Sınır Ötesi Harekât Hiçbir İşe Yaramaz

TIME'nin yorumu:Türk askerleri PKK’ya ulaşmak için Irak'ın içlerine girmek zorunda kalır, hava saldırısı da işe yaramaz. Üstelik Türkiye'deki saldırılar içerideki PKK üyelerinden kaynaklanıyor.

Sınır ötesi harekât hiçbir işe yaramaz
AKP hükümeti, artan baskı karşısında Irak'a sınır ötesi operasyona izin verse bile, sınırı geçmek sorunlu. Türk askerleri Kürt gerillalara ulaşmak için Irak'ın içlerine girmek zorunda kalır, hava saldırısı da işe yaramaz. Üstelik, Türkiye'deki saldırılar içerideki PKK üyelerinden kaynaklanıyor

)

Pelİn Turgut

Andrew Lee Butters

Türkiye'yle komşu Irak'ta üslenmiş Kürt gerillalar arasında giderek alevlenen çatışma, bir patlama noktasına yaklaşmakta olabilir. Pazar günü 13 Türk askerinin asiler tarafından öldürülmesinden sonra Ankara, Türkiye'nin güneydoğusunda bir çeşit özerklik isteyen Kürdistan İşçi Partisi'nin (PKK) muhtemel sığınaklarını top ateşine tuttuğunu açıkladı. Yaklaşık 10 yıldır Türk ordusunun verdiği en ağır kayıptı
pazar günkü. Sadece bir hafta önce Kürt asiler olduğundan kuşku duyulan bir grubun pusuya düşürdüğü bir minibüste de, yedi yaşında bir çocuk da dahil, 13 kişi öldürülmüştü.

Erdoğan'ın da tonu değişti
Kamuoyunun artan baskısı altındaki Türk hükümeti, ayrılıkçı Kürt asilerin üslendiği Kuzey Irak'a sınır ötesi takip operasyonu düzenlemeyi tartışıyor. Başbakan Tayyip Erdoğan bugüne dek ordunun böyle bir adım atılması konusundaki baskısına direndi, fakat son saldırılarda 26 insanın ölmesiyle birlikte, misilleme yapılması yönündeki açık çağrılar da güçleniyor. Çok satan Hürriyet gazetesi pazartesi günü birinci sayfasında 'Bu saldırı (Irak'a) girmeyi haklı kılıyor' üstbaşlığını kullandı. Gerek sol gerekse sağ cenahtan muhalif siyasetçiler de hükümeti, artan şiddete cevap verememekle suçladı.
Erdoğan ve Türk ordusu nadiren aynı fikirde buluşuyor. Ülkenin güçlü generalleri Erdoğan ve lideri olduğu AKP'den, gizlice İslami bir gündemi uyguladıkları konusunda kuşku duyuyor. Mayıs ayında Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt, başbakanın ordunun PKK'ya karşı sınır ötesi operasyona yetki vermesi isteğini geri çevirmesi üzerine kapışmıştı.
Fakat son olayların boyutu ve kamuoyu öfkesi bu kez işleri farklı kılabilir. Pazar akşamı Erdoğan, Kürt asilere karşı 'çok farklı tür bir savaş' yürütmekten ve Irak'ta üslenmiş PKK asilerini ezmek için artık
askerleri sınır ötesine gönderebileceğinden dem vurdu. Hükümetin terörle mücadeleden sorumlu kurmayları harekete geçip geçmemeyi tartışıyor. "Bu toplantının sonucuna dayalı olarak kesin adımlar atacağız" diyor Erdoğan.

ABD çatışmadan kaçacak
Fakat Erdoğan Türk ordusuna yeşil ışık yaksa bile, sınırı geçmenin de kendine göre sorunları var. Kuzey Irak'taki PKK üsleri kuş uçmaz kervan geçmez dağlarda bulunuyor ve Türk sınırından epey uzakta. PKK güçleri İran yakınındaki sarp Kandil Vadisi'nde konuşlanmış halde ve Türk ordusu oraya ulaşmak için Irak'ın çok içlerine girip çok sayıda Irak kentini geçmek zorunda. Fakat bu kez PKK'nın hareketli gerilla birimleri çok
büyük ihtimalle geri çekilip daha sonra saldıracaktır. Ve Türk hava kuvvetleri Irak'a girmek için ABD'nin iznini alsa bile, hava saldırılarının gerilla savaşı üzerinde çok küçük etkisi vardır. Buna ilave olarak, Türk ordusuna ve sivillere karşı saldırıların Türkiye içindeki
PKK mensupları tarafından düzenlendiği de ortada.
Geçen ayın sonunda Türk ve Irak hükümetleri, Kürt kontrolündeki Kuzey Irak'ta eğitim kampları bulunan PKK'nın faaliyetlerini bastırmak için bir önlem dizisi üzerinde anlaşmaya vardı. Fakat Türk ordusu anlaşmadan yine de memnun olmadı, zira anlaşma 'sıcak takip' iznini, yani Türk ordusunun PKK savaşçılarını Irak içinde takip edebilmesini içermiyordu. Türkiye Kuzey Irak'ta üslenmiş 3 bin kadar PKK savaşçısı bulunduğunu söylüyor ve Iraklı yetkilileri bunların varlığına müsamaha göstermekle suçluyor. Irak'ın kısmen istikrarlı olan tek bölgesinde herhangi bir çatışmadan kaçınmaya niyetli olan ABD'yse, Türkiye-Irak görüşmelerine arka çıkarak, Türklerin ülkenin güneydoğusundaki kayıpların sürekli artması karşısındaki öfkesini yatıştırmaya çalışıyor.

Irak ordusu işe yaramaz
Gerçek şu: PKK için etkili bir askeri çözüm yok. Irak hükümeti Türklerle bir işbirliği gösterisi yapabilir, fakat Bağdat'ı dahi zaptedemeyen Irak ordusunun Kuzey Irak'ta bir taarruz başlatması hiç mümkün değil. Kuzey Irak, merkezi Bağdat hükümetinin askeri yetki alanında bile değil. Bu bölgede federal Irak askerleri yok -sadece büyük oranda özerk Bölgesel Kürt Yönetimi tarafından kontrol edilen Iraklı Kürt milisler (peşmergeler) var.
Dahası Irak'ın Kürt liderleri tekrar tekrar, zorlu bir bölgede konuşlanmış bu dişli gerilla savaşçılarıyla tehlikeli bir çatışma için askerlerini göndermeye niyeti olmadığını söyledi. Iraklı Kürtler PKK'yla daha önce 1990'larda da savaşmıştı ve bu kötü deneyimi bir kez daha yaşamayı istemiyorlar. Bunun yanında, Iraklı Kürtler peşmerge güçlerinin zaten yeterince meşgul olduğunu belirtiyor. Zira peşmergeler, Bölgesel Kürt Yönetimi'ni Arap teröristlerden korumanın yanı sıra, Musul ve Bağdat'ta Irak ordusuna da yardım ediyor.

radikal

Medya-Makale Haberleri

Abdurrahman Dilipak: Trump, DSÖ'den önce Gazze ve UCM'ye saldırdı
Abdurrahman Dilipak :Biyolojik bir savaşın içindeyiz
Abdurrahman Dilipak: Emekli olmanın dayanılmazlığı üzerine
Ali Bulaç yazdı: Davutoğlu'nun İslami camia ile toplantısı, Suriye'de Esad'ın devrilişi...
Abdurrahman Dilipak: Yeni salgınlar kapıda!