Sinop'ta Yer Altı Şehri Bulundu / Foto

Sinop'un Boyabat ilçesinde Kapadokya'dan sonra en büyük yer altı şehri bulundu.


Yaklaşık 2 yıl önce ilçe merkezindeki 4 bin yıllık tarihi kalenin altından geçen gizemli dehlizlerin bulunması ardından yapılan kazılar sonrası 8 katlı yer altı kentinin giriş bölümleri ortaya çıktı. Şu an itibariyle yer altı kentinin farklı yükseklikte 8 ayrı girişinin bulunduğu, kazının devamında farklı girişlerin de ortaya çıkabileceği ifade edildi. Kazılarda ilçeden geçen derenin yaklaşık 1.5 metre altına inilirken, su yoğunluğu nedeniyle kazıya ara verildi. Boyabat ilçe merkezinin altına doğru uzanan ve ne kadar büyük olduğu henüz tespit edilemeyen çok katlı yer altı kenti gizemini korurken, birbiri ardınca karmaşık labirentlerden oluşan gizemli alanın, Kapadokya'dan sonra en büyük, Karadeniz'de de tek yer altı kenti olma özelliğine sahip olduğu bildirildi. Ayrıca yer altı kentinin giriş bölümlerinde şapel ve tapınma alanları tespit edildi.


Şu an itibariyle çok katlı olduğu anlaşılan yer altı kentinin gizemini koruduğunu kaydeden Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun, ilerleyen günlerde tekrar başlanacak olan kazı çalışmalarıyla bir çok tarihi sırrın ortaya çıkacağını söyledi. Tosun, "Kazı çalışmalarımız sırasında labirent şekilde tünellere rastladık. Farklı büyüklükteki bu ilginç tünellerin, burada bulunan bir yeraltı kentine ait olduğunu tespit ettik ve Kapadokya'dan sonra en büyük yer altı kentini bulduğumuz kanaatine vardık.


Erken Roma dönemine ait olan yer altı kenti ve tarihi kalıntıların gün yüzüne çıkartılması çalışmalarımız sürüyor. Dere seviyesinin altına indiğimiz için şu anda dehlizlerde bulunan su yoğunluğundan dolayı kazı çalışmalarına ara verdik. Yer altı kentinin, savunma ve büyük savaşlarda kent halkının, askerlerin uzun süre korunabileceği ve sığınabileceği büyük bir alan olduğuna inanıyoruz. Kazılarda derine inildikçe üzüm salkımı gibi büyüyen labirentlere rastladık. Yer altı kenti şehir istikameti ve ters
istikamet olmak üzere ikiye ayrılıyor. Ama büyüklüğü konusunda henüz tam bir bilgimiz yok. Bizim için gizemini koruyor ve hala bu gizemi çözemedik. Ancak önemli bulgu ve sürprizlerle de karşılaşabiliriz" diye konuştu.


Kazı çalışmalarında bizzat yer alan ve belediye imkanlarını da çalışmalara kanalize eden Belediye Başkanı Mehmet Ermiş ise çalışmalardan son derece umutlu olduğunu söyledi. İlçenin kaderini değiştirecek olan bulguların, kendilerini heyecanlandırdığını dile getiren başkan Ermiş, tarihi kaleden yer altı kentinin ana girişlerine kadar olan bölümdeki kazı, restorasyon ve ışıklandırma çalışmalarının yapıldığını anlattı. Ermiş, yapılacak kazı çalışmalarında çıkan toprağın atılması için asansör sistemini de hazırlandıklarını kaydetti.

Kültür Sanat Haberleri

Kudüs'e adanan çocuk kurbanlar | Öykü
İranlı ressamın tablosu Hz. Ali’nin (k.v.) türbesine asılacak
Hamaney'in kişisel kütüphanesinde hangi kitaplar var?
Türkiye, İran'a ait 55 tarihi eseri iade etti
Hollywood'da Aptal Asyalılar, Tehlikeli Afrikalılar, Ahlaksız Latinler, Zalim Ruslar