Hakkari taraflarındaki Sümbül Dağı civarında ot toplarken bir derede derilerinin üzerinde altın renginde pulları olan sürüngen türünü gördüğünü ifade eden Tatar, "Pulları altın sarısı olan bu hayvanı bölgemizde ilk kez gördüm. Bu hayvanlar denizlerde, göllerde yaşayan bir hayvan türü değil. Bölgedeki insanlardan sordum böyle bir hayvana rastlamadıklarını söylediler. Bunu bilim adamları ve hayvanseverlerle paylaşmak istedim" dedi.
Tatar, hayvanları evine getirdiğini ama nasıl beslendiklerini bilmediğini söyledi. Dicle Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim görevlisi Murat Biricik, söz konusu hayvanın bir 'Semender' olduğunu belirterek, bir cins 'Kuyruklu Kurbağa' olarak koruma altına alınan nadir bir hayvan olduğunu açıkladı.
NADİR BİR SEMENDER TÜRÜ
Şırnak'ta, nadir görülen bir semender (kuyruklu kurbağa) türü bulundu.
Dicle Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Biricik, Kerem Tatar'ın Şırnak'ın, Hakkari taraflarındaki Sümbül Dağı civarında ot toplarken bir derede görüp evine götürdüğü hayvanların resminden, bunun nadir görülen bir semender olduğunu tespit etti.
Prof. Dr. Murat Biricik, bu hayvanın, yüksek dağlık alanlarda özellikle kar sularının erimesiyle nisan ve mayıs aylarında ortaya çıkan bir semender türü olduğunu söyledi.
Bulunan semenderin bu mevsimde eşleşmek için dışarı çıktığını, daha sonra da kaybolduğunu ifade eden Prof. Dr. Biricik, ''Özellikle kar suyunun erimesiyle oluşan derelerde ortaya çıkarlar. Bunların tamamı koruma altındadır. Alınması, satılması ve yurt dışına çıkarılması yasak olan bir hayvandır'' dedi.
Prof. Dr. Biricik, Doğu ve Güneydoğu ile Toros Dağlarının yüksek yerlerinde rastlanabilen bu hayvanları toplayarak yasa dışı yollardan yurt dışına çıkaranlar olduğunu belirterek, vatandaşların bunlara karşı duyarlı olması gerektiğini söyledi.