Bu yıl son kez düzenlenen OKS sınavında sorular eskiye göre daha sınırlı konulardan seçilecek. Sorular çoktan hazırlandı. 20 değişik üniversiteden 80 öğretim üyesi bu soruları son kez gözden geçiriyor
Yıllardır büyük eleştirilere neden olan Ortaöğretim Kurumları Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) bu yıl 8 Haziran Pazar günü son kez yapılacak. Anadolu, Anadolu Meslek ve Fen Liseleri ile merkezi sınavla öğrenci alan ancak yerleştirmelerini sonuçlara göre kendileri yapan özel okullar da son kez öğrencilerini OKS ile belirleyecek. 915 bini aşkın öğrencinin başvurduğu OKS'nin ardından önümüzdeki yıldan itibaren bu okullara öğrenciler Seviye Belirleme Sınavı (SBS), Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) ve Davranış Puanı (DP) olmak üzere üç ana unsura dayanan Ortaöğretim Geçiş Sistemi'ne göre yerleşmeye başlayacak. OKS'nin bu yıl son olmasının yanı sıra bir başka özelliği de sınavın kapsamının daraltılması ve soruların niteliğinin değişmesi oldu. Bu dosyada OKS'de "değişen" ve "değişmeyenleri" bulacaksınız.
SON OLDUĞU İÇİN SORULAR KOLAY
Öğrenci başarısını yalnızca tek sınava bağladığı, öğrencileri strese soktuğu ve "test çözen" bir nesil yetiştirdiği için hemen her kesimin tepkisini çeken Ortaöğretim Kurumları Seçme ve Yerleştirme Sınavı'nda (OKS) bu yıl değişiklik var. Hem öğrenci hem de veliler için en büyük değişiklik, sınavın kapsamının daraltılması ve soruların niteliğinin değişmesi oldu. Sorular şimdiden hazırlandı ve 20 üniversiteden 80 öğretim üyesi bu soruları gözden geçirmeye başladı. Soruları hazırlayan ekipten bir yetkili bu yıl soruların OKS'nin son kez yapılması nedeniyle "öğrencileri germeyecek ve strese sokmayacak" şekilde hazırlandığını söyleyerek, "Bu son OKS'nin az baskı ve az stresle atlatılmasına gayret ediyoruz. Son OKS, o yüzden çocukları germeyecek sorular olacak. Geçen sene de bunu yapmaya çalıştık bu sene daha çok özen göstereceğiz" dedi.
YETENEK ÖLÇÜLECEK
Son iki yıldır zaten soruların biraz daha öğrencinin hoşuna gideceği şekilde hazırlanmaya dikkat edildiğini söyleyen yetkili bu yılın sorularında dikkat çeken ayrıntıları şöyle sıraladı:
*Sorunun senaryosunu, sorunun yapısını çocuğun yaşını ve pedagojik durumunu dikkate alarak geliştiriyoruz.
*Endişe etmeyin sorular güzel olacak. Geçmiş yıllara göre daha kolay olacak. Ama kolay ve zor da herkese göre değişiyor. Net sayısı daha yüksek çıkar puanların biraz düşmesine neden olur. Sorunuz kolay da olsa birincilerin ya da sonuncuların değişeceğini sanmıyorum. Birinci yine birinci sonuncu yine sonuncu olur.
*Sorular doğrudan bilgi yoklama şeklinde değil, bilginin öğrenilip öğrenilmediğini anlamaya yönelik olacak. Bu yöntemi biz son yıllarda uygulamaya dikkat ediyoruz. Bazı konularda bilgiyi yoklama durumunda kalıyoruz. Ama bu tür zorunluluğun olmadığı konularda daha çok davranış ve değerler açısından çocuk ne kazanmış onu yokluyoruz. Bunlara akademik yeteneği ölçen sorular diyoruz. Yorumlama ve muhakeme yeteneğini ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular bunlar. Bu yıl SBS'de de bu ön plana çıkarılacak ve daha çok bu tür sorular olacak. OKS'nin içinde de bilgi yoklama soruları az da olsa olacak ama ağırlıklı olarak biz kazanımları, bunların davranışa dönüşüp dönüşmediğini ölçeceğiz. Sabah