Sisi'nin Keyfi Yerinde

Polisin müdahale ettiği olaylarda 11 kişi hayatını kaybetti. 'Referanduma hayır' kampanyalarına katılan bazı kişiler de gözaltına alınıp dövüldü.

Mısır'da geçtiğimiz yıl temmuz ayında gerçekleşen darbe ile yönetime el koyan cunta, hazırlanan tartışmalı anayasa taslağını referanduma sunuyor. Dün başlayan ve bugün de devam etmesi beklenen oylama için bazı Mısırlılar sandık başına giderken, ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin darbe ile indirilmesine tepki gösteren demokrasi taraftarları ise referandumu boykot ediyor. Askeri yönetimin 'terör örgütü' ilan ettiği ve binlerce üyesini gözaltına aldığı Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) da sandık başına gitmiyor.

SEÇİM GÜNÜ PATLAMALAR

Mısır'da anayasa referandumunu boykot gösterilerine müdahalelerde 11 kişinin öldüğü ve 28 kişinin yaralandığı bildirildi. Oy verme işlemi sürerken diğer taraftan ülkenin çeşitli kentlerinde gösterilerin yanı sıra saldırı ve patlamalar meydana geldi. İskenderiye, Giza, el-Munufiye, Feyyum ve Beni Suveyf'de yaşanan saldırı ve patlamalar ile gösterilerin oy verme işlemini kesintiye uğratmadığı belirtildi. İskenderiye'de güvenlik güçlerinin göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahalesinin ardından bir polis aracının ateşe verildiği, Feyyum'da ise referandumu protesto eden grubun bir aracı ateşe vermesinin ardından polisin göstericileri dağıttığı ifade edildi. Munufiye Emniyet Müdürü Said Ebu Ahmed, kentte oy verme işlemi devam ederken, çok sayıda molotof kokteyli ile kesici ve delici aletin ele geçirildiğini söyledi.

'AL SANA EŞKIYALIK'

Bu arada dün başlayan oylama öncesi çok sayıda kişinin 'referanduma hayır' kampanyalarına katıldığı ya da anayasa taslağına olan tepkilerini dile getirdikleri için gözaltına alındıkları ve dövükleri belirtiliyor. İngiliz Daily Telegraph gazetesinin haberine göre, 'Referanduma hayır, İçişleri Bakanlığının eşkıyalığına hayır' yazılı pankart bulunduran Mısırlı bir aktivist, baskın yapan polisin 'Demek bizim eşkıya olduğumuzu düşünüyorsun, al sana eşkıyalık' deyip kendisine yumruklarla saldırdığını söyledi.

Yeni anayasa taslağı, 2012'deki gibi 'üzerinde toplumsal mutabakat olmadığı ve Mısır halkını tümüyle kucaklamadığı' şeklinde eleştiriliyor. Referandumun 'boykot edilmesini' isteyen darbe karşıtları ise oylamaya katılmanın darbe yönetimini tanımak anlamına geleceğini savunuyor.

Selefilerden 'evet' çağrısı

Selefi eğilimli Nur Partisi üyelerinin ülkenin çeşitli kentlerinde vatandaşlara oy vermek için yardımcı olmaya çalıştığı, Dekahliye bölgesinde seçime katılımı artırmak amacıyla yaşlı, hasta, özel durumlarından dolayı oy kullanmak için seçim merkezlerine gidemeyenlere yönelik özel araçlar tahsis etti. Nur Partisi'nin pankartlarının yanı sıra 'Anayasaya evet' pankartlarını taşıyan araçların, Mısır sokaklarında tur attığı görüldü.

Sisi'nin keyfi yerinde

Oy kullanmaya giden bazı Mısırlılar, ordu yanlısı şarkılar söylerken darbeci Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi'nin pankartlarının yanı sıra Mısır bayrağı taşıdı. Seçim bölgelerini gezen Sisi'nin ise oldukça keyifli olduğu gözlendi. Askeri darbeyle askıya alınan 2012 anayasası üzerinde, 'Hazırlık Komisyonu' tarafından yapılan düzenlemelerin ardından 247 maddelik yeni anayasa taslağı hazırlanmıştı.

Afrika Haberleri

Fas Halkı İşgalci İsrail'e Normalleşmeyi Reddediyor!
Atvan: Trump Hamas’la ilgili tehdidini hayata geçirmeye cesaret edemez
Arap Baharı değil; Siyonizm Baharı(!)
Mısırlı Askeri Uzman: İran Demir Kubbeyi Şaşırttı
Darbeci Sisi, iade-i ziyarete geliyor