Sokoto’da yaşayan hareket üyelerinin eyalet hükümeti ya da güvenlik güçlerinin hiçbir müdahalesi olmaksızın ibadetlerini yerine getirebileceği kararı çıktı. Aslında bu karar temel hakların teyidi anlamına geliyor.

Diğer yandan Abuja Federal Yüksek Mahkemesi’ne de Polis Başmüfettişi, Emniyet Müdürü ve Federasyon Başsavcısı aleyhine dava açıldı. Söz konusu dava da temel hak ve özgürlüklerin teyid edilmesini amaçlıyor.

Bu arada Amnesty International Nijerya’da Boko Haram terör örgütüne yönelik operasyonlarda işlenen insanlık suçlarına dair bir rapor yayınladı. Raporun kurbanlar ve akrabaları, doktorlar, tanıklar, aktivistler, gazeteciler, avukatlar ve askeri kaynaklarla yapılan görüşmelerin sonucunda hazırlandığı kaydedildi. Rapora göre operasyonlar sırasında 1200 kişi yargısız infaza kurban gitmiş. Çoğunluğu genç en az 20 bin kişi tutuklanmış ve işkence görmüş. Yüzlerce kişi kaybolmuş. 7 bin kişi hapishanede açlık, aşırı kalabalık ve tıbbi yetersizlik sebebiyle can vermiş. Amnesty International savaş suçlusu olarak gördüğü 5 üst düzey askeri yetkilinin ismini rapora eklememekle birlikte söz konusu şahısların Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne bildirildiğini açıkladı.

 

Kaynak : Kudüshaber

İslam Haberleri

Aliya İzzet Begoviç'in Vefat Yıldönümü
Hizbullah'ın Üst Düzey Komutanı Şehid İbrahim Muhammed Akil kimdir?
İmam Hüseyin’in Kızı Hz. Rugayye’nin baba özlemi ve şehadeti
Kerbela Kıyamının Sebep Ve Faktörleri
Kerbelâ'dan Sonra Ne Oldu?