Ankara’da başörtülü kızlar Açık İlköğretim sınavına alınmadı. Görevlilerin, “Ya başını açacaksın ya da tutanak tutacağız” dediği mağdurlardan Büşra Sevgili, “Başörtüsü yasağı nedeniyle tüm öğrenimimi dışarıdan yapmaya çalışıyorum. Yılda iki defa yüzümü gören zihniyet, 2 saat tahammül gösteremiyor. Kadını dışlayan kim?” diye sordu.
Denizli’de bir grup vatandaşın, Açık İlköğretim sınavlarına başörtülü oldukları gerekçesiyle alınmadıkları için Valilik binasına doğru yürümesiyle gün yüzüne çıkan utanç tablosu, aynı anda tüm Türkiye’de yaşandı. Vakit gazetesi muhabirine konuşan olayın mağdurlarından Büşra Sevgili, başörtüsü yasağı nedeniyle ilköğretim okulunu dışarıdan okumaya çalıştığını belirterek, “8. sınıf sınavlarına girmiştim. İki yıldır hiçbir sorun yaşamıyordum ancak bu dönem başörtülü olarak sınava giremeyeceğim söylendi” açıklamasını yaptı.
2 SAAT TAHAMMÜLLERİ YOK
Başörtüsü tahammülsüzlerinin, kendisini yılda sadece iki kez gördüğünü ancak 2 saat tahammül edemediklerini ifade eden 8. sınıf öğrencisi Sevgili, “Ben bu ülkenin vatandaşıyım. Vatanseverliliğime kimse laf söyleyemez. Bu yaşıma kadar kimseye bir zararım dokunmadı. Başörtüsü yasağı nedeniyle öğrenimimi dışarıdan tamamlamak istedim. İki yıldır açıköğretim sınavlarına giriyorum. Hiçbir sıkıntı yaşamamıştım. Sınav günü öğleden önce de yaşamadım ancak öğleden sonraki sınavıma girerken gözetmen tarafından uyarıldım. Bana ‘Ya başörtüsünü çıkaracaksın ya da tutanak imzalayacaksın’ dediler. Okulda okutmadılar, mağdur oldum. Dışarıdan okumak istedim, yine mağdur oldum. Ne yaparsam yapayım mağdur oluyorum” şeklinde konuştu.
KADINI DIŞLAYAN KİM?
Büşra Sevgili sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Okul idarecileri ile görüşmek istedim. Bir bey, sınava giren başörtülü eşine de zorluk çıkarıldığı için, sınava girdiğimiz Aydınlıkevler Anadolu Lisesi’nin müdürüyle görüşmüş. Okul Müdürü de ‘Tarafımıza mahkeme kararı geldi, elimizden bir şey gelmez’ demiş. Ben de şansımı hiç zorlamadım. Allah’a sığındım, evime yürüdüm. Bir taraftan okumak bir taraftan çalışmak istiyorum. Ancak çalışamıyorsunuz, diploma istiyorlar. Diploma almak istiyorsunuz ‘Başını aç’ diyorlar. Motosiklete kasksız binmenin suç olduğu İngiltere’de, inançları gereği başlarını örten Sihlere kask zorunluluğu yok. Şimdi, kadının sosyal hayattan silinmeye, eve kapatılmaya çalışıldığını söyleyenlere sesleniyorum: Kadını tüm bu dünyadan silmeye, eve kapatmaya çalışan kim?”
YAVRULARIMIZDAN NE İSTİYORLAR?
Duygularını ifade ederken rahatsızlanan, yüksek tansiyon hastası anne Nurdan Sevgili ise maddi imkansızlıklar nedeniyle kendisinin okuyamadığını, bu yüzden kızının okumasını çok istediğini söyledi. Konuşmakta zorlanan anne Sevgili, “Üç çocuğum var. Diğer ikisi erkek olduğu için doğal olarak sorun yaşamadık. ‘Bu ülkede kadın olmak zor’ diyenler doğru söylüyor. Bunu en iyi biz biliriz. Okuyamadığım için içimde ukde kaldı. Kızımın okumasını çok istiyordum. O da okumayı çok seviyor ama kimseye zararı olmayan yavrumun şu yaşta boynunu büktüler, üzdüler. Evlatlarımızdan ne istiyorlar?” dedi.
ERZURUM'DA DA TUTANAK
Öte yandan; Erzurum'da Ticaret Anadolu Lisesi'nde yapılan Açık İlköğretim Sınavı'na gelen öğrenciler de görevlilerin başörtülerini açarak sınava girmeleri uyarısıyla karşılaştı. Bazı veliler, daha önce Açık İlköğretim sınavlarında böyle bir yasak olmadığını belirterek, uygulamaya tepki gösterdi. Başörtüsünü açmak istemeyen öğrenciler sınava alındı; ancak haklarında işlem yapıldı.