Örgütün Acil Durumlar Direktörü Peter Bouckaert, "Şiddet olayları bu hızla devam ederse Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Müslüman kalmayacak. Yüzyıllarca ülkede barış içinde yaşayan insanlar, ya evlerini terk etmek zorunda bırakılıyor ya da kendilerini hedef alan şiddet olayları yüzünden ülkeden kaçıyorlar" dedi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü, Orta Afrika Cumhuriyeti ile Fransız ve Afrikalı barış güçlerini, kalan Müslüman nüfusunu anti-balaka militanlarından korumak için acilen önlem almaya çağırdı.
Anti-balaka militanları, Müslümanları Mart 2013'te iktidarı ele geçiren ve ülkede çoğunlukta bulunan Hıristiyanlara yönelik şiddet eylemlerinde bulunan Seleka Koalisyonu'na destek vermekle suçluyor. Giderek daha da örgütlü bir hale gelen anti-balaka militanları, tüm Müslümanların ülkeden ayrılmasını istiyor.
Raporda, İnsan Hakları İzleme Örgütü uzmanlarının Müslümanların çoğunlukta olduğu Yaloke kentini 6 Şubat'ta ziyaret ettiği ve eskiden 30 bin nüfusa sahip kentte sadece 500 kişinin kaldığı belirtildi. Yaloke kentindeki sekiz camiden yedisinin de yıkıldığı kaydedildi.
Anti-balaka militanlarının başkent Bangui'deki Müslüman mahallelerine de otomatik silahlarla saldırı düzenlediği öğrenildi.
Örgüt, Orta Afrika Cumhuriyeti vatandaşı Müslümanların büyük bir kısmının Çad, Kamerun ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ne kaçtığına işaret etti.
Orta Afrika Cumhuriyeti'nde hükümete karşı savaşan isyancıların oluşturduğu Seleka Koalisyonu'nun, Mart 2013'te başkent Bangui'ye girerek yönetime el koymasının ardından ülkede siyasi kriz başlamıştı.
Hristiyan çeteler Bangui'deki bir camiye zarar verdiler
Öte yandan, AA muhabirinin görüştüğü görgü tanıklarından Sherif Wadi, çetelerin caminin demir levhalarını, kapıların çerçevelerini ve penceleri yağmaladığını belirtti.
Başkentte Müslümanların yoğun olarak yaşadığı bölgedeki camininin duvarlarının halen ayakta olduğunu dile getiren Wadi, saldırıda yaralanan olmadığını, ancak bölgedeki bazı Müslümanların göç etmek zorunda kaldığını kaydetti.
Başkentteki Müslüman toplumun önemli liderlerinden İmam Oumar Kobine Layama ise başkent genelindeki 36 camiden bugün sadece 10'dan daha azının kaldığını ifade ederek, çatışmaların başladığı tarihten bu yana OAC'de 67 caminin hasar gördüğünü veye saldırıya maruz kaldığını belirtti.
Yerel halktan Hubert Ndho da Müslümanlardan bölgeden ayrılmaları için camilere zarar verdiklerini kaydetti.