Siyonist İsrail'de "Gazze Savaşı" Hezimeti

Gazze Savaşı’nda yara alan İşgalci rejim İsrail’in Genelkurmay Başkanı ABD’yi ziyaret edecek. Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ise Gazze Zaferi ile direniş gruplarının işgalci rejim İsrail'e ağır bir darbe vurduğunu belirtti.

Yaklaşık iki aylık bir gecikmenin ardından İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Aviv Kochavi, ABD’ye resmi bir ziyarette bulunacağını açıkladı.

Siyonist rejim medyası yeni hükümetin, son savaşta kaybedilen silah ve mühimmat için tazminat talebini görüşmek üzere Aviv Kochavi’nin Cumartesi günü Washington'a gideceğini duyurdu.

Kochavi geçtiğimiz Nisan ayında güvenlik durumunda yaşanan bozulma nedeniyle ertelediği ziyaretinde ordunun savaştan çıkardığı ders ve stratejik meseleleri ABD yönetimi ile tartışmayı planlıyor.

Tel Aviv siyasi kaynakları, Kochavi’nin Gazze Şeridi’ndeki savaş operasyonlarının vahşetine duyulan öfkenin yanı sıra ABD merkezli Associated Press News’in (AP) aralarında bulunduğu Gazze'deki medya kuruluşlarına ev sahipliği yapan el Cela kulesinin bombalanması sebebiyle eleştiri veya gösterilerle karşılaşabileceği endişesi taşıdığını belirletiyor.

Kochavi yıkımı haklı çıkarmaya çalışan açılamalarında, “Kulenin yıkımı haklıydı… Bu binayı hedef almanın neden olduğu güçlü uluslararası kınamaya ve İsrail'in küresel imajına verdiği zarara rağmen hiç pişman değilim” şeklinde konuştu.

İsrail Genelkurmay Başkanı, Gazze’deki ajans gazetecilerinin kulenin zemin katında bulunan kafeteryada bilinçli veya farkında olmadan Hamas’ın elektronik uzmanlarıyla sabah kahvesi içtiğini ima etti. 

Kochavi’nin açıklamalarını yalanlayan AP, “Binada kafeterya yoktu. Bu tür temelsiz iddialar AP gazetecilerin güvenliğini riske atıyor” açıklaması yaptı.

Kaynaklar, Kochavi’nin ajansla özel bir görüşme yaparak özür dilediğini belirtti ancak İsrail'de bu olayın, Kochavi'nin ABD’de göreceği muamele ve gündeme getireceği önemli konuları etkileyeceği konusunda endişeler hakim.

Genelkurmay Başkanı’nın  Siyonist rejim İsrail istihbarat servisi Mossad'ın Başkanı, İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı, Askeri İstihbarat Başkanı ve bir grup genelkurmay generaliyle birlikte iki ülke arasındaki ilişkiler tarihinde ABD'yi ziyaret edecek en yüksek güvenlik heyetine başkanlık edeceği biliniyor.

Kchavi’nin ABD Genelkurmay Başkanı General Mark Milley, ABD Dışişleri Bakanı Antonhy Blinken ve ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile bir araya gelmesi bekleniyor.

Görüşmelerin büyük bir kısmının ise Gazze’deki savaş ile olması planlandığı belirtiliyor. Son Gazze Savaşı’nda işgalci rejim çok ciddi bir darbe aldı.

Gazze Savaşı sonrasında bölgede kazananlar şüphesiz Mısır ve Katar olmuştur.  Bunların özelliği her iki taraf ile diyalogu sürdürebilmek olmuştur.  Ateşkes pazarlığını o sayede onlar yürütmüştür.  Mısır serinkanlı bir politika uygulamış, arabuluculuk yapmak durumunda kalacağını bildiği için çatışmalar başladıktan sonra yüksek perdeden bağırıp çağırmalardan çekinmiş ve ılımlı bir politika sürdürmüştür.  Hamas’a karşı duyduğu antipati Katar’ın işbirliği ile telafi edilmiş ve bu iki ülke iki taraf arasındaki diyalogun vazgeçilmez aktörleri konumlarını pekiştirmiştir.

Ve tabii bölge dışındaki ülkelere bakacak olursak, İsrail açısından tek önemsenecek dış gücün ABD olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır.  İsrail için tehlikeli gelişme, ABD Kongresi içinde Demokrat kanadın Filistinlilere karşı kullanılan orantısız güçten rahatsızlık duyan bazı üyelerinin seslerini yükseltmesi olmuştur. 

Türkiye ve Cumhurbaşkanı R. T. Erdoğan bu arbededen uluslararası arenada zararlı çıkmıştır.  Sayın Erdoğan’ın içeride kendisine destek veren zümrelerin hoşuna gidecek ancak dışarıda tepkiyle karşılanan sözleri hem kendi imajının, hem de Türkiye’nin batı dünyasındaki  algısının mümkünse daha da bozulmasına yol açmıştır.  Kullandığı ifadeler ABD tarafından Musevi düşmanı  olarak tarif edilmiş ve onu anti-semitizmle suçlayan resmi açıklamaya maruz kalmıştır. 

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ise direniş gruplarının İsrail'e ağır bir darbe vurduğunu ve Filistinlilerin özgürlüğe kavuşması yolunda yeni bir aşamaya geçildiğini söyledi.

Heniyye, "Başta Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları olmak üzere Kudüs Seriyyeleri ve diğer direniş grupları düşmana ağır ve acı bir darbe vurdu. Bunun İsrail, onun askeri ve siyasi kurumları, toplumu ve hatta bu topraklar üzerindeki geleceği üzerinde derin izleri olacak." açıklamasında bulundu.

Gazze'deki direniş gruplarından övgüyle söz eden Heniyye, "Bu gruplar düşmana (İsrail) unutamayacağı bir ders verdi, işgalcinin temellerini sarsan acı bir darbe vurdu, dengesini kaybettirdi, hesaplarını bozdu." dedi.

Hamas lideri, kazanılan zaferin hem Filistin iç siyasetinde, hem İslam dünyası hem de dünyadaki vicdanı hür insanlar ve uluslararası camia düzeyinde etkileri olduğunu aktardı.

Heniyye, "Direniş, özgürlüğe ve Filistin'e geri dönüşe giden en kısa yoldur. Çünkü bu savaş, müzakere hayalini, Yüzyılın Anlaşması planını, yenilmişlik kültürünü, İsrail'le ortak yaşam ve diplomatik ilişki kurma projelerini ortadan kaldırmıştır." ifadesini kullandı.

Bu zaferin ardından kendilerini yeni bir aşamanın beklediğini vurgulayan Heniyye, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ve ülke içindeki kurumlar düzeyinde gerçek bir birlik için çaba sarf edilmesi gerektiğini açıkladı.(İsrail Post)

Filistin Haberleri

Hamas: Düşman Jabalia ve Beit Lahia'da Cinayetlerini Artırdı
Hamas'tan Lübnan'daki ateşkese ilişkin açıklama
Hamas Yetkilisi Hamdan: Biz Direniş Eksenine Güveniyoruz
Hamas: Gazze'nin çektiği acılar sonlanmadan anlaşma yok
15 İşgalci Öldürüldü!