Bosna Savaşı’nda 250 bin insanın, Kosova’da binlerce Arnavut’un katliamından sorumlu tutulan ve BM bünyesinde kurulan Savaş Suçları Mahkemesinde 66 suçtan tutuklu yargılanırken hücresinde ölen Slobadan Miloşeviç’i devlet başkanlığına seçen Sırbistan Parlamentosu’nda, ilk kez ülkedeki Müslümanlar için Ramazan Bayramı nedeniyle kokteyl verildi.
Sırbistan’ın Avrupa Birliğine girme çabaları 8 milyon nüfuslu ülkede, çoğunluğunu Boşnakların oluşturduğu 300 bin Müslümanı da olumlu yönde etkilemeye başladı.
Daha önce Sırbistan devletince yok sayılan ve çeşitli baskılara maruz kalan, Osmanlı’dan kalma vakıf eserleri ellerinden alınan Müslümanlar için ilk kez Ramazan Bayramı nedeniyle Sırbistan Parlamentosunda kokteyl verildi.
Kur’an-ı Kerim ve ilahilerin okunduğu parlamento çatısı altında Sırbistan Başmüftülüğüne yeni seçilen Adem Zilkiç, beraberinde Belgrad Müftüsü Muhammet Yusuf Sipahiç, Sancak Müftüsü Hasip Suleviç ile Sancak bölgesindeki camilerin imamları ve din dersi öğretmenleriyle, kokteyle katılanların bayramlarını tebrik etti.
Kokteyle, Sırbistan Kralı Aleksandır Karacorcaviç, Sırbistan Parlamentosu Başkan Yardımcısı Esat Corcaviç, Sırbistan Devlet Başkanı ve Başbakan temsilcileri, Sırbistan Genelkurmay Başkanlığı Harp Akademisi Komutanı General Miyodrak Yeftic, Sırbistan Ortodoks Kilisesi Piskoposu Jick, Sırbistan Musevi Cemaati Lideri İshak Asiyali, Belgrad Belediye Başkanı Poplaziç Gordana, Türkiye, Rusya, Yunanistan, Bulgaristan, Kanada, Libya, Fas, İran, Vatikan, Mısır, Malezya, Fas büyükelçileri ve eşleri katıldı.
Kokteylde katılımcılara yönelik konuşma yapan Sırbistan Başmüftüsü Adem Zilkiç, ülkede tarihi bir gün yaşadıklarını belirterek, bu tür açılımların devamını beklediklerini söyledi.
Sırbistan’da Müslümanlar olarak barış ve kardeşlik içerisinde ülkenin bir parçası olarak yaşamak istediklerini ifade eden Zilkiç, katılımcılara kendilerini bu tarihi günde yalnız bırakmadıkları için teşekkür etti.
Bayramların sevginin, kardeşliğin yoğun olarak yaşandığı günler olduğunu vurgulayan Zilkiç, “Umarım bütün günlerimiz bayram gibi geçer. Hep birlikte savaşsız, kavgasız günler geçirmeyi temenni ediyorum” dedi.
Medya yoğun ilgi gösterdi
Sırbistan basınının yoğun ilgi gösterdiği ve Türkiye’den sadece Anadolu Ajansı’nın davetli olduğu bu törende, katılımcılar Sırbistan Parlamentosu çatısı altında böyle bir tören düzenlemenin önemini vurguladılar.
Sırbistan Kralı Aleksandır Karacorcaviç, AA muhabirine başta Sırbistan’daki Müslümanlar olmak üzere Türkiye ve dünyadaki tüm Müslümanların bayramını kutladığını ve barış dolu günler yaşanmasını dilediğini kaydetti.
Sırbistan Parlamentosunda Sancak milletvekilliği yapan Bayram Ömeragiç de Türk halkının bayramını kutladığını ifade etti. Sırbistan Parlamentosunda böyle bir törenin ilk kez düzenlenmesinin kendileri açısından çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Bu tür etkinlikler bundan sonra da olacaktır. Güzel bir diyalog kapısı açıldı ve bu diyalogu devam ettireceğiz” dedi.
Sırbistan Harp Akademisi Komutanı General Miyodrak Yeftic de ülkesindeki ve dünyadaki Müslümanların Ramazan bayramlarını kutladığını dile getirerek, “Ülkemdeki ve dünyadaki Müslümanlara barış içerisinde mutlu bir bayram geçirmelerini temenni ediyorum” diye konuştu.
Bu arada, yaklaşık 8 milyon nüfusun 300 bini Müslüman olan Sırbistan, başkanlık sistemiyle yönetiliyor. Kral ise bu ülkede halen temsili olarak görevini sürdürüyor