Siber Kaos Yarışması

Kendilerini bilgisayar dünyasının ücretli askerleri olarak görüyorlar. Bireysel internet kullanıcıları, bankaları ve büyük küçük her türden şirketi hedef alarak saldırıya geçiyorlar. Amaçları, şirket bilgilerini çalmak, hesaplarla oynamak ve web sayfaları

"Siber Kaos Yarışması"

Sank Petersburg, Rus siber ucubelerin başkenti olarak kabul ediliyor. Burada, hacker olarak tanımlanan internet korsanlarının yıllık "Siber Kaos" adlı yarışması düzenleniyor.Karanlık büyük bir salon. Bir düzine insan gözlerini laptoplarından ayırmıyor. Uykusuz geçen iki gün içinde bilişim dâhileri, güvenlik açıkları bulup sisteme giriş yapmak zorundalar. Yarışmanın organizatörü Anto "Bu çocuklardan biriyle yolda konuşmaya çalışsanız, sizinle konuşacak konu bulamazlar. Bunlar neredeyse sadece bilgisayarla yaşayan içine kapanık insanlar" diyerek, yarışmaya katılan bilgisayar dâhilerinin pek konuşkan olmadığını belirtti.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Rusya'da IT güvenlik şirketleri siber suçla mücadeleye yardım ediyor
Hackerlar, şehirdeki kablosuz internet ağlarını kırmaya çalışıyor. Bu sayede Rus bankalarındaki internet hesaplarına sızmaya çalışıyorlar. Tüm işlem yaklaşık bir saat sürüyor. Banka durumu farkedince, alarm devreye giriyor ve hedef alınan banka hesabına ulaşılmasına ve hesaptan para çekilmesine engel olunuyor. Hackerlardan Alex "Yakalanma riskiniz bu aralar çok önemsiz. Şehrin dışındaki yabancı bir internet ağı üzerinden bağlanıyoruz. Aynasızların buraya gelmesi uzun sürüyor. Buradan çabucak uzaklaşabiliyoruz. Sonra bize aktardığımız parayı nakit olarak getirecekler devreye giriyor" diyerek, her zaman başarılı olmadıklarını ifade etti.

Hackerların da işi zor...

Rusya'da Alex gibi siber suçluların sayısının 20 bine ulaştığı tahmin ediliyor. Hackerlerin de işi zor. Yaptıkları yasadışı işlemler öncesi hazırlıkları oldukça uzun sürüyor. Her an yeni elektronik gelişmeleri takip etmek zorundalar. Günde neredeyse 10 saat internet ağında dolaşıp anti virüs programlarını incelemek zorundalar.

Siber suçlular tek başına hareket etmiyor genelde organize çalışıyorlar. Dışarıya kapalı internet forumlarında organize oluyorlar. Bu forumlarda bilgi paylaşıyor ve iş teklifleri alıyorlar. Siber suçluların göz diktiği en önemli hedefler arasında AB, Kanada ve ABD yer alıyor. "Daha ziyade şöyle düşünüyorlar: Kimseyi bıçakla tehdit etmiyorum. Sadece tanımadığım insanların hesaplarından yabancı para çekiyorum. Sigortalar nasılsa böylesi kayıpları karşılıyor" diyen Hacker dergisinin şef editörü Nikita Kislizin hackerlerin suçluluk hissetmediğini belirtti.

Siber suçlar ciddiye alınmıyor

Moskova'daki şirketler her an tetikte. Bilişim güvenlik şirketi IBGrub'un Müdürü Llja Sachkow "Telefon ihbarını alır almaz yola çıkıyoruz. Çünkü polis böyle bir ihbarı ciddiye almıyor ve 30 gün beklettiği oluyor" diyerek, Rus firmalarının siber saldırı durumlarında polise pek güvenemediklerini belirtti.

Teknik ve personel yetersizliği nedeniyle Rusya'da siber polis olayların sadece küçük bir kısmını takip edebiliyor. "Rusya'da bir siber suçlu on bin ya da yüz bin Euro çaldığı zaman, sadece birkaç yıl gözetim cezası alıyor. Daha fazla değil. Ve bu birçok olayda böyle. Buradaki hâkimler bu suçların büyük meblağlarla bağlantılı gerçek birer hırsızlık olayı olduğunu anlayamıyor" diyen, Rusya'nın tanınmış virüs avcısı Eugene Kasperski, siber suçluların hafif cezalarla sıyrılmasına gerekçe olarak adliye ve polis teşkilatındaki yolsuzluklara işaret etti.

Diğer Haberleri

Putin: İsrail'in Hamas saldırısına tepkisi savaşa değil, Gazze halkına yönelik soykırıma benziyor
Beyaz Saray'a alınmayan Müslüman belediye başkanına destek
Kanada Hükümetinden Yoksullara ve Engellilere 'intihar'Tavsiyesi
Yeni Zelanda'daki Cami Saldırısı Davasında Yeni Gelişme
Yeni Zelanda'da Müslüman Öğreciye Saldırı