Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nün 2008 yılı sulama ve kurutma tesisleri işletme ve bakım ücretlerinin 2008 yılı tarifesini açıkladı.
Bakanlar Kurulu'nun konuya ilişkin kararı resmi Resmi Gazetede yayımlandı.
Karara göre, sulama tesisleri ve bakım ücret tarifeleri, 30 farklı bitki çeşidi için dekar başına 8,34 YTL ile 204,3 YTL arasında değişecek. Metreküp su ücreti de 0,01 YTL ile 0,06 YTL arasında olacak. İşletme ve bakım ücreti, her bitkinin yıl içindeki yetişme süresine göre tespit edilecek. Bu nedenle, bir yıl içinde aynı parsele, biri kalktıktan sonra yenisi ekildiğinde, bu bitkilerin her biri için ayrı ayrı işletme ve bakım ücreti uygulanacak. Yıllık işletme ve bakım ücretleri; sulama sayısına bakılmaksızın, sulanan veya kurutmadan yararlanan parsel sahibine, kiracı veya ortakçıya (gerçek kişiler, kamu hukuku ve özel hukuk tüzel kişilikleri dahil) uygulanacak.
Kurutma işletme ve bakım ücreti, bitki çeşidine bakılmaksızın, tarım yapılan parsellere uygulanacak. Suyun metreküp olarak ölçülebildiği sulama şebekelerinde, işletme ve bakım ücreti, suyun tarifede gösterilen metreküp su ücreti üzerinden uygulanacak. Ücret tahakkukunu, suyun metreküp su ücreti üzerinden yapıp yapmamakta Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü serbest olacak. Aynı parselde aynı zamanda karışık olarak çeşitli bitkiler sulandığında, parselin tamamına, bunlardan işletme ve bakım ücreti en yüksek olan bitkinin ücreti uygulanacak. Mevsim dışı sulamalarda ise ölçü işlemi sulamadan sonra yapılmayacak ve sulanan parseller tespit edilecek. Normal ölçüm zamanında diğer parsellerle beraber bu parseller de ölçülecek ve mevsim dışı sulamanın yapıldığı yıla ait tarife uygulanacak.
Tarifede yer almamakla beraber, yapımı tamamlanıp da işletmeye açılan sulamalara veya kurutmalara, tesisin özelliğine uygun olan grubun ücret tarifesi ise Çevre ve Orman Bakanlığının onayı ile uygulanacak.
Sulama yapacak olanlar, sulama mevsimi başlamadan önce sulayıcı bilgi formlarını doldurup idareye vermekle yükümlü olacak. Bilgi formu vermeden sulama yapanlara işletme ve bakım ücreti yüzde 10 zamlı uygulanacak. İdare, sulayıcı bilgi formu vermeyenlere veya bu formdaki yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere sulama suyu verip vermemekte serbest olacak.
Narenciye, muz ve kivi bitkilerine yüzde 10 indirim
Üretimini teşvik etmek amacıyla; işletme ve bakım ücreti baklagiller, pamuk, yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, dane mısır, kanola (kolza) ve aspir bitkilerine yüzde 20, narenciye, muz ve kivi bitkilerine yüzde 10 indirimli uygulanacak. Niğde ve Nevşehir illerinde patates siğili hastalığından etkilendiği tespit edilen patates alanlarında ekimi ve dikimi yapılan alternatif bitkiler için yapılan sulamalarda işletme ve bakım ücreti yüzde 20 indirimli olacak. Bir yıl içinde aynı parsele biri kalktıktan sonra diğer bitki ekildiğinde, bir önceki bitkinin sulanmış olması şartıyla ondan sonra ekilen bitkilerin işletme ve bakım ücreti de yüzde 50 indirimli uygulanacak. Aynı parsele ikinci veya üçüncü bitkilerin ekimi yılı içinde yapılıp hasadı ise ertesi yılın mart ayı sonuna kadar tamamlanan bitkilerde, sulanan parseller tespit edilecek ve normal ölçüm zamanında diğer parsellerle beraber bu parseller de ölçülecek ve ekim yılı tarifesi uygulanacak.
Çiftçilerin, tenebbüt müddeti boyunca devamlı olarak kendi motopomplarıyla suladıkları bitkilere (yağmurlama sistemi dahil) işletme ve bakım ücreti yüzde 20, damla sulaması sistemiyle suladıkları bitkilere ise işletme ve bakım ücreti yüzde 50 indirimli uygulanacak. Şanlıurfa-Harran sulamasında ana kanallardan sulama alanı dışı sahalarda yapılan sulamalara 2. gruptaki işletme ve bakım ücretleri alınacak. Sulamada kullanılmak amacıyla DSİ depolama tesislerinden Büyük Menderes nehri ve kollarına bırakılan sularla sulama yapanlara 2. gruptaki işletme ve bakım ücretleri yüzde 75 indirimli olacak. Bu sulamalarda ayrıca indirim yapılmayacak.
Keban ve Karakaya baraj göllerinden çiftçilerin kendi imkanlarıyla suladıkları alanlara 1. gruptaki işletme ve bakım ücretleri yüzde 75 indirimli uygulanacak. Bu sulamalarda da başka bir indirimden faydalanılmayacak.
ziraibilgiler.com