Siyonist İsrail Askeri İstihbarat (AMAN) Başkanı General Herzl Halevi, Gazze'de insani durumun oldukça kötüye gittiğini ve bu durumdan kaynaklı olası bir patlamanın İsrail'i hedef alacağını belirtti. Halevi, 2014 savaşı sonrası Gazze'nin imarının da oldukça yavaş ilerlediğini ve yeni bir kriz yaşanmaması için Gazze Şeridi'nde iyileştirme çalışmalarının hayati önem taşıdığını belirtti.
Halevi BM tarafından 2015'te yayımlanan ve ekonomisinin güçlendirilmemesi halinde 2020 yılında Gazze'nin yaşanamaz bir yer haline geleceğini öngören rapora da atıfta bulundu ve bunun yaşanabileceğini onayladı. BM raporunda Gazze'deki insani krizin İsrail ablukasından kaynaklandığı belirtilmişti.
Siyonist general, Gazze'deki zor şartlara rağmen Hamas'ın İsrail ile bir savaşa girmeye istekli olmadığını ve sınır bölgesinde durumu daha da zorlaştırmamaları için diğer Filistinli grupları kontrol altında tutmaya çalıştığını ileri sürdü. Halevi, Gazze'de ekonomik durumun iyileştirilmesinin Batı Şeria'da yaşanan gerilimin azalmasına da katkı sunacağını da söyledi.
Öte yandan siyonist Kanal 2 televizyonunda yayımlanan bir haberde; Tel-Aviv'deki üst düzey siyasi kaynaklardan edinilen bilgilere göre, İsrail ekonomi bakanı Moşe Kehlon'un Filistinli meslektaşı Şükrü Beşare ile geçtiğimiz haftalarda görüşmeler gerçekleştirdiği ve görüşmelerde Filistin'e ekonomik yardım konusunun konuşulduğu belirtildi. Haberde Beşare'nin bu konuda Netanyahu'ya teklif götüreceği de ileri sürüldü.
Israel Defense sitesinin İsrail iç İstihbarat Birimi (ŞABAK)'tan alarak yayımladığı bilgilerde ise Hamas başta olmak üzere Filistinli örgütlerin İsrail askerlerini kaçırarak esir alabileceği belirtildi. Bu haberin ardından İsrail ordusu, askerlerine toplu taşıma kullanımında temkinli olma ve bilmedikleri araçlara binmeme uyarısında bulundu.
Yedioth Ahronoth Gazetesi yazarı Ronen Bergman ise "İsrail'in esirleri geri almak için yürüttüğü gizli savaş" başlığıyla yayımladığı yazısında Hamas'ın siyonist askerleri kaçırma eylemlerinin artış göstereceğini iddia etti.
Kaynak : رأي اليوم - Re'i El-Yevm
İsmali Analiz