Üst düzey bir İranlı diplomat Salı günü yaptığı açıklamada, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın yakında Güney Afrika'ya bir ziyaret gerçekleştireceğini söyledi. İran'ın Güney Afrika Büyükelçisi olan diplomat Mehdi Ağa Caferi, ziyaretin amacının Emir Abdullahiya'ın İran ve Güney Afrika Ortak Ekonomik Komisyonu toplantısına katılması olduğunu söyledi.
IRNA'ya konuşan Ağa Caferi, "İran-Güney Afrika Ortak Komisyonu'nun 15. toplantısı, Dışişleri Bakanı'nın Pretoria'yı ziyareti sırasında 10 Ağustos Perşembe günü yapılacak" dedi.
"Bu komisyonun ön toplantısı dün Güney Afrika Dışişleri Bakanlığı'nda iki ülkenin bakanlıklarından üst düzey uzmanların katılımıyla başladı ve bugün devam ediyor" dedi.
Büyükelçiye göre, ortak toplantı, iki ülke arasında özellikle ekonomik, sosyal, kültürel, bilimsel ve teknolojik alanlarda işbirliğini geliştirmenin yollarını incelemeyi amaçlıyor. Büyükelçi, toplantının ayrıca, İran cumhurbaşkanının sonbaharda yapılması planlanan Güney Afrika'ya yapacağı ziyarette imzalanacak belgeleri sonuçlandırmayı da amaçladığını belirtti.
"Güney Afrika Cumhurbaşkanı, ülkemizin Cumhurbaşkanını da bu ayın sonlarında Johannesburg'da düzenlenecek olan BRICS+ Zirvesi'ne katılmaya davet etti" dedi.
Ziyaret doğrudan BRICS ile ilgili olmasa da, Güney Afrikalı yetkililerle yapılan istişareler, Güney Afrika'nın gelişmekte olan ekonomiler grubundaki statüsü göz önüne alındığında İran'ın bloğa katılma arzusunu da içerebilir. BRICS, 15. devlet ve hükümet başkanları zirvesini bu ay Johannesburg'da gerçekleştirecek.
Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika beş BRICS üyesidir.
İran halihazırda gruba tam üyelik isteyen bir dizi ülkeyi içeren BRICS Dostları grubunun bir üyesidir. BRICS liderlerinin yaklaşan zirvelerinde grubun genişletilmesi konusunu tartışmaları bekleniyor. Reuters'in haberine göre, liderlerin tartışması beklenen belki de en önemli ve tartışmalı konu, kabul kriterleri ve yol gösterici ilkeler de dahil olmak üzere yeni üyeler ekleyerek BRICS'in genişlemesi.
İran Dışişleri Bakanı geçtiğimiz günlerde Güney Afrika'da düzenlenen BRICS Dostları toplantısına katıldı. İran'ın en üst düzey güvenlik yetkilisi Ali Ekber Ahmediyan, "BRICS'in Dostları" ülkelerinden mevkidaşlarıyla bir toplantı yapmak üzere Güney Afrika'yı ziyaret etti.
Ahmediyan, BRICS Dostları toplantısında bir konuşma yaptı. İran, Suudi Arabistan ve Venezuela'nın BRICS'e katılmasının grubun dünya enerji kaynaklarındaki payını mükemmel bir seviyeye çıkaracağını söyledi. Ayrıca, İran İslam Cumhuriyeti'nin diğer şeylerin yanı sıra siber güvenlik konusundaki konumunu da özetledi.
Ahmediyan, "Ülkemin deneyimi, Amerikalıların bu [siber] tesisleri kullanarak diğer toplumlarda nasıl farklı müdahaleler ve güvensizlikler yaratmaya çalıştıklarını gösterdi" dedi.
Haziran ayı başında İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Güney Afrika'nın Cape Town kentinde düzenlenen BRICS Dışişleri Bakanlarının Dostları Toplantısı'na katıldı.
Salı günü, İran Dışişleri Bakanlığı'nda, İran ile BRICS arasındaki işbirliği umutlarını tartışmak üzere bir konferans düzenlendi.
Emir Abdullahiyan, konferansta İran'ın BRICS grubu için önemini vurguladığı bir konuşma yaptı. İranlı yetkili, "İran İslam Cumhuriyeti, stratejik ve eşsiz jeopolitik konumu, geniş enerji rezervleri, ucuz ve kısa transit ağları, genç ve vasıflı işçileri, bilimsel ve teknolojik altyapısı nedeniyle ikili ve çok taraflı işbirliğinde güvenilir ve etkili bir ortaktır" dedi.
İran Dışişleri Bakanı, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi döneminde İran'ın çok taraflılığa büyük önem verdiğini söyledi. İran'ın ŞİÖ üyeliğini ve BRICS üyeliği talebini bu bağlamda ele aldı.
"İran'ın çok taraflı yaklaşımı sadece dizginlenmemiş tek taraflılığa bir tepki değil, aynı zamanda bir seçimdir" diye ekledi.
Emir Abdullahiyan, "İran, enerji ve sürdürülebilir enerji güvenliği açısından BRICS üyelerine katma değer sağlayacak" dedi.
Ayrıca, İran ile BRICS arasındaki ortaklığın, İran'ın Hindistan'ı Rusya'ya ve Çin'i Batı Asya'nın geri kalanına bağlamaya yardımcı olduğu ulaştırma sektörü de dahil olmak üzere bazı alanlarda pratik olarak başladığını söyledi.(Mehran Şemseddin/Tehran Times)