Somalili Müslümanlar BM ateşkesini reddetti

Müslüman Mahkemeler Birliği Başkanı Şeyh Hasan Dahir Aweys, Birleşmiş Milletler aracılığında sağlanan 3 aylık ateşkesi reddettiğini açıkladı.

Somali'deki geçici hükümet ve işgalci Etiyopya güçlerine karşı savaşan en büyük İslamcı direniş grubu Müslüman Mahkemeler Birliği (UIC) lideri Şeyh Hasan Dahir Aweys, BM aracılığında sağlanan 3 aylık ateşesi kabul etmediklerini açıkladı. BBC'nin haberine göre Aweys, tüm işgalci güçler ülkeden atılıncaya kadar savaşacaklarını söyledi.

Anlaşma, diğer İslamcı muhalefet lideri Şeyh Şerif Şeyh Ahmet ile Başbakan Nur Adde arasında imzalanmıştı. Anlaşmaya göre, 3 aylık ateşkes süresinde işgalci Etiyopya güçleri ülkeyi terk edecek.

2006'da ülkenin büyük kısmını yöneten ve Somali'ye gerçek anlamda barış getiren İslami Mahkemeler Birliği Başkanı Şeyh Aweys, Eritre merkezli direnişin en güçlü isimlerinden. Müslüman lider, işgalci güçlerin desteklediği görüşmelerine karşı sert duruşuyla tanıyor.

İşgalci Etiyopya güçlerine ve kukla Somali hükümetine karşı en şiddetli direnişi gösteren UIC'nin silahlı genç kanadı el-Şebab'da, ateşkes görüşmelerine karşı mesafeli duruyor.

Birleşmiş Milletlerin Somaliden sorumlu elçisi Ahmedu Uld Abdullah; hükümetle, Somali'nin özgürlüğe kavuşturulması ittifakı adlı grup arasında imzalanan anlaşmayla tarafların, çatışmaları üç ay süreyle durdurmayı kabul ettiklerini bildirdi.

Cibuti'de BM arabuluculuğunda imzalanan anlaşma, bir buçuk yıldır ülkede bulunan Etiyopya askerlerinin de 120 gün içinde çekilmiş olmasını öngörüyor.

Anlaşmanın 30 gün içinde yürürlüğe girmesi öngörülüyor.

Ancak hükümetle anlaşan muhalif grup; çok sayıdaki farklı siyasi güçten sadece birisi.

Bu nedenle BBC muhabirleri, anlaşmanın uygulanıp uygulanamayacağını ve hemen her gün süren şiddet olaylarını dindirmeye yetip yetmeyeceğini söylemek için erken olduğunu ifade ediyorlar.

Birleşmiş Milletler elçisi de taraflar arasında derin güvensizlikler bulunduğunu kabul ediyor.

Somali'de hafta sonunda başka gruplara mensup İslamcı isyancılarla, geçici hükümet ve onu destekleyen Etiyopya askerleri arasında çıkan çatışmalarda 28 kişi ölmüştü.

Etiyopya askerlerinin yerini almak amacıyla Afrika Birliğinin sevk etttiği barış gücü ise hedeflendiği gibi 8 bin değil iki bin kadar askeriyle ancak sınırlı bir etki yapabiliyor.

Afrika Haberleri

Fas Halkı İşgalci İsrail'e Normalleşmeyi Reddediyor!
Atvan: Trump Hamas’la ilgili tehdidini hayata geçirmeye cesaret edemez
Arap Baharı değil; Siyonizm Baharı(!)
Mısırlı Askeri Uzman: İran Demir Kubbeyi Şaşırttı
Darbeci Sisi, iade-i ziyarete geliyor