Mısır'da darbeden sonra iktidara gelen Abdulfettah Sisi yönetimine yakınlığıyla bilinen El Yevm Es Sebi gazetesinin haberine göre 10 milyar doları bulacak yardım kararı, Mart ayında Mısır'dan yapılması planlanan yatırım konferansından önce alınmasıyla dikkat çekiyor.
Mısır yönetimi Mart ayında ülkenin turizm kenti Şarm El Şeyh'de düzenlenecek yatırım konferansında ülkedeki şiddet olayları sebebiyle oluşan istikrarsızlığın ekonomiye verdiği zararın önüne geçmeyi amaçlıyor.
Mısır – Körfez ilişkileri
Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır’da yaşanan askeri darbe ve ardından yapılan seçimlerle Cumhurbaşkanı seçilen Sisi yönetimindeki Mısır'a en çok mali yardımda bulunan iki ülke.
Buna karşın Katar, Müslüman Kardeşler grubundan olan eski cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin darbeyle devrilmesine ve ardından yüzlerce göstericinin öldürülmesine tepki göstermişti.
Katar, Mısır'da göstericilere yönelik şiddet ve Müslüman Kardeşler'in 'terör örgütü' ilan edilmesini de eleştirmişti.
Katar'da yaşayan ve Müslüman Kardeşler'e yakınlığıyla bilinen ünlü din âlimi Yusuf Kardavi ise büyükelçi krizinden önce yaptığı bir konuşmada Birleşik Arap Emirlikleri'ni eleştiren ifadeler kullanmıştı.
Mısır yönetimi ise 4 Mart 2014'te Katar vatandaşlarına vize uygulaması getirmişti.
Mısır'daki darbe sonrası kriz
KİK üyesi altı körfez ülkesinin, Mısır ve diğer Körfez ülkelerinde yasaklanan Müslüman Kardeşler konusunda yaşadığı anlaşmazlık Kuveyt'in arabuluculuğunda giderilmiş ve Doha'daki zirvenin gerçekleşmesi mümkün olmuştu.
9 Aralık’ta Katar'ın başkenti Doha'da toplanan Körfez İşbirliği Konseyi liderleri Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi'nin siyasi programına tam destek kararı almıştı.
Suudi Arabistan, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri, Katar'ın Mısır politikasına tepki olarak Doha'dan çektikleri büyükelçilerini tekrar Katar'a gönderme kararı aldı. Diplomatik temsilciler geçen ay Katar'a geri döndü.