Sıcaklar geldi, kalbinizi koruyun

Sıcak havaların başlamasıyla birlikte, kalp sağlığına dikkat edilmesini gerektiğini belirten uzmanlar..


Sıcak havaların başlamasıyla birlikte, kalp sağlığına dikkat edilmesini gerektiğini belirten uzmanlar, "Sıcaklarda hayvansal gıdaların çok tüketimi, aşırı yağlı yemekler, yeterli meyve-sebze tüketilmemesi, fiziksel aktivite yetersizliği, yüksek tansiyon, sigara ve alkol kullanımı, şişmanlık ve diyabet, kalp-damar hastalıklarına davetiye çıkarıyor." dediler.


Yapılan araştırmalarda kalp damar hastalıklarından ölümlerin Türkiye'deki ölümler arasında ilk sırada yer alıyor. Vatandaşları özellikle yaz aylarında daha dikkatli olmalarını söyleyen Op. Dr. Ömer Kurt, erken ölümlere yol açan ve kişilerin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen kronik hastalıklardan korunmanın, alınacak koruyucu önlemler ile mümkün olduğunu söyledi. Dr. Kurt, dünyada her yıl yaklaşık 17 milyon kişinin hayatını kaybetmesine yol açan kalp damar hastalıklarının Türkiye'de de en önemli halk sağlığı sorunu olduğunu kaydetti.


Kurt; "Türkiye'de koroner kalp hastalıklarından ölüm oranı tüm ölümler içinde yüzde 43'le ilk sırada yer alıyor. Kalp damar hastalıkların yol açtığı ölümlerin önemli bir bölümünün sigaraya bağlı nedenlerden gerçekleşiyor. Sigara sıcakların etkisiyle bunalan vücudunuza iki kat olumsuz etki yapar. Kalp-damar hastalıklarının oluşumunu önlemek için özellikle yaz aylarında sigaradan hem aktif hem pasif içici olarak uzak durun. Beslenmede doymuş yağ oranını azaltarak, tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri içeren yağların oranını artırın. Besinler yoluyla alınan kolesterole dikkat edin. Posa içeren yiyecekler ile meyve sebze tüketimini artırın. Şeker ve tuzu alt düzeyde tüketin. Vücut ağırlığınızı kontrol altında tutarak, doğru besinlerle beslenmeye özen gösterin. Stresi azaltın. Alkol ve oksijensiz ortamlardan uzak durun. Spor yapın veya haftada üç dört kez yarım saat yürüyüş yapın. Sıcaklar, damarlarda genişleme, vücutta sıvı ve elektrolit kaybına neden oluyor. Bu nedenle sıcak havalarda su tüketimi, beslenme ve kişisel hijyene dikkat etmek gerekir. Yaz aylarında genellikle yağlı besinlerden ve kırmızı et tüketimini sınırlandırılmalı. Bunların yerine sindirimi daha kolay olan sebze ağırlıklı gıdalarla beslenmek, vücudun doğal dengesi açısından daha yararlı olacaktır." dedi.

Sağlık - Aile Haberleri

"Karton" Denilen Hastane Açıldı
Dünya Çölyak Günü
İslamda Boşanma Sonucu Çocukların Durumu
Kısasın Psikolojik ve Sosyolojik Etkisi
Çocuklara İman Öğretiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler