Sisi'nin İmajını Düzeltme Çabaları

Mükemmilin Televizyonu'nun yayınladığı ses kayıtlarında Abdulfettah Sisi’nin özel kalem müdürü General Abbas Kamil, eski ordu sözcüsü Albay Ahmed Ali’den basın mensuplarıyla bire bir görüşüp, kendilerini yönlendirmesini talep ediyor.

Mükemmilin Televizyonu'nun yayınladığı ses kayıtlarında Abdulfettah Sisi’nin özel kalem müdürü General Abbas Kamil, eski ordu sözcüsü Albay Ahmed Ali’den basın mensuplarıyla bire bir görüşüp, kendilerini yönlendirmesini talep ediyor.

Sisi’nin özel kalem müdürü, Albay Ahmed Ali ile yaptığı telefon görüşmesinde askere bağlı olduğunu söylediği bazı gazetecilerin isimlerini veriyor ve Sisi’nin halk nezdindeki imajının iyileştirilmesi çalışmaları için kendilerine talimat vermesini istiyor.

Haftalık yayınlanan Meşhed gazetesinin genel yayın yönetmeni Mecdi Şenedi, seçim kampanyalarında basının yönlendirilmeye çalışılmasının normal olduğunu, ama normal olmayan şeyin bu yönlendirmeyi Savunma Bakanlığ'ının yapması olduğunu bildirdi. Şenedi ortaya çıkan ses kayıtlarının ardından konunun soruşturulmasını istedi.

Mecdi Şenedi, ses kayıtlarının Mısır basınının yönetimin elinde bir silah olarak kullanıldığının bir kanıtı olduğunu da vurguladı.
Mısırlı gazeteci Selim Azuz, bazı gazetecilerin içine düştüğü kötü pozisyondan dolayı üzüntüsünü dile getirdi. Azuz’a göre yönetim bazı gazetecilere bir hizmetçi gözüyle bakıyor.

Daha önce de sızmıştı 

Mısır’da muhaliflere bağlı Mukemmilin Televizyonu daha önce de askeri darbe günlerinde generaller arasında yaşanan telefon kayıtlarını yayınlamıştı. Kayıtlarda darbeyle görevinden uzaklaştırılan Mursi’nin tutulduğu ilk hapishane ile ilgili sahte belge düzenlendiği ortaya çıkmıştı.

Ses kayıtları Cumhurbaşkanı Sisi'nin savunma bakanı olduğu dönemde danışmanı olan Tümgeneral Memduh Şahin, Büro Müdürü Tümgeneral Abbas Kamil, Deniz Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Usame Cundi ve Genelkurmay Başkanı Mahmud Hicazi’ye aitti.

Savunma bakanıyken Sisi’nin bürosunda kaydedilen konuşmalarda, Mursi’nin tutulduğu yerin askeri birlik değil, İçişleri Bakanlığı'na bağlı özel bir hapishane statüsüne sahip olması gerektiği ifade ediliyor.

Tümgeneral Memduh Şahin kayıtta, Mursi’nin tutulduğu binanın girişinin askeri birlik olduğunun anlaşılmaması için ayrı bir yerden yapılması gerektiğini söylüyor.

Mursi’nin savunma heyeti talebiyle muayene edilmesi halinde bölgenin Deniz Kuvvetleri'ne ait özel bir hapishane olduğunun ortaya çıkacağı ve bunun kanunlara aykırı olduğu vurgulanıyor.

Telefon konuşmasına göre, mahkemenin Mursi’nin askeri bir bölgede tutulduğunu tespit etmesi halinde yargılandığı casusluk ve ittihadiyye davalarının düşeceği ve serbest kalacağının altı çiziliyor.

Mısır kanunlarına göre eski cumhurbaşkanı Muhammed Mursi İçişleri Bakanlığı'na bağlı bir hapishanede tutulmak zorunda.

Darbenin geçmişi

Mısır’da Hüsnü Mübarek’e karşı başlatılan ayaklanmalar sonrası ülkede yapılan ilk demokratik seçimlerde Müslüman Kardeşlerin adayı Muhammed Mursi kazanmıştı.

Mursi’nin göreve gelişinin birinci yıldönümünde istifası için sokağa dökülen muhalifler ve Müslüman Kardeşler arasındaki çatışmaların birinci haftasında ordu yönetime el koymuştu.

Muhammed Mursi'nin 3 Temmuz 2013 tarihinde darbeyle devrilmesinin ardından Mısır ordusu Müslüman Kardeşlerin önde gelen isimlerini tutukladı.

Şiddeti teşvik ettiği iddiasıyla tutuklananlar arasında teşkilatın lideri Muhammed Bedii de bulunuyor.

Mursi'nin yeniden cumhurbaşkanlığına getirilmesini talep eden ve aralarında çok sayıda Müslüman Kardeşler üyesinin yer aldığı protesto gösterileri esnasında güvenlik güçleri ile karşı karşıya gelen yüzlerce kişi öldürüldü.

Eski cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, casusluk ve İttihadiye davalarından yargılanıyor. Mursi halen askeri Tura Cezaevi'nde tutuklu bulunuyor. 

Afrika Haberleri

Arap Baharı değil; Siyonizm Baharı(!)
Mısırlı Askeri Uzman: İran Demir Kubbeyi Şaşırttı
Darbeci Sisi, iade-i ziyarete geliyor
Mısır'dan İsrail-ABD önerisine ret
Dünya Ekonomik Forumu: Afrika'nın yarı iletkenlerde parlama zamanı geldi