Almanya’da siyasi partilerin 1915 olaylarına ilişkin Federal Meclis’e (Bundestag) sundukları önergeler, ilgili komisyonlara gönderildi.
Mecliste grubu bulunan Sol Parti ile Yeşiller Partisi, 1915 olaylarına ilişkin ayrı ayrı önerge verirken, hükümeti oluşturan Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ortak önerge sundu.
Milletvekillerinin önergeler üzerine konuşmalarından önce genel kurula hitap eden Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert, "1. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı Devleti’nde dünya kamuoyunun gözleri önünde meydana gelenler bir soykırımdı" iddiasında bulundu.
Lammert, Almanya’nın hiç kimseye geçmişi hakkında nasıl davranacağı konusunda ders veremeyeceğini, ancak sahip olduğu tecrübeyle tarihle yüzleşmek için cesaretlendirebileceğini belirtti.
Lammert, gerçekleri kabul etmenin uzlaşma için ön şart olduğunu ileri sürdü.
I. Dünya Savaşı sırasında Alman İmparatorluğu’nun Osmanlı İmparatorluğu’nun müttefiki olduğuna işaret eden Lammert, Almanların da yaşanan olaylarda sorumluluğu bulunduğunu kaydetti.
Suriye’deki iç savaş yüzünden evlerini terk etmek zorunda kalan mültecilere değinen Lammert, Türkiye'nin bir milyondan fazla mülteciyi kabul ederek muazzam, takdir edilen ve Avrupa'da bazılarını utandıran bir insani yardım yaptığına işaret etti. Lammert, Türkiye’nin bu sorumluluğu üstlenmesini unutmayacaklarını kaydetti.
Bugünkü Türk hükümetinin 100 yıl önce olanlardan değil, gelecekte ne olacağından sorumlu olduğunu Lammert, törenlerde Ermenilere ve Ermenistan'a yönelik adım atmasını takdir ettiklerini ifade etti.
Daha sonra milletvekilleri, önergelerle ilgili partileri adına söz alarak genel kurula hitap etti.
Dışişleri ve diğer ilgili komisyonlarına gönderilen önergelerde Ermeni iddialarına ilişkin ifadeler çıkarılabilecek ya da daha sert ifadeler konulabilecek. Önergelerin komisyonlarda ne zaman görüşüleceği ve meclis gündemine ne zaman geleceği henüz belli değil.